Kahverengi kokarcanın Karasu’da da sıkça görülmeye başlandığına dikkat çeken SATSO 17.Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Çatalbaş, kokarcayla mücadele yöntemlerini dile getirdi ve üreticiyi dikkatli olmaları konusunda uyardı.
DURUM CİDDİ!
“Kahverengi kokarcayla mücadele şakaya gelmez, sakın göz ardı etmeyin” diyen Çatalbaş, “SATSO tarım komisyonunda bu konuda birden fazla karar aldık. Her zaman dediğimiz gibi kokarcayla mücadelede bireysel çaba yetmez. Kamu desteği şart. Bu hayvan soğuk iklime çıkamıyor. Karadeniz’de de 300 rakıma kadar zararları görüldü. Karasu da yaşaması için uygun bir ortam, dikkatli olunmalı” diye konuştu.
KİMYASALDAN ÖTE BİYOLOJİK MÜCADELE
Mehmet Çatalbaş, sözlerini “Kahverengi kokarca ile mücadelede kimyasalın yanı sıra biyolojik böcek de kullanılmalı. Samuray arısı, kokarca larvaları ile beslendiğinden bir numaralı düşmanıdır. Doğu Karadeniz’de kullanıldı, fakat yeterli kadar olmadığı için tam verim alınamadı. Kimyasal ilaç, diğer arılara da zarar veriyor. Fakat kimyasal ilaçla mücadele için en uygun zaman içerisindeyiz” diyerek sürdürdü.
MÜCADELE YÖNTEMİ
Çatalbaş, “Kasım ile Mart ayları arası kahverengi kokarca kışlıklarda barınır. Nisan ve Ekim döneminde ise arazide aktif görülür. Kasım ile Şubat arasında arılar doğada yok. Kimyasal ilaç bu dönemde kullanılabilir. Kokarca için el yapımı tuzaklar hazırlanabilir, meyve ağaçları ile evlere yakın yerlere konulmalıdır. Kasım ile Mart ayları arasında tuzak yerleştirmeye devam edilmeli. Tarım müdürlüklerinden eğitim takvimini öğrenip katılım sağlanmalıdır” diyerek mücadele yöntemlerini dile getirdi.