Okulların güvenlik sorunu

Ayşenur Elmacı'nın "Okulların güvenlik sorunu" başlıklı köşe yazısı

2024-2025 eğitim-öğretim yılına merhaba dedik ve eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü tam anlamıyla başlamış oldu.

Karasu’da 12 bin 655 öğrenci ders başı yaptı. Karasu’da çoğu okulda güvenlik sorunun olduğunu sadece ben değil hepimiz biliyoruz.

Geçen sene güvenliği olan okullarda bu sene güvenlik yok. Okulun bütçesi ile Karasu’da bazı okullar kendi bütçelerince güvenlik tutmuştu ancak bu sene o okullarda da maalesef güvenlik yok.

Bununla ilgili herhangi bir çalışma var mı yok mu? Onu da bilmiyoruz.

Ancak okulların güvenlik sorunu aileleri de tedirgin etmiyor değil.  

Okullarımız sadece kapalı oldukları tarih ve saatlerde değil eğitim-öğretimin devam ettiği günlerde de güvenli sayılmaz. Çünkü hiçbirinde kadrolu güvenlik görevlisi istihdam edilmiyor.

Geçtiğimiz eğitim-öğretim dönemi içerisinde yaşadığımız olaylar güvenlik açığını bir kez daha ortaya koymuştur.

Okullar hariç tüm resmi kurumlarımızda hem kadın hem de erkek güvenlik görevlisi bulunurken okullarımızın bu mecburiyetten mahrum bırakılması hangi mantıkla açıklanabilir?

Bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma yoksa çalışma yapılmalıdır.

Keşke dememek için tüm tedbirler önceden alınmalıdır. Başöğretmenimizin Cumhuriyeti emanet ettiği gençlerimize güvenli ve temiz okullarda eğitim vermek lüks değil en temel ihtiyaçtır.

Son yıllarda tüm gelişmiş toplumlar için okulların güvenliği önemli bir sorun haline gelmeye başlamış ve bu konudaki duyarlılık giderek artmıştır. Okullar gün geçtikçe daha güvensiz ortamlar haline gelmekte ya da insanlar böyle algılamaktadır.

Okulların güvenli mekanlar haline getirilmeleri için bu konunun gündemde tutulması ve buna ilişkin akademik çalışma ve değerlendirmelerin yapılması önemli ve gereklidir.

Bu çalışmanın amacı, okul ve öğrenci güvenliği konusunda kavramsal bir çözümleme yapmaktır. Bu amaca ulaşmak için çalışmada; okul güvenliği kavramı ve güvenli okulun nitelikleri tartışılmış, okul güvenliğinin sorun alanları olarak şiddet; okul ortamı (mekan) ve araç-gereç kullanımı ile ilgili sorunlar; doğal afet, yangın ve kazalardan kaynaklanan sorunlar ve bu bağlamda güvenli okulun yaratılması için alınabilecek önlemler betimlenmiştir.

Okul güvenliği kavramı, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin okulda güven içerisinde yaşamalarını kapsar. 

Bu güvenlik konusu ele alınması gereken bir konudur. Bu yükü de okullarımıza bırakmak doğru değil. Okullarımıza bırakılacaksa da çözümler üretilmeli, çalışmalar yapılmalıdır. 

Ülke gündemimizdeki olayları hepimiz görüyoruz. Çocuklarımızı koruyabildiğimiz kadar koruyalım. Geleceğimize, geleceklerine zarar gelmeden!