Kompost gübre yapımı

Gübre fiyatları malum. Her geçen gün zam gelerek katlanıyor. Kimyasal gübrelere alternatif olarak çiftçilerimiz hayvan gübresini tercih ediyor. Ama yapılan çok büyük bir yanlış var. Hayvan gübresi taze olarak bahçeye veriliyor. Kullanacağımız hayvan gübresi ve yeşil gübreler kesinlikle kompostlama aşamasından geçmelidir. Kompostlama yapmak demek taze gübrenin 1 sene bir yerde bekletilmesi değildir. Hayvan gübresinin içeriğinde birçok mineral vardır. Gübrenin içeriğine bağlı olarak değişmekle birlikte, dönüme 1 ton gübre verdiğimiz zaman dönüme 6 kg Azot, 2.5 kg fosfor ve 2 kg potasyum vermiş oluyoruz. Yanlış kullandığımızda ise mayıs böceği, kök çürüklüğü gibi hastalık ve zararlıların çoğalmasına neden oluyoruz. Peki kompostlama nasıl yapılır? Hadi bakalım.

Hayvan Gübresinden Kompost Yapımı; Taze hayvan gübresinin içine üre, tsp yoksa dap gübresi karıştırılarak 1 tonluk bir kütle 30 cm’lik katman haline getirilir. Her katman arasına tarım kireci ince bir tabaka halinde serpilmelidir. Gübre yığınının üzeri ince bir toprakla kaplanmalı naylon ya da brandayla kapatılmalı ve hava alması için alt kısmı açık bırakılmalıdır. Yağışın olmadığı günlerde naylon açılmalı ve gübre arada kontrol edilmelidir. Çok kurumuşsa, suyla hafifçe nemlendirilmelidir. Kompostlama İşlemi hızlandırmak için yığın ayda bir karıştırılarak alt üst edilmelidir. Kompostlanmış gübremiz 2-3 ay içinde tamamlanmış olup bahçeye verilmeye hazır olacaktır.

Bitkisel Kompost Yeşil Gübre Yapımı; Bitkisel kompost diğer adıyla yeşil gübre, bahçe içerisindeki budama atıkları, dökülen yapraklar, patoz ardından elde edilen züruf, tırpan sonrası bahçede kalan yabancı otlar ve diğer doğal atıklarla yapılabilir.

Züruf halinde bulunan ve küçük parçalar haline getirilen dal ve budama atıkları içerisine üre, tsp yoksa dap gübresi karıştırılarak 1 tonluk bir kütle 30 cm’lik katman haline getirilir. Bu katmanın içine hayvan gübresi ya da bulunamazsa aynı miktarda bahçe toprağı karıştırılmalıdır. Her katman arasına tarım kireci ince bir tabaka halinde serpilmelidir. Kompostun hava alması için alt kısmı açık olacak şekilde naylon veya bir branda ile kapatılmalıdır. Yağışın olmadığı günlerde, naylon açılmalı, gübre havalandırılmalı ve her hafta kontrol edilmelidir. Eğer çok kurumuşsa, suyla hafifçe nemlendirilmelidir. İşlemi hızlandırmak için yığın ayda bir karıştırılarak alt üst edilmelidir.

Her iki kompostlama işleminde kullanacağımız Üre, Dap, Tsp ve tarım kireci oranları yapacağınız gübre miktarlarına göre değişebilir. Her katman arasına ortalama 1-3 kg arası gübrelerden hangisi varsa, 1 kg gibi de tarım kireci olarak düşünebiliriz.