Erasmus+ programı kapsamında Karasu Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Dudley Koleji arasında Metal Teknolojisi Alanı öğrencilerinin mesleki yeterliliklerinin artırılması amacıyla proje geliştirildi. Türk Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen proje ile 15 kişilik Metal Teknolojisi Alanı öğrencisi kafilesi, 21 Mayıs ile 17 Haziran 2017 tarihleri arasında Dudley Koleji’nde staj yaptı.
Proje ile öğrencilerin mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesinin yanı sıra, düzenlenen kültürel ve sosyal faaliyetler ile öğrencilerin İngiliz dili ve kültürü hakkında bilgi edinmelerini sağlandı. 20 Haziran tarihinde yapılan proje kapanış ve sertifika töreni ile öğrenciler, bu alanda yetkinliklerini kanıtlayan sertifikalara ve Europass belgelerine sahip oldular.
Proje koordinatörü ve Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Alanı Öğretmeni Deniz Yılmaz, “Bu proje Karasu ilçemizde Erasmus+ programı kapsamında kabul edilen ilk projedir. Bu yönü ile özel bir anlam taşımaktadır. Proje ile elde ettiğimiz deneyimler gelecekte bu alanda çalışma yapmayı planlayan mesleki ve teknik eğitim kurumları için yol gösterici nitelikte olacaktır” dedi.
“Proje ile Metal Teknolojisi Alanında eğitim gören öğrencilerimizin uluslararası bir ortamda çalışma tecrübesi edinmeleri, ülkemizde istihdam edilebilirliklerini kolaylaştırılması, kaynakçılık alanında bilgi, beceri ve yetkinlik kazanmaları, kişisel gelişimlerine katkı sağlamaları ve en önemlisi sosyal ve kültürel hayatın içinde söz sahibi olabilmeleri amaçlanmakta idi” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Proje kapsamındaki eğitim ve uygulamalar Dudley Koleji’nin atölye ortamlarında ve uzman öğretmenler tarafından verildi. Çok samimi ve sıcak bir ortamda eğitimlerini sürdüren öğrencilerimiz, görmüş oldukları ilgiden oldukça memnun oldular. Umarım gelecek yıllarda bizde Dudley Koleji’nin öğrencilerini ülkemizde misafir ederiz. Proje’nin kabulünden uygulanması aşamasına kadar bize destek veren ve bütün emeği geçenlere özellikle teşekkür ederim”
Proje hakkında bilgi aldığımız Okul Müdürü Ali Salim, “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki proje ortağımızın İngiltere’den bir okulun olması bizi fazlası ile memnun etmiştir. Gerçekten misyonu, vizyonu ve eğitim kalitesi ile Avrupa’daki birçok meslek okuluna örnek olacak bir kurum. Bu yüzden bu işbirliğinin geliştirilmesinde katkısı olan Dudley Koleji’nin Saygıdeğer Müdürü Lovel Williams ve ekibine teşekkür ederim. Dört hafta süre ile 15 öğrencimiz Dudley Koleji’nde kaynakçılık eğitimi aldılar ve aynı zamanda kaynakçılık alanında gelişen güncel teknolojileri de yerinde gördüler” şeklinde konuştu.
“Proje karşılıklı işbirliğine dayalı bir çalışmanın ürünü olduğu için her türlü eğitim organizasyonu önceden belirlenerek karşılıklı mutabakat sağlandı” diyerek sözlerine devam eden Müdür Salim, “Bu yönü ile bu alanda yapılacak çalışmalara da örnek teşkil eden bir projedir. Öğrencilerimizin staj sürecinde İngiliz dili ve kültürü hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaları, tarihsel dostluğumuz ve özellikle son günlerde sağlanan karşılıklı işbirliği anlaşmalarını daha iyi kavrayabilmeleri için birçok sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlendi. Özellikle akranları ile diyalog kurmaları sağlanarak ileriye dönük dostluklarının gelişmesini sağlandı. Ortak Avrupa Kültürünün oluşmasında hiç şüphesiz Erasmus+ programlarının büyük bir etkisi vardır. Bu yönü ile öğrencilerimizin staj süresince birçok Ülkeden öğrenciler ile iletişim kurmaları ve gelecekte bu iletişimlerini devam ettirmeleri için ortak çalışma alanları oluşturmalarını sağlandı” ifadelerini kullandı.
Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Salim, sözlerini “Aynı zamanda bu proje, ortak işgücünün geliştirilmesi ve birlikte çalışma kapasitelerinin artmasına da katkı sağladı. İngiltere’de bulunduğumuz süre içerisinde Türk Sivil Toplum Örgütlerini de ziyaret ederek Okulumuz hakkında bilgilendirme yaptık. Yapmış oldukları özverili çalışmalar ile mesleki ve teknik eğitime büyük katkı sağlayan Türk Ulusal Ajansının çok değerli Başkanı Sayın Mesut Kamiloğlu’na ve ekibine ben bir kez daha teşekkür ederim” diyerek tamamladı. Erasmus+ programı kapsamında yapılan staj faaliyetleri sonunda elde edilen Europass Hareketlilik Belgeleri, proje katılımcılarına tüm Avrupa genelinde istihdam olanağı sağlamaktadır. Her yıl artarak devam eden öğrenci değişimleri İngiltere ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğine de katkı sağlamaktadır.