-
Karasu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi (ŞÜİAAL) Konferans Salonu’nda “Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinin Genel Durumu ve Dünyadaki Yeri” konulu seminer düzenlendi.
Programa Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, Karasu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yutkun Cabak, Karasu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selami Arık, AK Parti Karasu İlçe Teşkilat Başkanı Recep Aksu, bazı mahalle muhtarları, ziraat mühendisleri ve çok sayıda üretici katılım sağladı.
Programın sunuculuğunu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Gülan Egemen üstlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüyü devralan Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye’de fındık yetiştiriciliği, doğru bilinen yanlışlar, fındığın verimi gibi konuları ele aldı.
Üreticilerimizin bir kısmı, fındık yetiştiriciliğini, emek istemeyen bir tarım kolu olarak görse de üreticilerimizin büyük bir kısmı fındık yetiştiriciliğiyle ilgili çok duyarlı olmaya başladı” diyen Dekan Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken hususlara vurgu yaptı.
Prof. Dr. Turan Karadeniz sunumunun devamında, “Fındık üretiminde kullanılan çeşitlerimizin en önemli problemi, kök ve dip sürgünü oluşturma eğiliminin yüksek olmasıdır. Bu, arzu edilmeyen bir özellik. Çünkü sürgünlerin temizlenmesi yılda iki ayrı zamanda (Haziran ve Aralık ayları) yapılmakta, bu durum belirli bir işgücünü gerektirmekte, bu sürgünler gübre ve su tüketimine ortak olmakta, ileride uygulanması kaçınılmaz olacak makinalı hasata geçişi de güçleştirecektir” ifadelerini kullandı. Programın sonunda Prof. Dr. Turan Karadeniz, katılımcıların sorularını yanıtladı.