Öşür

Ali Keskinsoy'un "Öşür" başlıklı köşe yazısı

Kıymetli kardeşlerim bu sohbette;

Öşür nedir? Hangi mallardan dolayı öşür gerekir? Ürün miktarı nedir? Masraflar öşre sayılır mı? Bu meseleyi sizinle paylaşmak istiyorum.

Değerli kardeşlerim, öşür dediğimiz şey toprak arazisinden çıkan mahsulün zekatıdır, aslında öşür bir zekattır, fakat peygamberimiz Aleyhisselam, bu öşrün miktarını onda bir olarak belirlediği için, onda bir manasındaki öşür ifadesi kullanılmıştır.

Öşür hem ayeti kerimeyle hem de hadisi şeriflerle hem de icma ile sabit bir ibadettir.

Rabbimiz celle celalühu; (enam 141)

Hasat günü ürünün hakkı olan zekatı, yani öşrü verin buyuruyor.

Başka bir ayeti kerimede (Bakara 267)

“Eyy iman edenler, kazancınızın en temiz olanlarından Allah yolunda infak edin, yerden sizin için çıkarttığımız mahsullerden de Allah yolunda infak edin diye, Rabbimiz celle celalühu” ifade buyuruyor.

Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam efendimizde,

“Yağmur veya kaynak suyu ile sulanan veya rutubetten dolayı toprak nemli olduğu için sulama ihtiyacı olmayan yerlerde öşür vardır, yani oradan çıkan mahsulün onda biri verilir, taşıma su ile yani el emeğiyle veya para ödenerek sulanan toprakta da öşrün yarısı, yani 20’de bir vardır” buyurmuştur peygamberimiz aleyhissalatu vesselam efendimiz.

Peki öşre tabi olan ürünler hangileridir?

İmamı azam efendimize göre, topraktan çıkan her şeyden dolayı öşür vermek gerekir. Bu ister sebze olsun ister meyve olsun ister tahıl olsun ne olursa olsun topraktan çıkan her şeyden dolayı öşür vermek gerekir.

Fakat mezhep imamlarımızdan, İmam Ebu Yusuf ve İmamı Muhammed’e göre;

Bir yıl çürümeden kalabilecek ürünlerden dolayı öşür vermek gerekir.

Peki, öşürde nisap miktarı var mıdır?

İmamı Azam Hazretleri’ne göre, öşürde nisap yoktur, 10 kg çıkıyorsa 1 kg öşür olarak verilmelidir.

Fakat İmam Ebu Yusuf ve İmamı Muhammed’e göre; öşür arazisinin öşre tabi olabilmesi için miktarının beş vesak olması gerekir.

Beş vesakda; 650 kg ile 1 ton arasında, farklı rakamlar verenler vardır.

Günümüzde genelde bu görüşte amel edilir, bunun asgarisi de 650 kg’dur, günümüzde 650 kg ürün elde eden kişilerin öşür vermelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.

Devamı haftaya…