SAĞLIK

Ramazanda alışılmış beslenme yöntemlerini unutun

Uzman Diyetisyen Füsun Çalışkan Tort, Ramazan ayında alışılmış beslenme yöntemlerinden kesinlikle uzak durulması yönünde uyarıda bulundu. Vücut sağlığı ve hızlı kilo alımına karşı altın değerinde önerilerde bulunan Çalışkan Tort, iftar ve sahurda nelerin tüketilmesi gerektiğini açıkladı.

-

FÜSUN ÇALIŞKAN TORT'TAN RAMAZANDA DOĞRU BESLENME (izle):

...

Karasu ve Sakarya’da hizmet veren Diyet-f Diyet Merkezi Sahibi Uzman Diyetisyen Füsun Çalışkan Tort, Esra Angün'ün sorularını yanıtlayarak Karasu Haberleri ve Öncü Karasu okurlarına Ramazan ayında sağlıklı beslenme yöntemlerini açıkladı. Füsun Çalışkan Tort, bazı yiyecek ve içeceklerden bir ay süreyle uzak durulması gerektiğine de vurgu yaptı. İşte altın değerinde beslenme önerileri:

HAFİF BESLENME DOYURUR

“Ramazan ayında en temel beslenme şekli, bilindiği gibi hafif beslenmedir. Öğünler azaldığı için metabolizmamız yavaşlamakta, bu nedenle Ramazan ayında kalori kısıtlamasına gidilmesi gerekir.

İftarda daha çok hafif yemekler tercihe dilmeli. Hamur işlerine, kızartmalara ve pideye fazla yönelmemek lazım. Çorbayla başlayıp, beş dakika mideyi dinlendirdikten sonra ana yemeklere geçilmesi uygundur.

YOĞUN ETTEN KAÇININ

Yoğun etli yemekler de yenilmemeli. Et ve sebzenin dengeli olduğu yemekler tercih edilmeli. Her sofrada pilav ya da makarna olur. Tüketimini arttırmamalı, mümkünse ölçüsü azaltılarak tüketilebilir.

İftardan bir süre sonra sütlü veya meyveli hafif tatlılar tüketilebilir. İftardan iki saat sonra yenilmesi uygun olur. Fakat tatlıdan iki saat geçmeden yatılmamalı. İftar ile sahur arasında uyumuyorsak ara öğünlerde meyve de yenilebilir.

SAHURDA KAHVALTI TERCİH EDİN

Sahurda ise kahvaltılık tüketilmesi uygundur. İftardan kalan yemekleri tüketmek yerine kahvaltı tercih edilmeli. Yumurta ve peynir gibi proteinli besinler tok tutar. Süt ve yoğurt da tüketilebilir. Kahvaltı sebzeleri ve meyvelerle sahur sofrası çeşitlendirilebilir.

Sahurda yağlı yiyecekler ertesi gün su ihtiyacına neden olur ve oldukça susatır. Uykunuzu da olumsuz etkiler. Sahurda et tüketimi de ağır olur ve sindirimi zor olur. Bu nedenle yumurta ile güçlendirilmeli sahur sofrası.

SU TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Günde 1,5 veya 2 litre su tüketmemiz gerekiyor. Sıcak havalarda terlemeyle su kaybedilir, bu miktar 3 litreye kadar çıkabilir. İftarda asitli içecek, su kaybına neden olur. Asitli içecekleri hayatımızdan çıkarmak iyi olacaktır. İftardan sonra bol çay içmek de su ihtiyacını karşılamaz. Çayla su ihtiyacı karşılanmaz. Özellikle su içilmelidir.

RAMAZAN’DA SPOR YAPILIR MI?

Spor yapma alışkanlığı olanlar için iftara yakın saatlerde yani su kaybının en üst olduğu saatler tercih edilmemeli. Gün içerisinde spor yapılabilir. Çok ter kaybı yaptıran sporlar tavsiye edilmez. Yürüyüş, plates ve az terleten sporlar tercih edilmesinde sakınca yoktur”