Kırsal mahalleye dönüşle alakalı gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Murat Ali Aksoy, konuşmasında “Cumhurbaşkanımızın çıkarmış olduğu bir yasayı, AK Partili idarecilere karşı savunacağımız, onun iyi bir şey olduğunu anlatmaya çalıştığımız bir durumdayız. Kırsal mahalleyle alakalı bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan bir belediye başkanı görüyoruz. Kendisini esefle kınıyoruz. Arkadaş, gelir kalemi olarak vatandaşın cebindekini alma anlayışındadır. Köylü milletin efendisidir anlayışı yerine köylü belediyenin kölesidir anlayışına sahip. Sırf gelir kaybı yaşamak adına köylünün yararına bir yasayı görmezden geliyor. Hangi kırsal mahalleye hangi hizmeti yaptınız? Çöp konteynerlerini toplayıp köylüye poşet dağıtmaktan başka? Şimdi de kalkmış çöpünüz toplanmaz, yolunuz yapılmaz tehditleri savuruyorsunuz. Halk size hizmet edin diye yetki verdi. Kendinize gelin” diyerek İshak Sarı’ya yüklendi. Aksoy, halkın yararına olan bu yasadan faydalanmak için en önemli rolün muhtarlara düştüğünü de vurguladı.
BELEDİYE, HİZMET VERMEYE DEVAM EDER
Karasu Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Ali Küçük ise “Kırsal mahalleye dönüş hareketimizin siyasi bir tarafı yok. Hakkımızda siyaseten hamle yaptığımız algısını yayıyorlar. Defalarca söylüyoruz ki Cumhurbaşkanımızın ve AK Parti hükümetinin çıkardığı bu kanunu savunmaktan başka bir amacımız yok. Kimse Cumhurbaşkanımızdan daha fazla AK Partili değildir. Köylü yine belediyeye oy verecek. Devlet tarafından kişi başı verilen ödenek belediyelere verilmeye devam edecek. Hizmet gelmez diye bir yalan yok. Belediyeler hizmeti getirmek zorunda. Köylüler köyüne sahip çıksın istiyoruz. Biz, muhtarlar adına Cumhurbaşkanımızın çıkardığı kanunu muhtarlar adına savunuyoruz. Ama muhtarlar nerede?” dedi.
O MUHTARLAR KÖYÜNE İHANET EDİYOR
Adatepe Köyü Derneği Başkanı Mehmet Sağlam da İshak Sarı’nın kırsal mahalleye geçişle alakalı mecliste yaptığı konuşmanın Cumhurbaşkanına ulaşması durumunda Sarı’nın istifasını isteyeceğini vurguladı. “Karasu Belediyesi’ne kayyum bile atanır” diyen Sağlam, “Kırsal mahalleye geçiş dilekçesi vermeyen her muhtar, köyüne ve köylüsüne ihanet ediyor demektir. Aynı muhtarlar, milletin yararına bu kanunu çıkartan Cumhurbaşkanı’na da muhalefet ediyorlar demektir” ifadelerini kullandı.
MUHTARLAR, KÖYLERİNİ SAVUNMADI
Köyüme Dokunma Platformu Başkanı Mecdi Cengiz ise “Kanun, 2014’te yürürlüğe girdiğini ve 2019’a kadar yapılan uygulamalardan sonra bu yasanın sonuçlarının tarım ve hayvancılığa zarar verdiği görülerek 2020 yılında yeni bir yasa çıkarıldı. Bu yasa da köylerin hakkını veren bir yasadır. Türkiye’nin 29 büyükşehrinde çok sayıda mahalle, kırsal mahalleye geçti. Birinci derece tarım şehri olan Sakarya’da ise daha bir köy bile bu yasadan faydalanmadı. Bu işin de birinci sorumlusu köy muhtarlarıdır. Muhtarlar görevlerini yapmadı, köylerini savunmadı. Biz muhtarlarımıza her türlü desteği vermek istiyoruz. Köylünün hakkını almasını istiyoruz. Bu bizim, geleceğimizin sahibi çocuklarımıza borcumuzdur” şeklinde konuştu.