Sela okunurken ne yapmak gerekir?

Ali Keskinsoy'un "Sela okunurken ne yapmak gerekir?" başlıklı köşe yazısı

Değerli kardeşlerim; birisi vefat ettiğinde sela okunur.

Sela kelimesi salavat kelimesinin kısaltılmış halidir. Sela okunurken Peygamberimiz (s.a.v)’e dua edilmiş olur. Yani salavat okunmuş olur. Akabinde de vefat eden kişi ilan edilir.

Sela meselesi dini bir görev değildir bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Sela meselesi cenazeyi ilan için önceden bir hazırlık mahiyetindedir, eskiden beri ecdadımız böyle uygulamıştır diğer yerlere gittiğiniz zaman Arabistan'a vesaire böyle şeyler göremezsiniz.

Netice itibariyle cenaze ilanı olduğu için bunda herhangi bir mahsur yoktur. Sela okunur sonra da vefat eden kişi ilan edilir. Bu ilanı yaparken vefat eden kişiyi tanıtacak güzel ifadeler kullanmak lazım.

Bazen maalesef ki bize sela getirdiklerinde bir sürü isim getiriyorlar. Falancanın dedesi falancanın kayınpederi falancanın oğlu falancanın babası şeklinde kimin vefat ettiği anlaşılmıyor.

Dolayısıyla sela okunurken kişinin babasının ismi, varsa çocuklarının ismi yeterlidir. İlla şu bu olması şart değildir.

Bazen geliyorlar “Hocam amcam beni çok severdi benim ismimi de söyleyin” diyorlar. Burada isim ilan etmenin bir hikmeti yok yani bunu da söylemiş olalım.

Peki sela okunurken ne yapmak gerekir? Bu mühim bir meseledir değerli kardeşlerim.

Sela okunurken özellikle çarşı pazardaysanız şöyle etrafınıza bir bakın. Herkes ameline dalmış devam ediyor. Kimisi sigara içiyor kimisi sohbet ediyor, kimisi gülüyor kimsenin umurunda olmuyor.

Halbuki selayı duyduğumuz zaman evvela, “inna lillah ve inna ileyhi raciun” dememiz gerekir. Çünkü bir vefat olmuş mümin kardeşimiz vefat etmiş. Daha sonra da bu sela Peygamberimize salavat anlamında olduğu için hürmetle dinlememiz gerekir.

Bu esnada şunu da düşünmemiz gerekir: Şu anda selası okunan kişinin dünya hayatındaki imtihanı bitti. Ya dünyanın sıkıntılarından kurtuldu cennete gitti ya da dünyanın zevkinden kurtulup ebedi azaba doğru gidiyor. Bunun yerinde ben olabilirdim bundan sonra okunacak sela benim olabilir.

Vefat eden kişiye keşke sorabilsem ki; en son duyduğun seladan sonra senin selan okunacak dedin mi bu aklına geldi mi veya deseler inanır mıydın? Belki de inanmazdı.

Evet bizim de ölümümüz sürpriz olacak, aniden selamızı okuyacaklar. Onun için selayı hürmetle, tefekkürle dinleyelim. Bundan sonraki sela benim olabilir.

Allah şu an benim selamı okutturmadıysa bana bir fırsat verdi, güzel değerlendireyim diye düşünmemiz lazım.

Rabbim devamlı ölüme hazırlıklı bir şekilde yaşayabilmeyi hepimize nasip eylesin…