Özgür Uğur ve Paralı’nın başarısı

Ayşenur Elmacı'nın "Özgür Uğur ve Paralı’nın başarısı" başlıklı köşe yazısı

Kış boyu bir kişi evde kalır, diğer herkes fındık dikmek için tarla yolunu tutardı. Soğuk, kar, kış çaresizlik hat safhada. Öğlen yemeğinde tavuk eti varsa yılın şanslısısın. Bide çalışırken ayağını kuruta biliyorsan ne ala!

Gazetemiz köşe yazarlarından Erkan Uğur ile yaptığımız kısa sohbette, Hacı Nihat Albayrak'ı gözlerdim, omuzunda koca bir balta gidip gelirdi her gün tarlasına. Hacı Fevzi Süt, Hacı Recep Ali Uğur... Yokluğu bilip hayatın gerçekliği ile yüzleşerek tutmuşlar tarla yollarını.

Yıllarca çalışılarak yapılan emeklerin mahsulleri, hep gasp edilmiş birileri tarafından. Zaten yokluğun kol gezdiği köylerde, bir de tefeci tüccarlar türemiş fazlası ile. Fındık daha toplanmadan, çaresiz kalan insanların ellerinden kuş misali akıp gidiveriyordu emekleri.

Dişini tırnağına takıp, geleceğe çocuklarına yatırım yapan dedelerin çocukları bu düzene dur demeliydi ve diyebilmeliydi. Dillerde yıllarca, kooperatifleşme hevesi dönüp duruyordu. Bir gün her şey göze alınıp, Özgür Uğur liderliğinde köyün birçoğu Kooperatif temeli atmak için kolları sıvadı.

İlk yıllarda küçük bir depoda, yıllık 150 ton fındık alınırken, bazı alaylı bakışlar arasında kararlılıkla devam ediyordu. Sonra yine herkes ipin ucunu bir yerden tutup bin ton fındık stoklanacak bir depo yapıldı.

Açıldığı günde 150 ton fındık alan Kooperatif, bugün rekolteyi 800 tona çıkarmıştır. Bununla beraber ilk zamanlarda 80 üyesi varken bu rakam bugün 125 kişi olarak devam etmektedir.

Bugün gelinen noktada fındık kırma, kurutma tesisleri, taş ayıklama üniteleri, otomatik paketleme makineleri eklendi kooperatife.

Kadın ve erkek çalışan istihdamında da yükseliş oldu.

Özgür Uğur, Fundux’u Türkiye'nin en kapsamlı gıda endüstrisi fuarı olan F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarı, katılımcı firmaları dünyanın dört bir yanından gelen binlerce uluslararası alıcıyla buluşturdu. 

Düzenlenen fuara mahalle halkından 100 ortağı bulunan Paralı Mahallesi Kuzey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tescillenen Fundux markaları ile katılım sağladı.

Fundux ülkenin belirli noktalarına satış yaparken, bugün ülkenin çoğu yerinde satış yapılmaktadır.

Projeye; Özgür Uğur ve köylü kadar, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı da inanmış olacak ki fındık paketleme ve kavurma tesisi yapımı için kuruma 700 bin TL hibe vermiştir. Bilinçli tarımla beraber, bölgemizi tehdit altına alan birçok fındık ve bitki hastalığına Paralı Mahallesi’nde çok rastlanmamaktadır.

Artık 11 ay yat bir ay topla düşüncesi yerle bir olmuş, fındık ağaçları altında geçirilen zaman uzamıştır. Demem o ki, birlikten güneş doğar. Paralı Köyü üretim de ki bilinci ile akıllı tarım uygulaması ile örnek köy olma gayretini her yıl göğüslüyor. Kendi emeğinizi, başkalarının vicdanına bırakmamanız ümidiyle...

Hayırlı haftalar.