Değerli okuyucularım; bizler insanız, insan beşerdir, beşer de şaşar. Yanılır, hatası olur, kusuru olur. Allah'a karşı isyanımız oluyor maalesef. Rabbimizin azametine rağmen, bizi yedirmesine, içirmesine rağmen, mülkün sahibi olmasına rağmen Allah'a karşı maalesef yamukluklarımız oluyor. Ama Rabbimiz (c.c.) o kadar merhametli ki, Peygamberimiz Aleyhisselam, Rabbimizin merhametini bizlere şöyle beyan ediyor buyuruyor: Allahtaala merhameti, acıma duygusunu 100 parçaya ayırdı. Bunlardan bir tanesini bütün mahlukata gönderdi, 99'unu kendi yanında tuttu. Düşünün; yeryüzündeki bütün varlıklarda, insanlarda, hayvanlarda var olan merhamet, rabbimizdeki merhametin yüzde 1’i kadar. 99’u rabbimizde, onun için Allahuteala HZ’leri kulunun kendisine tövbe etmesini, dönmesini “Yarabbi kaçak kulun geldi” demesinden çok fazla mutlu oluyor. Peygamberimiz (sav)’de Allah kulunun tövbesiyle o kadar sevinir ki buyurmuştur.
Rabbimizde; Allah tövbe edenleri, yani devamlı tövbe eden, yaptığı her kusurdan sonra tövbe eden kişileri ve temizlenenleri çok sever buyurmuştur. Siz, baba olduğunuzu düşünün veya anne olduğunuzu düşünün. Çocuğunuz var, hep haylazlık yapmış, hep yaramazlık yapmış. Bir gün gelmiş ‘Anneciğim, babacığım özür diliyorum, bundan sonra seni dinleyeceğim, sana yakışır bir evlat olacağım’ diye elinizi öpmüş özür diliyor. Ne kadar memnun olursunuz ve sizdeki merhamet mahlukatın tamamına dağıtılmış bir merhametin artık kaç milyonda milyarda bir tanesi. Onun, yani bütün mahlukattaki merhametin yüzde 99'u Rabbimizin huzurunda. Rabbimiz bizim dönüşümüzden kendisine yönelmemize ne kadar fazla sevinir, siz artık kendiniz kıyas edin.
Değerli okuyucularım; bizler günah işleyen birileri olarak Rabbimiz (c.c.) bize buyuruyor ki; muttakilerden bahsediyor, takva sahibi olanlardan bahsediyor. Buyuruyor ki; “Onlar bir yanlış yaptıkları zaman bir hata kusur yaptıkları zaman hemen Allah'ı hatırlarlar.” Derler ki; “Rabbimiz bizi yediriyor, içiriyor, kainatın sahibi, ona karşı bu hatayı ben nasıl yaptım.” Hemen günahlarından dolayı tövbe istiğfar ederler. Ayeti Kerime’nin devamında; bile bile ısrar etmezler buyuruyor. Yani insan hata işleyebilir bu normaldir, ısrar etmemek gerekir. Dolayısıyla; her hatamız sonra her kusurumuz sonra tövbe istiğfar ederek Allah'a yönelmemiz gerekiyor, ‘Yarabbi ben geldim’ dememiz gerekiyor. Ama ben tövbe istiğfar ediyorum kusurlarımın bağışlanması için Allah'a yalvarıyorum. Evet bir insan samimi bir şekilde tövbe ederse…
Ne demek samimi bir şekilde tövbe etme;
1- Yaptığı hataya üzülecek, pişman olacak.
2- Bir daha yapmama kararı alacak.
3- Bu hatadan dolayı üzülecek.
Bunları yaşadı, tövbe istiğfar etti, biraz sonra şeytan geldi bir çelme taktı, tekrar tövbe istiğfar edecek, devam edecek. ‘Ya bu oyuncak mı?’ diye şeytan size vesvese verebilir. Efendimiz Aleyhisselam buyuruyor ki, “Kişi samimi bir şekilde tövbe istiğfar ederse, gerçekten yapmamak üzere karar alıp tövbe istiğfar ederse, Allahutaala onu ısrarcılardan saymaz. Ama şeytan öyle demez, ‘sen oyuncak mı oynuyorsun Allah ile’ der, ‘Bırak dümdüz yaşamaya devam et’ der. Biz şeytana rağmen uğraşacağız. Bazen kardeşlerimiz namaza başlıyorlar, bir vakit kaçırıyorlar, sonra onu kaza ediyorlar, devam ediyorlar bir daha kaçırdıkları zaman şeytan diyor ki ‘Ya böyle de olmaz ki tam kılmıyorsun bari bırak, olmaz…’ Direneceğiz değerli kardeşlerim.
Bir vakit kaçırdık, bu ne demek biz düştük demek. Yatmayacağız çamurun içinde, hemen kalkacağız estağfurullah diyeceğiz, silkeleneceğiz mücadele ile beraber devam edeceğiz. Rabbimiz Zümer Süresi (39/53) ayeti kerimesinde buyuruyor ki; “Habibim o nefislerine karşı aşırı giden kullarıma söyle, Allah'ın rahmetinden asla ümit kesmesinler, benim rahmetim her şeyden geniştir.” Allah'ın rahmeti bizim hatalarımızdan da geniştir. Dolayısıyla biz ona yönelmenin derdinde olalım, mübarek günler, geceler içerisindeyiz, yapacağımız en önemli ve tek şey Allah'a tam yönelmek. “Ya Rabbi kaçak kulun geldi böyle böyle vukuatları yaptı, ama bundan sonra yapmayacağım” diye karar alıp, Allah'a arz edersek, iki rekat namaz kılıp, “Yarabbi ben geldim” dersek, bütün günahlarımızı silmiş olacağız.
Onun için bu mübarek günlerde mübarek gecelerde mübarek cuma gecelerinde, her zaman, her hatamızdan sonra samimi bir şekilde Allah'a yönelelim, Mevla bizi mutlaka affedecek, gerimizi sıfırlayacaktır.
► Allahutaala Hazretleri, şeytanın oyuncağı olmaktan bizleri muhafaza eylesin.
► Yaptığımız her hatadan sonra ‘Ya Rabbi özür dilerim’ diyebilme şuurunu hepimize nasip eylesin.