Kocaali futbolunun mutfağı: Çimşirli

Oğuzhan Kır'ın "Kocaali futbolunun mutfağı: Çimşirli" başlıklı köşe yazısı

Çimşirli’yi bilmeyen Kocaali’de futbol oynadım demesin!

1970’li yıllara kadar metruk bir halde bulunan Çimşirli, dönemin Kocaali gençleri tarafından açılıp, temizlendikten sonra ahşaptan kale direkleri dikilerek küçük bir futbol sahası ortaya çıkarıldı. Çimşirli’nin ilçe merkezine yakın bir konumda ve küçük bir alan olması nedeniyle Kocaali gençlerini tümüyle buraya çekmişti. Çocukların ve gençlerin oyun alanı olan Çimşirli’de sabahtan akşama kadar bir maç bitiyor, diğeri başlıyordu. Sadece gençlerin değil, bütün Kocaali halkının da en büyük eğlencelerinden biriydi Çimşirli.

Kocaali futbolunun mutfağı olan Çimşirli’de çocuklar futbolu öğreniyor, gençler futbol becerilerini geliştiriyor, futbolseverler ise büyük bir zevkle birbiri ardına devam eden maçları seyrediyorlardı. Kocaali için bir panayırdan farksız olan Çimşirli’de çocuklar top oynamak için kale direklerini ağaç dallarından yapıyor, birbirlerine bağırıyor, çağırıyor, koşturuyor, taktikler veriyor, yeteneklerini geliştiriyorlardı.

Çimşirli, küçük bir alan olduğu için daha sonraları, gençler ve çocuklar hep birlikte Çimşirli yanındaki bir bölgeyi daha açarak temizlediler. Bu yemyeşil mekânda küçük bir saha oluşturdular. Buraya da İkinci Çimşirli adını verdiler.

Aynı zamanda bir mesire alanıydı Çimşirli. Öğretmenler ilkokul talebelerini Çimşirli’ye pikniğe götürüyor, yemekler yeniyor, şarkılar söyleniyor ve bu coşkulu, mutlu günü kutlamak için futbol oynanıyordu. Futbol, coşkuyla kutlanan bir karnavaldan farksızdı Çimşirli’de…

İlkbaharın gelişiyle gençler turnuva hazırlıklarına başlıyor, yemyeşil Çimşirli’ye bakım yapılıyor, kuralar çekiliyor, takımlar oluşturuluyordu. Şehir merkezine yakın olduğu için maçlar oldukça kalabalık bir seyirci kitlesi tarafından beğeniyle izleniyordu.

Bahar turnuvalarıyla, Ramazan turnuvalarıyla, mahalleler arası maçlarıyla yediden yetmişe bütün Kocaali’nin gönlünde taht kuran Çimşirli, doğal bir futbol akademisi olarak Kocaali’de bir neslin yetişmesini sağlamıştır.