SAĞLIK

Kurban Bayramı’nda bunlara dikkat!

Uzman Diyetisyen Füsun Çalışkan Tort, Kurban Bayramı’nda et tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken kuralları açıkladı. Tort, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi et tüketimi ile sağlıklı beslenme konularında önemli bilgiler verdi.

KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu
Nevtan Angün’ün haberi

 

Karasu Haberleri İnternet Medyası ve Öncü Karasu Gazetesi köşe yazarı Uzman Diyetisyen Füsun Çalışkan Tort, Kurban Bayramı öncesi önemli bilgiler verdi. Kurban etinin nasıl pişirilmesi gerektiğinden, bayram boyunca beslenme programına kadar dikkat çeken detaylara temas eden Tort’un önerileri:

 


 

 

Kurban Bayramının birinci gününe nasıl başlamalıyız ve ilk günün beslenme programı nasıl olmalı?

 

Kurban Bayramı’nın birinci gününde kesilen eti, kesinlikle ilk gün tüketmemeliyiz. Güne et tüketimi ile değil de yumurta, zeytin, peynir ve yeşilliklerden oluşan tam buğday ekmeğimizin olduğu sağlıklı bir kahvaltıyla başlamalıyız.

 

Günün devamında gerçekleştirilen ziyaretlerde de tüketim yapılıyor. Bu yüzden çok acıkmadığımız sürece yemek yememeye dikkat edelim. Ziyaretlerde de zaten ikramlıklar oluyor. Hem evde hem de misafirlikte kendimizi yemeğe zorlamayalım.

 

Günlük beslenme periyodumuza uyacak şekilde sabah, öğle, akşam olacak şekilde uzun vadede aç kalmayacak biçimde günümüzü tamamlamalıyız. Öğlen ve akşam yemeklerimizde ise yine et tüketimimiz olacaktır ama mutlaka salata ve sebzelerle bunu desteklemeliyiz.

 

 

Türk insanımızın alışkanlığı vardır. Hemen sabah namazından sonra kurban kesimine başlanır ve öğlen ikindi arasında et pişmiş olur, tüketim başlamış olur. Akşamın ilerleyen saatlerine ve bayramın ikinci günüde bu devam eder. Bu ne kadar doğrudur?

 

Aslında ilk gün kurbanın kesilme anındaki stresinden kaynaklı vücudunda oluşan bazı hormonlardan dolayı Rigor Mortis (ölüm katılığı) dediğimiz bir sertlik oluşur ette. Bu eti tükettiğimizde hem sindirim açısından zorluk yaşarsınız hem de etin pişme süresi uzar.

 

Bu doğrultuda ette istediğimiz o yumuşaklığa ve lezzete ulaşamamış oluruz. O yüzden aslında ilk gün eti en azından 12 ile 24 saat arası bir sürede dinlendirip ertesi gün eti tüketmeye başlarsak çok daha doğru olacaktır.

 

 

Kurban eti nasıl pişirilmelidir?

 

Genelde etler evlerde pişirilirken içine kuyruk yağı veya içyağı eklenebiliyor. Bazı kişiler tereyağında kavurup kızartabiliyor. Bunlar tabi önerdiğimiz ve çok doğru yöntemler değil. Bunun yerine et haşlama veya ızgara olabilir. Fırında pişirme tercih edilebilir.

 

Özellikle kavurma seviliyorsa kavurma yapılacaksa da etin görünür yağlarından mutlaka temizlenmiş olması gerekmektedir. Pişirmede ekstra tereyağı veya sıvı yağ eklemeye gerek yok. Kısık ateşte, kapağı kapalı kendi suyunda pişmesi daha sağlıklı olur. Çünkü etin yüzde 20’si yağdır. Etin lifleri arasında yağ bulunur. Et kendi yağını salacağı için ekstra yağa kesinlikle gerek yok.

 

 

Etin yanında ne tür içecekler tercih edilmelidir ve etle birlikte tüketilmemesi gereken gıdalar var mıdır?

 

İçecek olarak düşünürsek asitli içecek tüketimi zaten genel olarak sağlıklı beslenmede önerdiğimiz içecek türü değil. Ama etin yanında tüketilecekse ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları, maden suyu tercih edilebilir. Asitli içeceklerin içerisinde şeker oranı çok yüksek olduğu için asitli içeceklerden sağlığımız için uzak durmalıyız.

 

Taze etin dışında kurban bayramı boyunca etin yanında tekrar hayvansal kaynaklı ürünler olan yumurta ve peynir gibi gıdalar yenmemelidir. Öğlen ve akşam yemeklerinde bunun dışında pirinç pilavı gibi kan şekerini dengesizleştirecek yiyecekler tüketmemeliyiz. Yanında mutlaka salata gibi sebzelerle desteklemeliyiz.

 

 

Bayramda kurban etinden uzak durması gereken hastalığı veya rahatsızlığı olan vatandaş kitlemize neler diyebiliriz?

 

Özellikle kolesterol hastalarımızın kan yağları yüksek olduğu için bir de hayvansal gıda tükettiğinde kolesterolü daha da çıkıyor. Buna bağlı olarak kalp ve damar hastalarında damar tıkanıklığına sebep olabilir. Tansiyon hastaları dikkat etmelidir.

 

Tamamen yemeyi kesmek yerine, ölçülere çok dikkat ederek yenmesi gerekebilir. Akşam saatleri sindirimin yavaş olduğu saatler veya yatmaya yakın olan saatler değil de öğlen saatlerinde hareketli olduğumuz zamanda tüketim yapmaları gerekir.

 

Hayatımız boyunca sağlıklı beslenmeliyiz. Bu konuda uzman kişilerden bilgi almalıyız. Hayatımıza sağlıklı beslenmeyi adapte edebilirsek sağlığın bize gelmesini beklemeyip biz sağlığa koşarız. Bütün hastalıkların başında yeme içme kaynaklı problemler gelir.

 

 

Okurlarımız size nasıl ulaşabilir?

 

Her hafta Pazartesi ve Salı günleri Karasu Sivişoğlu İş Hanı’nın birinci katında hizmet vermeye devam ediyorum. Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri ise Adapazarı Merkez Özel Adamedica Tıp Merkezi’nde hizmet vermekteyim. Bunun dışında vatandaşlarımız Facebook ve İnstagram’dan “Uzman Diyetisyen Füsun Çalışkan Tort” yazarak kurumsal hesabımızdan bize ulaşabilir.

 

KURBAN BAYRAMI'NDA BESLENME ÖNERİLERİ VİDEOSU: