KARASU

Pandemi kurslara engel oldu

2020 yılı faaliyet raporunu açıklayan Başkan Arık, Koronavirüs salgınına karşın bir yıl içerisinde gerçekleştirdikleri kurs, fuar ve seminerlere değindi. Arık, çalışmalarının arasında Oda’da çiftçilere tarım danışmanlık hizmeti verdiklerinin de vurgusunu yaptı.

-

Ziraat Odası Karasu Yönetim Kurulu Başkanı Selami Arık, 2020 yılı faaliyet raporlarını açıkladı. Ziraat Odası Karasu Şubesi olarak Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi kapsamında fındık yetiştiriciliği tarım kursunu gerçekleştirdiklerini belirten Arık, kursiyerlere İŞKUR tarafından katılım payı ve Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından sertifika verildiğini söyledi.

Üreticiler için Sakarya İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde bulunan Ziraat Mühendisi Selda Kayalak Balık, davet edilerek seminer düzenlediklerini ifade eden Başkan Arık, “Gerçekleştirilen toplantıda fındık genel bakım işlemleri, fındık çeşitleri, fındık hastalık ve zararlılar konuları ele alındı” şeklinde konuştu.

“Sakarya Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile Karasu ilçesinde verimli fındık çeşitlerinin araştırılması, verimi yüksek çeşitlerin korunması amacıyla fındık bahçeleri gezilerek bahçelerde incelemelerde bulunuldu” diyen Selami Arık, “Rekolte düşüklüğünün önüne geçmek için araştırma çalışması yapıldı” diye belirtti.

ÇİFTÇİLERE SEMİNERLER VERİLDİ

Karasulu çiftçilerle İzmir Tarım Fuarına katıldıklarına da değinen Başkan Selami Arık, fındık hastalık ve zararlıları hakkında mahallelerde slayt gösterileriyle genel bilgilendirme yaptıklarını da ifade etti. Arık, “Özellikle İlçemiz fındık bahçelerinde zarara neden olan külleme, kök çürüklüğü, bakteriyel yanıklık gibi hastalıklar hakkında ve dalkıran, mayıs böceği, fındık kurdu, fındık yeşil kokarcası, Amerikan beyaz kelebeği zararlılarına karşı kültürel, mekanik ve kimyasal mücadele uygulamaları konularında mahallelerde sunumlar ve slayt gösterileri yapıldı” dedi.

Bahçe ziyaretleriyle hastalık ve zararlı teşhisinin teknik personelleriyle yapılarak yerinde incelendiğini de sözlerine ekleyen Selami Arık, “Toprak Tahlilinin önemi çiftçiye anlatılarak, bahçelerden toprak numuneleri alınarak ilgili laboratuvarlara gönderdik. Sonucu yorumlayıp topraktaki eksiklikleri gidererek verim açısından olumlu etkisini gördük” şeklinde konuştu.

Odaları bünyesinde kullanılan el Ph metresi ile fındık bahçelerinde Ph ölçünlerini ücretsiz yaptıklarına değinen Başkan Arık, “Üreticilerimize toprağın asitlik ve bazlık durumuna göre kireç, kükürt ve yazlık gübre uygulaması tavsiyesi yapıyoruz. Ayrıca, Odamızda bitki besleme konularında kullanılacak gübreler ve gübre uygulama yöntemi de anlatılıyor” ifadelerini kullandı.

KURSLARA ARA VERİLDİ

“Budama ve filiz alma konularında mahallelerde slâyt gösterileriyle sunumlar gerçekleştirdik” diyen Arık, “Budama da kullanılan aletler, budama ve filiz alma konularında bilgilendirme yaptık. Bahçelerde uygulamalı dal kesimi ve filiz alma çalışmaları yaparak çiftçilere bizzat yerinde tavsiyelerde bulunduk” sözlerine yer verdi.

“Çiftçilerimizi ilgilendiren tarımsal ve meteorolojik konularda toplu mesaj sitemi yardımıyla veya cep telefon numaralarını arayarak bilgilendirmelerde bulunduk” şeklinde konuşan Başkan Selami Arık, “Odamızda verdiğimiz tarım danışmanlığı hizmeti kapsamında üç tarım danışmanımızla çiftçi bahçe gezilerimiz ve çiftçi eğitimlerimiz rutin olarak yapılıyor” dedi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ülkedeki salgının en aza indirilmesi amacıyla 2020 yılı tarım fuarı faaliyetlerinin iptal edilmesi nedeniyle katılım sağlayamadıklarına vurgu yapan Başkan Arık, “Protokol kapsamında düzenlediğimiz tarım kurslarımız kursiyer ve eğiticilerimiz hazır olduğu halde tedbir kapsamında engellendi” diye belirtti. Arık, pandemi süreceğinin bittiği, ülkenin eski sağlıklı günlere kavuştuğu, çiftçilere daha iyi hizmet verebilecekleri yeni bir yıl temennisinde bulundu.