Hafta sonu sel felaketinin ardından tarım üreticileri sağlam kalan ürünlerini kurtarmak için mücadele ediyor. Üreticiler, toprağa ve balçığa bulanmış ürünlerini bir nebze de olsa kurtarmanın umudu ile suyun çekilmesini bekliyor.
7 Temmuz gecesi başlayan ve 9 Temmuz’a kadar süren sağanak yağış sonrasında Karasu’da ve mahallelerinde tarım arazisi bulunan birçok üreticinin ürünleri sular altında kaldı.
Mahallelerde çoğu kesim geçimini arazilerinde ektiği ürünlerle sağlıyor. Ziraat odalarının bu durumlarla ilgili herhangi bir çalışması maalesef yok.
Üreticiler selin yaşandığı günden bu yana sebze ve meyvelerini kurtarmak için mücadele ediyor. Seraları zarar gören üreticiler, sel sular çekildikten sonra fidanların üst kısmında kalan ürünlerini kurtarmak için mücadele ediyor, bir taraftan da toprağın kurumasını sabırla bekliyor.
Üretici yine mağdur, çiftçinin yanında yine kimse yok.
TARSİM çiftçinin kara gün dostu oldu
TARSİM ne mi demek? Bu bilgilendirmeyi çiftçilere benim değil de ziraat odalarının sıklıkla yapması gerekiyor.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal bir yıl önce tarım sigortalarında 2021 değerlendirmeleri ve 2022 hedeflerine ilişkin açıklamalar yapmıştı. Geçen yılın, iklim değişikliğinin de etkisiyle şiddetini artıran yangın, sel, kuraklık ve deprem gibi afetler ile salgının gölgesinde geçtiğini belirtti.
Aslında uyarı yapılmış ancak dikkate alınmadı.
Türkiye'nin, gerek coğrafi yapısı gerekse deprem bölgesinde yer alması gibi sebeplerle doğal afetlere çok açık bir ülke olduğunu ifade eden Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, 2022 geçen yıl meydana gelen afetler karşısında devletin tüm imkanlarını kullanarak, büyük bir özveriyle mücadele ettiğini, TARSİM olarak kendi alanlarında yaraları sarmak üzere ne gerekiyorsa yaparak, tarım sektörünün güvencesi olmaya devam ettiklerini kaydetti.
TARSİM NE Mİ?
TARSİM nedir sorusunun tam karşılığı çiftçilerin tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün, hayvan ve emeklerini güvenceye almayı sağlayan bir sigorta türüdür. Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için desteklenen tarım sigortalarında bu amaçla yapılan sigorta kapmasına göre poliçelerin ödemesi belirli oranlarda devlet tarafından karşılanır. Bu miktarlar her yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenir. TARSİM tarım sigortası çiftçi ve hayvancılık üreticilerin gelirlerinde afetler sebebiyle oluşabilecek zararların karşılanması ile üretimlerinde devamlılığı sağlar. Düzenli gelire sahip olan ve ürünlerinde zarara karşı güvencesi olan tarım üreticileri böylece iş koşullarında iyileştirme, geliştirme ve modernleşme için daha kolay yatırım yapabilir hale gelir. Doğaya ve doğal afetlere müdahale etmek mümkün olmadığı için tarımsal üretimdeki risklere karşı önlem alma imkanı bulunmadığından devlet destekli tarım sigortası TARSİM, bu tip zararların yükünü hafifletici bir çözümdür.
TARSİM neleri kapsar? TARSİM ile tarım ürünleri, hayvanlar, seralar, arı kovanları, tarımsal yapılar, tarım aletleri ve makineleri sigorta ile güvence altına alınır. Dolu, fırtına, don, fırtına, hortum, sel, heyelan, taban altı baskını ve deprem, kar ağırlığı (ağaç ve fidanlarda) gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın gibi doğal yoldan veya kaza ile oluşan durumlar, zararlılar ve hayvanlarda meydana gelebilen salgın hastalık ve zehirlenmeler sonucu oluşan zararlar TARSİM kapsamındadır. İsteğe bağlı ürüne ve üretim yapılan alanın koşullarına göre ek teminatlar talep edilebilir. Yaban domuzu, taşıt çarpması, don ve yağmur riskine bağlı ürün veriminde azalma, hayvanlarda hırsızlık ve terör riskleri gibi üreticinin isteğine göre kapsam genişlemesi yapılabilir.
TARSİM’DEN NASIL YARARLANILIR?
TARSİM (tarım sigortasından) isteyen her tarım üreticisi belirli prosedürleri yerine getirerek yararlanabilir. İlk olarak yapılması gereken TC Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine üretim yapılan alana göre kayıt yaptırılmasıdır.
Bu bölümler aşağıdaki gibidir.
Bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)
Seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS)
Su ürünleri için Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS)
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS)
Arıcılıkta kovan için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ve arıcılık için Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) olmak üzere iki sisteme kayıt yaptırılır.
TARSİM ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için ziraat odaları ve ziraat mühendislerinden bilgi alabilirsiniz. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.