“Kurbanın kesilebilmesi için bir kişinin dinen zengin olması gerekiyor” şeklinde ifade eden Karasu İlçe Müftüsü Mustafa Aydın, “Kurban, vacip olan bir ibadet. Kevser Suresi’nde, 'Öyleyse Rabbi’n için namaz kıl ve kurban kes' manasında olan 'Fesalli li-Rabbike ve’nhar' ayeti kerimesiyle alimlerimiz vacip olduğunu beyan ediyor. Dolayısıyla kurban ibadetini yapmak için hali vakti yerinde olan Müslüman’ın bizzat kendisi veya vekalet verdiği kişiler tarafından bu ibadeti yerine getirebilir” dedi. Kurban edilecek hayvanda dikkat edilmesi gereken hususları da belirten Müftü Aydın, “Koyun ve keçinin bir yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Sadece koyun cinsinde bir yaşını doldurmamış fakat çok besili oluyorsa akranlarından ayrılmayacak kadar büyük gözüküyorsa 6-7-8 aylık veya 10 aylık hayvanlar da kurban edilebiliyor” ifadelerini kullandı.
Beş yaşını doldurmalı
“Ancak sığır cinsinde en az iki yaşını, deve cinsinde ise beş yaşını doldurmuş olması gerekiyor” diyen Müftü Mustafa Aydın, Karasu Haberleri’ne yaptığı açıklamanın devamında, “Sığır cinsinde hayvanın büyüklüğüne göre bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olunabiliyor. Halkımız arasında bize şöyle bir soru sıkça soruluyor, 'Sığır ya da manda cinsine ortak olan kişilerin sayısının tek mi olması gerekiyor'. Burada böyle bir şarta gerek yok. Sayının çift ya da tek olması önemli değil. Önemli olan niyet eden kişilerin hepsinin niyetlerini ibadet niyetiyle yapmış olmaları” sözlerine yer verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın organizesiyle vekalet yoluyla kurban kesim kampanyası başlatıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban bedellerini yurtiçinde 890, yurtdışında ise 725 lira olarak belirledi.
530 bin kurban kesildi
Kurban bağışı için vatandaşların nasıl başvuruda bulunması gerektiğine de değinen Mustafa Aydın, “Vatandaşlarımız isterlerse diyanetvakfi.org internet sitesinden online olarak bizzat bağışlarını 9 Ağustos’a kadar bankaya giderek ilgili hesaplara havale yapabilir veya ilçe müftülüklerine de gidip yurtiçi veya yurtdışında kestirmek istiyorlarsa başvuruda bulunabilir. Bu noktada kurban bağışında bulunmak isteyen kişilerin açık adres ile telefon numaralarını alıyoruz ve kurbanları kesildikten sonra hem mektup hem de mesaj yoluyla bilgilendirmede bulunuyoruz. Diyanet Vakfı buna çok titizlikle riayet ediyor” dedi. Aydın, geçen yıl Türkiye’de 530 bin kurban kesildiğini ve hem yurtiçinde he de yurtdışında Diyanet Vakfı’nın 145 ülkede hizmetinin olduğunu da sözlerine ekledi.
Üçe bölünmesi uygun
Sünnete en uygun olanın kurban dağıtımında etin üçe bölünmesi olduğunu söyleyen İlçe Müftüsü Aydın, “Kitaplarımızda üçe bölünecek şekilde üçte birinin aile fertleriyle, üçte birinin konu komşuyla, üçte birinin ise fakirlere dağıtılması şeklinde zikrediliyor. Ancak kişi isterse tamamını dağıtabilir ya da çoğunluğunu dağıtıp bir kısmını evinde bırakabilir. Bu, tamamen kişinin kendi inisiyatifine kalmış bir durum. Ayrıca fitrede olduğu gibi bir sınırlama yok. Kişi kurbanını istediği herkese dağıtabilir. Hatta gayri Müslim komşuya da verilebilir” şeklinde konuştu. Kurbanın birlik, beraberlik ve yardımlaşma duygusunu güçlendirdiğinden söz eden Aydın sözlerinin devamında, “Rabbim 11 Ağustos tarihinde idrak edeceğimiz kurban bayramını tüm İslam Alemi ve milletimiz için hayırlara vesile eylesin. Kurban ibadeti yardımlaşmadır. Fakirlik nedeniyle et bulamayan kardeşlerimizin et yemelerini de Yüce Rabbimiz nasip etsin” dedi.