Komşu analizi mi toprak analizi mi?

Komşum geçen yıl şu gübreyi attı şu kadar fındık aldı. Bahçelerimiz zaten sınır, bende bu sene aynı gübreyi atayım da verimim artsın gibi uygulamaları bırakmanın vakti sizce de gelmedi mi?

Fındığın normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme programı ile olur. Doğru ve yeteri kadar iyi bir gübrelemenin ilk adımı ise toprak analizi ile başlar. Analiz için ise en uygun zaman sonbahar aylarıdır.

Toprak analizi yapmadan gübre kullanılmasının elbette birçok sakıncası vardır. Bu sakıncalara hep birlikte bakalım.

Gerekmediği halde tarım kireci uygulanması; Toprak-bitki dengesini bozarak bitki gelişimini olumsuz etkileriz ve toprak özelliklerinin bozulmasına neden oluruz.

Fındığın ihtiyaç duyduğundan daha fazla gübre vermek; Diyelim ki ocak başına 300 gram Tsp gübresine ihtiyacınız vardı. Komşum 750 gram gübre vermiş, yerimiz sınır nasılsa bende 750 gram gübre vereyim anca iyi gelir dediğiniz zaman toprak dengenizin bozulmasına ve bitki gelişimi ile ürün veriminizi olumsuz yönde etkilemiş olursunuz. Bir de işin ekonomi boyutu var. Malum gübre fiyatları hepimizin canını sıkıyor.

Fındığın ihtiyaç duyduğundan daha az gübre vermek; Yukarıda ki durumun tam tersini düşünürsek fındık yeterince beslenemez ve normal gelişimini sürdüremez, istediğimiz kalite de ve miktarda ürün alamayız.

Atılan gübre, toprağa bağlı olarak yanlış gübre çeşidi olabilir; Bu sonuçta ise toprakta ki etkileşimler ile bitki gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir. Yaptığımız işçilik ve masraf boşa gidebilir.

Gübreleme yapmadan önce toprak analizi yaptırırsak hangi gübreden ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanacağımızı öğrenmiş olup ona göre işimize koyuluyoruz. Diğer bir konu ise toprak analizinin nasıl alınması gerektiğidir. Alacağımız numune bütün bahçeyi yansıtmalıdır. Yanlış yerlerden numune alırsak yanlış sonuçlara varabiliriz. Bu nedenle doğru yerden toprak numunesi almak işin temelidir. Doğru numune, doğru analiz sonucu demektir.

Toprak örneği bahçenin neresinden ve nasıl almalıyız?

Bir bahçenin toprağı ile diğer bir bahçenin toprağı çoğu zaman birbirine benzemez. Yani komşunla aynı olmayabilir. Aynı bahçe içerisinde bile değişik toprak yapıları var. Bu farklı yapılar eğim, yükseklik, toprak derinliğidir. Aynı bahçede bir taraf asitli toprak, bir taraf kireçli toprak olabilir. Bu nedenle numune alırken bu farklılıkları göz önünde bulundurarak ayrı ayrı numuneleri almalıyız. Çünkü aynı gübreleme programını uygulamamız doğru olmayacaktır. Toprak numunelerini dal iz düşümünden yani gübreleme yaptığımız alanlardan almamız gerekmektedir. Bahçemizin en an 6-8 yerinden 0-30 cm derinliğinden 2-3 parmak kalınlığında toprak dilimlerinin alıp bir kovada biriktiriyoruz. Daha sonra kişisel bilgilerimizi yazarak analize gönderebiliriz.

Komşu analizine değil, toprak analizine ihtiyacımız var.