SAKARYA

Kosova’nın en önemli konseyine Türk başkan

Sakaryalı gazeteci ve Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Ulu, Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi Başkanı Dr. Atakan Koro ile konseyin çalışmaları üzerine söyleşi gerçekleştirdi.

Kosova Cumhuriyeti Anayasası’nın 60.maddesi ve Topluluklar Kanunu’nun 12.maddesine dayanılarak oluşturulan Topluluklar Danışma Konseyi, 15 Eylül 2008 tarihinde cumhurbaşkanı kararnamesi ile resmî olarak kurulmuş ve açılış oturumunu 23 Aralık 2008 tarihinde gerçekleştirdiğini anlatan Başkan Koro, “Kosova Cumhurbaşkanlığı himayesinde çalışmalarını yürüten Topluluklar Danışma Konseyi, Kosova’da çoğunluk olmayan toplulukların temsilcilerinden oluşur. Bu temsilciler ya ilgili topluluğun sivil toplum kuruluşları tarafından önerilir ya da bağımsız olarak seçilir. Seçilen temsilcilerde cinsiyet eşitliğine dikkat edilir. Topluluklar Danışma Konseyi bünyesinde Eğitim, Kültür, Dil, İstihdam ve Sosyal Sorunlar ve Yasama olmak üzere beş çalışma grubu mevcuttur. Konseydeki temsilcilerin katılımıyla oluşan bu çalışma grupları ilgili alanlarda varolan olumsuzlukları tespit eder ve çözüm önerileriyle birlikte ilgili mercilere iletip takibini gerçekleştirir. Çalışma grupları ayrıca, kendi alanlarıyla ilgili yeni çıkacak veya yürürlükteki bir mevzuatta topluluk hakları lehine olan maddelerin eklenmesi/değiştirilmesi/düzeltilmesi tavsiyesinde bulunur” dedi.

Konseyin çalışma gruplarıyla olan işbirliklerine ve Türk üyelerinin seçimiyle ilgili konuşan Başkan Koro, “Konsey, ülkenin ve toplulukların rehafı için ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. Bu kurum ve kuruluşlar ya konseydeki çalışma gruplarıyla ya da konseyin tamamıyla etkinlik düzenleme önerisi sunar, önerinin kabûl edilmesi hâlinde bu etkinlikler ya yurtiçinde veya yurtdışında gerçekleştirilir. Belli aralıklarla konseyle birlikte toplantı gerçekleştiren cumhurbaşkanı, konseyle ilgili bütün kararlar hakkında tek yetkilidir. Konsey üyeleri de cumhurbaşkanlığı makamını temsil ettiklerinin sorumluluğu bilincinde hareket eder. Konseyde hükûmet temsilcileri de yeralır, fakat konsey başkanlığına seçilme hakları yoktur. Konseyde Türk halkını seçilmiş üç üye temsil eder. Ayrıca konseyde konuşulan resmî dillerden biri de Türkçe’dir”