KARASU

Kurbanlıklara dikkat

Karasu Belediyesi Sözleşmeli Veteriner Hekimi Hamza Ayar, kurbanlık vasfı taşıyan hayvanların seçimi ve kesimi hakkında vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti. Ayar, “Kurbanlık olarak alınan hayvanların mutlaka yaşlarına dikkat edilmeli” dedi.

Yaşlara dikkat edilmeli

 

Kurbanlık vasfı taşıyan hayvanların seçimi ve kesimi hakkında vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Karasu Belediyesi Sözleşmeli Veteriner Hekimi Hamza Ayar, “Kurban Bayramı’nın yaklaşması ve vacip olan kurban ibadetimizi yerine getirmek için seçeceğiniz kurbanlık vasfı taşıyan hayvanların seçimi ve kesimi hakkında vatandaşlar çok dikkatli olmalı. Kurbanlık olarak tabir ettiğimiz ve maddi durumu iyi olan Müslümanların vacip ve ibadet olarak keseceği küçükbaş dediğimiz koyun, koç gibi hayvanlar 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Büyükbaş dediğimiz sığır cinsi inek, tosun, deve gibi geviş getiren hayvanlar için 2 yaşını tamamlaması gerekmektedir. Çünkü koyun bir yaşından küçükse, büyükbaş hayvan ise 2 yaşından küçükse eğer kurbanın kabul olmama ihtimali var” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

İşkence çektirilmemeli

 

Hayvanların yaşları kulaklarındaki küpe numaraları ile İlçe Tarım Müdürlüklerinden veya veteriner hekim kliniklerinden öğrenilebileceğini belirten Ayar, “Hayvanın kulak küpesi kaybolmuşsa eğer kurbanlık olacak hayvanın veteriner hekim veya bilirkişi tarafından dişlerinden veya boynuzlarından bakılabilir. En önemli ayrı bir diğer konu ise satın alınacak kurbanlık hayvanın gebelik durumu mutlaka kontrol edilmeli. Bakışları sönük, tüyleri derisi sağlıksız, ağızında burnunda akıntı bulunan, ayağı, boynuzu, kulağı, kuyruğu sakat hayvanları ve aşırı zayıf hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemeli. Kurbanlıklarımızı işin ehli olan kişilere uygun yerlerde kestirilmeli. Vacip olan kurban ibadetimizi yerine getirelim derken hayvana işkence çektirip günaha girmeyelim” şeklinde konuştu.

 

Kesime dikkat

 

Kesim esnasında kurbanlık hayvanın boyun kısmının kıbleye çevrilmesi gerektiğini belirten Ayar, “Kesim esnasında boyun kısmı kıbleye gelecek şekilde yatırılmalı. Hayvana eziyet etmemek için kurbanlık keskin bir bıçakla boyun bir veya iki bıçak darbesiyle kesilip kanın tamamen boşalması için biraz beklenmeli daha sonra boyun omurları arasındaki sinir kesilerek kafa ayrılmalı. Mezbahalarda hızlı kesim yapmak için hemen kafa kesilip sinir kesilip ayrılmaktadır. Bu kurbanlık hayvanın kanının tamamen boşaltılmadığı için hem sağlık yönünden etin kalitesi düşer hem de dini olarak ibadetiniz kabul olmayacaktır. Bu tarz önemsiz görünün küçük konulara mutlaka dikkat edelim. Kestiğiniz hayvanın kanında ve iç organlarında anormal bir durum gördüğünüzde mutlaka bir hekime başvurun sağlığınızı riske atmayın” ifadelerini kullandı.

 

Her yerde kurban kesilmemeli

 

“Hasta hayvanlarda kanın çok koyu olması, akmaması veya çok akışkan olup pıhtılaşmaması birer belirtidir” diyen Veteriner Hekim Hamza Ayar, “Hayvanın iç organlarında üzüm gibi tane tane oluşumlar, kaburgaların iç yüzünde kan oturmaları, karaciğer ve akciğerde anormal görünümler gibi görüntülenen her şey büyük bir hastalığa işaret edebilir. Vatandaşlara kurbanlık hayvanlarını bilinen tanıdık yerlerden almalı. Alınan kurbanlığın kesim işlemi ibadetin kabul olacağı temiz ve artıklarını gömme yeri olan yerlerden kesilmelidir. Aksi taktirde herkes her yerde kurbanlığını keser ise her yer hem kan gölüne döner hem de günlerce çevreye kötü koku yayılır. Ayrıca ayaküstü satış yaparak para almak için fırsatçılık yapan kişi ve kuruluşlara ucuz diye kanmayın. Rabbim inşallah herkesin ibadetini kabul eder” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

HABER: Gülcan Elmalı

 

İŞTE KARASU'DA KURBAN FİYATLARI - Haberi okumak için tıklayın