EKONOMİ

Sakarya’nın zararı 2 milyar TL

Sakarya Kent Şurası Eylül ayı toplantısında konuşan Mehmet Çatalbaş, Sakarya’da bu yıl fındıktan 2 milyar TL zarar edildiğini belirtti. Bakanlıklara bu konuda iş düştüğüne vurgu yapan Çatalbaş, “FERRERO’nun yaptığı işi bakanlıklarımız yapsa, 14 milyar TL hazinemizde kalır” dedi.

Kahverengi kokarca böceğinin Sakarya’da fındığa büyük zarar verdiğini belirten Mehmet Çatalbaş, konuyu bu kez Sakarya Kent Şurası’na taşıdı. Eylül ayı olağan toplantısında konuşan Çatalbaş, konuyla alakalı şu ifadeleri kullandı:

“Bölgemizin en önemli gelir kaynaklarından biri fındık. İyi fındık olduğunda Sakarya genelinde 100-120 bin ton rekolte oluyor. Sezon öncesi SATSO’da bu yıl rekoltede en az yüzde 20-30 eksi olacağını dile getirmiştim. Bunun sebebi de kahverengi kokarca böceği ile hava şartlarıdır. SATSO’nun Tarım Komisyonu’nda bir dizi kararlar aldık. Basın yoluyla da kamuoyuna duyurduk.

SAKARYA’NIN ZARARI 2 MİLYAR

Fındığın ortalama randımanı 50 olarak çıkarken geçen yıla göre bu randıman Sakarya’da 4-5 randıman düştü. Havanın sıcak gitmesi ve kahverengi kokarca böceği bu randıman düşüşünün sebebidir. Sakarya’daki randıman eksiğinin zararı ise bu yıl 1 milyar TL olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 20 de kahverengi kokarcanın etkisini koyarsak bu bedel 2 milyar TL’ye çıkıyor.

ÇÖZÜM NE?

Enerji Bakanlığı’nın, köylerde sanayi enerji hattı çekmeli. Bu bölgeler, sulamaya elverişli hale gelmeli. Tarım Bakanlığı da üreticiyi bu konuda eğitecek. Bu eğitme işini şu an FERRERO firması yapıyor. Köylere mühendislerini göndererek yapıyor. Bu firma, devletin, milletin hayrına çalışır mı? Dünya fındığının yüzde 75’i Türkiye’de yetişiyor. FERRERO, bu tekeli kırmak için Güney Afrika’da fındık ekimi yaptırıyor. Hem de Türkiye’de görev yapan bir üniversite dekanına. Tarım Bakanlığı, FERRERO’nun görevini yapsa, Türkiye fındığının yedide birinin yetiştiği Sakarya’da 2 milyar, Türkiye genelinde ise 14 milyar TL bu ülke hazinesinde kalır.

KAMU GÜCÜ ŞART

Sakarya’da sadece fındık değil, sebze ve meyveye de zarar veren kahverengi kokarca ile Sakarya’nın kamu gücü de mücadeleye destek vermeli. Büyükşehir Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, milletvekilleri de konuya eğilmeli. Sakarya, süs bitkisi ihraç edemez hale gelecek, sebze meyve bulamayacağız. Bu konu ciddi ve seneye tarım alanlarımız büyük tehdit altına olacak”