KARASU

Kurban fiyatları ve dikkat edilmesi gerekenler

Bu yıl kurban fiyatlarının geçen yıla oranla yüksek olması, hem alıcıları hem de satıcıları zora sokuyor. Beklentilerinin düşük olduğunu söyleyen kurban satıcısı Muhammet Canavar, kurban işlemlerinin sonunda deri ile kellerin ziyan olmaması ve temizliğin sağlanması için Belediye’nin konuya el atması gerektiğini belirtti.

Bu yıl beklentiler düşük   

                                         

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte kurban alım ve satım işlemleri başladı. Bu yıl kurban fiyatlarının geçen yıla oranla yüksek olması, alıcıları olduğu kadar satıcıları da zora sokuyor. Kurbanların satışlarından geçen yılki gibi memnun kalmayacakları beklentisinde olduğunu ifade eden kurbanlık satıcısı Muhammet Canavar, “Türkiye ve Karasu genelinde hayvancılık sektörü bitmek üzere. Bu yüzden kurban ve et fiyatlarında bir artış söz konusu. Küçükbaş hayvanların fiyatı 700 ile 2 bin lira, büyükbaş hisse fiyatı bin 500 ile 2 bin, büyükbaş hayvan fiyatı ise 8 bin ile 13 bin arasında değişiyor. Ancak geçen yıl, kurban fiyatları küçükbaşlarda 500 ile bin 500, büyükbaşlarda da bin 500’le 2 bin lira arasındaydı. Biz de deve hariç her türlü kurbanlık hayvan mevcut. Geçen yıl, binin üzerinde hayvan satıldı ve çok iyi iş çıkarıldı. Ancak bu yıl tahminimce o kadar olmayacak. Ayrıca küçükbaş hayvanları genelde tatilciler, büyükbaşları ise ilçe halkı tercih ediyor. Bu yıl Karasu’da tatilci de pek yok. Devamlı olan müşterilerimiz, şimdiden kurbanlıklarını işaretlemeye başladı” dedi.

 

 

Yaş, kilo ve sağlık önemli

 

“Kesime karar verilecek olan hayvanlarda yaş, kilo ve sağlık gibi kriterlere dikkat edilmeli” diyen ve insanların pek yaşa bakmayıp bütçelerini de düşündüklerine değinen Muhammet Canavar, “Öncelikle koyun gibi küçükbaşlar, 6’ncı ayını doldurup annesinin görünümüne kavuşmalı ve herhangi bir sağlık problemi olmamalı.  İnsanlar daha çok ‘ucuz olsun, bütçeye uygun olsun’ hesabını yapıyor. Bu, doğru değil. Bir hayvanın kurban olması için18-20 kilo kadar et vermesi lazım. Kurbanlık hayvan alırken insanlar hiçbir bilgiye sahip olmasa bile en azından kulak, göz ve boynuzlarına bakıp sağlık kontrollerini yapmalı. Aynı şekilde hayvanın kendi kilosunun yarısı kadar et vereceğini bilip ona göre bir tercihte bulunmalılar. Ayrıca hayvanlarımız ilçeden olduğu gibi Afyon, Eskişehir ve doğu illerinden alınıyor. İthal hayvan Karasu’ya kadar gelmiyor ama büyük şehir ve işletmelerde bunlara sıkça rastlanabilir” ifadelerini kullandı.

 

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN? haberi okumak için buraya tıklayın

 

Deri ve kelleler ziyan oluyor

 

Canavar, son olarak “Genelde kurban kesimi bayramın birinci gününe yüklendiği için fazla izdiham yaşanıyor. Aslında insanlar sadece o gün değil de 2’inci ve 3’üncü günlerinde kesme işlemini yaptırırsa burada bu sorunlar olmaz. Biz potansiyel olarak bu işe yetişiyoruz. Küçükbaş hayvanların kesiminde 20, büyükbaşlarda ise 30 kişilik ekibimiz var. Büyükbaşları hızar ve vinçlerle kesiyoruz. O gün kurbanlarını bekleyen vatandaşlara ikramlarımız da oluyor. Bu arada belediyenin temizlik açısından kurban kesim yerlerinde gerekli desteği sağlaması gerekiyor. Bayramın 1, 2 ve 3’üncü günü kepçe veya kamyonla bu tür alanlara yardımcı olabilirler. Fakat biz kendi imkanlarımızla yaptığımızda zorlanıyoruz. Ayrıca deri ve kelleleri daha önceden Türk Kızılay Vakfı, Türk Hava Kurumu, Karasu Devlet Hastanesi ve bazı camii dernekleri hem ziyan olmaması hem de yardım açısından topluyordu. Yaklaşık 5 yıldır ya para etmemesi gerekçesiyle ya da yetişemedikleri için artık alınmıyor. Geçen sene binin üzerinde deri toprağa gömüldü” şeklinde açıklamada bulundu.

 

HABER: Esra Aydın