1831 yılında Sultan II. Mahmud tarafından kurulan Takvim-i Vekayi, Osmanlı Devleti’nin ilk resmi yayın organıdır. 1927 yılında Resmi Gazete olarak adı değiştirilmiş ve günümüze ulaşmıştır. Takvim-i Vekayi’nin 1892 yılı nüshasında Kocaali Soygunu başlıklı bir haber yayınlanmıştır.
Karasu Nahiyesine bağlı Kocaali, Rus işgaline uğrayan Kafkasya ve Doğu Karadeniz göçmenlerinin uğrak yeri olmuştu. Kocaali iskelesine denizden hemen her gün onlarca göçmen geliyordu Göçmenler, yerli Türk (Manav) ve Rum ahali tarafından kabul görmediği için ormanları tahrip ederek kendilerine yaşam alanı oluşturmaya çalışıyorlardı. Yerliler ile göçmenler arasında tam bir kriz mevcut olup her gün sayısız vukuat yaşanıyor, bölge asayişsizlikten adeta kavruluyordu.
Habere göre, Kocaali’ye yarım saat mesafedeki limanın bulunduğu Türk köyünde yaşayan Melik Osman ile kardeşi Melik Ahmed, yanındakilerle birlikte Kocaali İskelesini bastılar. Burada ailesiyle birlikte geçici olarak ikamet eden Sürmeneli Yakup Reis’in teknesine saldırdılar. Yakup Reis’in eşyalarını ve bir miktar parasını gasp ettikten sonra atlarına binip sağa sola ateş açarak gözlerden kayboldular. Yakup Reis şikâyetçi olduktan sonra jandarmalar, birkaç mahalde operasyon yapmasına rağmen şakileri bir türlü ele geçiremedi.
İzmit Bidayet Mahkemesi, ceza kanunun 371. maddesine dayanarak suçluların 10 gün içerisinde teslim olmalarını, eğer teslim olmazlarsa bütün mal varlıklarına el konulacağını, şakilerin saklanmasına yardım ve yataklık yapanların da en şiddetli şekilde cezalandırılacağını açıkladı. Suçluların yakalanıp yakalanmadığı hakkında bilgi bulunmamaktadır.
Kaynak: Enver Konukçu, Sakarya Yazıları, Değişim Yayınları, Sakarya 2012, s. 100-101.