Köyüme Dokunma Platformu Başkanı Mecdi Cengiz ve yönetimi ile platform üyesi Burhan Koç, Karasu Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Ali Küçük eşliğinde kırsal mahalle yasasını ve köylerin kaybetmek üzere olduğu avantajları Karasu Mahallesi’nde anlattı. Toplantıda ilk sözü Recep Ali Küçük aldı. Küçük, şu ifadeleri kullandı:
BELEDİYELERE SESLENDİ
“Bir gecede köydük, Büyükşehir’e bağlı mahalle olduk. Bu karar biraz sakıncalıymış ki, Cumhurbaşkanımız mahallelerin, kırsal mahalleye dönüşmesi için kararname yayınladı. Bazı belediyeler geçiş olmaması için baskılar yapıyor. Şunu bilsinler ki hiçbir belediye başkanı, Cumhurbaşkanımızdan daha AK Partili değildir, onun kararına ters baskı yapamaz. Türkiye’deki 30 büyükşehirden sadece Sakarya’da kırsal mahalleye dönüş olmadı. Sonuna kadar bunun peşindeyiz”
Karasu Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Ali Küçük’ten sonra söz alan Köyüme Dokunma Platformu Başkanı Mecdi Cengiz ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
SAKARYA’DA 300 KÖY DÖNMÜŞ OLMALIYDI
“2014 yılında köyler mahalle yapıldı. Bu mahallelerde geçerli olan muafiyetler ise 2022’de sona erdi. Bundan önce 2020 yılının Ekim ayında ise Cumhurbaşkanlığı tarafından tarım ve hayvancılığın yeniden yapılandırılması ve köy tüzel kişiliğinin kurulması için kırsal mahalleye geçiş imkanı tanındı. Köylerinin hakkını hukukunu savunması gereken birçok muhtarımız tek başına bunu yapamadı. Muhtarlar, verdikleri dilekçenin arkasında duramadılar. İzmit’te 210 köy, kırsal mahalle oldu. Sakarya’da ise en az 300 köyün kırsal mahalleye dönmesi gerekiyordu. Geç kalınmadı, bu muafiyetler 31 Aralık 2025’e kadar sürecek ve köyler bu tarihe kadar geçiş dilekçesi verebilecek. 1 Ocak 2026 sabahı itibariyle köylerimizin, şehir merkezinde yaşayanlardan hiçbir farkları kalmayacak.
MUHTARLAR DERNEĞİ TOPLANTI YAPMADI
Karasu Muhtarlar Derneği Başkanı İsmail Hakkı Topaloğlu ile iki kez görüştük. Muhtarlarımızla toplanmak ve bilgi vermek istedik. Ama ne hikmetse bu toplantı Karasu’da hiç gerçekleştirilemedi. Karasu Belediye Başkanı da konuyla ilgili şikayet için CİMER’e verdiği yanıtta ‘Büyükşehir Belediyesi’nce değerlendirme aşamısındadır’ dedikten sonra 2 sene geçmiş hala yanıt yok, bir değişiklik yok.
KIRSAL MAHALLENİN FAYDALARI
Köylerimiz, mahalleden kırsal mahalleye dönerlerse belediye hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Bina, arazi ve meskenlere emlak vergisi ödemez. Ticari bina ve arazilerde emlak vergisi yüzde 50 indirimli olur. Bina inşaat harcı ile diğer hiçbir harç ödemez. Diğer vergi ve harçlar yüzde 50 indirim uygulanır. İçme ve kullanma suları işyerleri için yüzde 50, konutlar için yüzde 75 indirimli olur. 6831 sayılı koruma kanununa göre ormanlardaki hak ve imtiyazlardan yararlanmaya devam eder. Eğer kırsal mahalleye dönmezse bu avantajların hepsini kaybeden ve tümünü öder. Belediyeler, muhtarlara bu yüzden baskı yaparak geçmemeleri için çaba sarf ediyor”