Siyaset ve sosyal yaşamda kadının yeri

Türkiye'de kamu görevlileri sayısının hizmet gereksinmesinin üstünde olduğu, kamu kuruluşlarının, siyasal tercihler sonucunda artan nüfuslarıyla gizli işsizliğin bir kaynağını oluşturdukları genel bir kanıdır. Belediye organlarının seçimle göreve gelmiş olmaları, dolayısıyla siyasal etkilenmelere ve yerel düzeyde geleneksel ilişkilere daha açık olmaları gerekçe gösterilerek, belediyelerde istihdamın hizmetin gerektirdiğinin çok üstünde olduğu, istihdam politikalarının siyasal çıkarlara ve kayırmacılığa dayandığı dile getirilmektedir.

Kadınların ise yerel ve genel yönetimde siyasal katılımının düşük olduğu bilinen bir gerçektir. Siyasette kadın katılımı, kadın sorunlarının çözümü için gereklidir. Kadınların siyasette eksik temsilinin giderilmesi için siyasal ve kamusal alanda kadınların sayısını artırmak ve kadınların içinde bulundukları koşulları değiştirmek önemlidir. Siyasette ve sosyal yaşamın her alanında kadın katılımını artırmak öncelikle devlet eliyle daha sonra halkın tamamının desteği ile mümkündür.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 600 milletvekilinin yanlızca 104'ü kadın vekillerden oluşuyor. Yüzde 17'lik bu oran gelişmiş ülkelere göre oldukça düşük kalmaktadır. Mecliste grubu olan partilerin 81 ildeki il başkanlarını incelediğimizde 405 il başkanının yanlızca 21 tanesinin kadın olduğunu görüyoruz. 30 büyükşehir belediye başkanının 3'ü, 1389 il ve ilçe belediye başkanının sadece 43 tanesi kadın. 16 tane bakanın da yanlızca 2 tanesi kadın. Bu rakamların hızla yükselmesi gerekiyor. Ülkemizin yarısını oluşturan kadınların temsil oranları oldukça düşük kaldığı görülüyor.

Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama etkin bireyler olarak katıldığı ülkelerin tümü eğitim düzeyinin, refah seviyesinin ve kişi başına düşen gelirin yüksek olduğu ülkelerdir. Bu durumun bir tesadüf olmadığı, aksine ülkelerin uzun yıllar boyunca bu yönde politikalar ürettikleri ve bu politikaları yaşama geçirdikleri görülmektedir. Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama dahil olmaları konusundaki en önemli gösterge ise kadınların ne oranda istihdama katıldığıdır. İstihdama katılım, bir kadın için para kazanmanın çok ötesinde bir anlama sahiptir. İstihdama katılım, kadının kendi ayakları üstünde durmasının ve kendisine güven duymasının da önemli önkoşullarından biridir.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun.