Tarım Bakanlığı tarafından 2024 yılı için süt desteklenmesine hayvanların sigortalanması şartı getirildi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Karasu Süt Üreticiliği Birliği Başkanı Yusuf Civelek, sigortanın zorunlu değil isteğe bağlı olmasını ve teşvik edici olarak yayınlaştırılması gerektiğini söyledi.
SİGORTA ŞART OLDU
Başkan Yusuf Civelek, “Geçtiğimiz yıl torba yasada değişiklik yapılarak sözleşmeli usulde üretim kanununda sözleşmeli üretime tabi olan ürünlerde ‘sigortalatmak şarttır’ maddesi koyuldu. Sütte bizim sözleşmeli usulde alınıp satılan bir ürün olduğu için bu madde kapsamına alındı. Dolayısıyla süt desteklemesi için sağılır hayvanların sigortalanması şart oldu” dedi. TARSİM’de iki çeşit sigorta olduğunu da söyleyen Civelek, “Bu sigortaların biri geniş biri de dar kapsamlı” dedi.
İKİ ÇEŞİT SİGORTA
Geniş kapsamlı sigortanın hastalıklardan dolayı ölümleri de kapsayan bir sigorta çeşidi olduğunu söyleyen Başkan Yusuf Civelek, “Böyle bir ölüm gerçekleştiğinde hayvan bedelinin yüzde 4’ü gibi rakama tekabül ediyor. Dar kapsamlı sigorta ise doğal afet, kaza ve hırsızlığı kapsıyor. Hayvan bedelinin binde 4’ü gibi bir rakam ediyor. Dar kapsamlı sigortada üretici sadece sağılır hayvanlarını sigortalata biliyor” sözlerini kullandı.
EKSTRA MALİYET
“Desteklemeden yararlanmak için 2024 yılında sigorta şartı koşuldu” diyen Başkan Civelek, “Vekillerimize biz bu durumu anlatmaya çalıştık. Sigorta güzel bir şey ve asla karşı değiliz. Bizim kırsal mahallelerdeki ahırlarda üreticilik yapan kişilerin sigorta kapsamındaki gibi bir riski yok. 10 yılda bir öleceği bir buzağı için işletmedeki bütün hayvanları 10 yıl boyunca sigortalatması lazım. Bu da yüksek maliyetlere denk geliyor. Yani üreticiye ekstra sigorta maliyet yansıtılmış oluyor” diye konuştu.
DÜZENLEME ŞART
Başkan Yusuf Civelek, “Sigorta yapmayan üretici destekleme alamayacak. Sigorta yapanda sigorta yaptırdığı hayvan kadar verdiği sütün desteklemesini alacak. Yani üretici 5 ineğin 3’nü sigortalattıysa onun bedelini alacak. Bu yasa zamanla değişir mi bilemiyoruz. Ama umarız üretici adına daha kötü olmaz. Üreticinin lehine bir düzenleme yapılmalı sigorta zorunlu değil isteğe bağlı olarak ilerlemeli ve teşvik edici olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Güler Çınasoğlu’nun haberi