Soygun

Uğur Büyük'ün "Soygun" başlıklı köşe yazısı

Karasu Belediyesi yaz ayları boyunca uygulamış olduğu HGS Park uygulamasını çarşı merkez ve plaj caddesinde de uygulamaya başladı. Havadan gelen milyonlarca para tabi ki avuçlarının kaşınmasına sebep olmuş olmalı. Bu konuyu daha önce “HGS Park ve HGS Park 2” yazılarımda ayrıntılarıyla kaleme almıştım. Okumanızı öneriyorum.

Konun kısa özeti: Araçlar sahil şeridine park ediyor belediye sanki kendilerinin üç adet otoparkından birine park etmiş gibi ceza kesiyor. Bu haksız ve hukuksuz bir işlem. Belediyenin yol kenarlarından eskiden alabildiği ücretleri de Danıştay bozdu. Kesilen otopark cezalarının köprü ve otoyollar için icat edilen HGS sistemi üzerinden tahsil edilmesi de ayrı bir vaka. Binlerce kişinin hakkına giriliyor.

Konuyu bireysel olarak köşe yazılarımla kamuoyuna duyurdum, CİMER’e ayrıntılarıyla şikayet ettim, PTT’ye bağlı HGS Genel Merkezine şikayette bulundum ve Karayollarına konuyu ilettim. HGS’den aldığım bir cevap belediyenin bunu sadece ücretli otoparklarında uygulayabileceğini ama kendilerinin bu konuda bir yetkisi olmadığını söylediler. Sonuç bana bu sıkıntıları belediye ile çözmem gerektiğini söylemeleri oldu. Yani benim şikayet ettiğim ve çözülmeyen konuyu KARSAŞ ile çözmemi istiyorlar. Sorunu yaratan ile! Fıkra gibi değil mi?

Gelelim uygulamanın sıkıntılarına:

-Çarşıda başlayacak uygulamada esnaflara aylık 500 liradan abonelik imkanı veriyor. Bakkal dükkanı abone oldu bende indim çarşıya. Vatandaş olarak boş gördüm aracımı bıraktım. İki saat çarşıda işlerimi hallettim ücreti benden kesti, esnaf peşin ödedi gene aracını bırakacak yer aradı. Park sorunu gene çözülmedi. Kavga gürültü arttı.

-0-10 dakika ücretsiz deniyor. Çarşıda hangi işinizi 10 dakika içinde yapabilirsiniz. Aracınızı bıraktığınız noktadan alışveriş yapacağınız yere bile on dakikada yürüyemezsiniz. Bunu bir lütufmuş gibi pazarlamaya çalışıyorlar.

-Aracımı bankanın önüne park ettim. Para çekip geldim diyelim 20 dakika. Parkotomatçı benden 40 lira mı kesti 100 lira mı kesti her seferinden HGS sistemine girip kontrol mü edeceğim? Diyelim ki fazla kesti ben 20 dakikada aracımı oradan aldığımı nasıl ispatlayacağım. Ya da lanet olsun deyip bu soyguna boyun mu eğeceğim?

-Aracımı Belediye’nin önüne park ettim. HGS sistemi üzerinden bana sanki pazaryerinin yanındaki otoparka aracımı park etmişim gibi ceza yazdılar. Sonra diyelim ki ben bir kazaya karıştım o saat aralığında. Resmi kayıtlarda ben pazaryeri otoparkındayım oooh mis gibi.

İşin ekonomik kısmı muazzam. Mevlana Caddesi çift yön 1 kilometre diyelim, Cumhuriyet Caddesi tek yön 1 kilometre diyelim, Plaj Caddesi çift yön 2 kilometre diyelim ortalama 4 kilometre yolda para toplayacaklar. Ortalama günlük 800 araç park etse girse çıksa, ortalama 60 lira desek araç başına toplam günlük 48.000 lira para yapar. Ayda 1.440.000 lira gelir elde ediyor belediyemiz. Gider ise asgari ücretli parkomatçılar. Nasıl para? Boşuna soygun demiyoruz.

Dönüyorum ilçemizdeki muhalefet partilerine bakıyorum. Basın açıklaması yapmaktan başka bir şey yok. Kardeşim keşke bu böyle çözülse. Karşınızdaki yapının önergeyle, iyi niyetle, ortak akılla falan uzaktan yakından ilgisi olmadığını 6 yıldır anlayamadınız mı? Bu işin bir çözümü var. Hepinizin hukukçuları var oturup çalışacaklar bu konuya ve mahkemeye taşıyacaklar. Yaz ayından beri alınan bütün ücretlerin araç sahiplerine iade edilmesi ve bundan sonra bu uygulamanın belediyenin ücretli otoparkları dışında kullanılamamasını sağlamalısınız. Bu kadar basit.