EĞİTİM

Kargenç’in paydaşı olduğu Karadeniz Havzası Projesi’nin ilk toplantısı yapıldı

Kargenç Çevre Spor Kulübü’nün paydaşı olduğu, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen FOODWISE Interreg NEXT Karadeniz Havzası Projesi’nin ilk toplantısı Yunanistan’da gerçekleştirildi.

FODDWISE’nin ilk toplantısı 8 Ekim 2024’te Yunanistan’da gerçekleştirildi. Kargenç Çevre Spor Kulübü’nün paydaşı olduğu proje için Başkan Ersel Aydın, toplantının verimli geçtiğini ve gıda israfını azaltmaya yönelik konuların ele alındığını söyledi. Aydın açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

KİRLİLİĞİN AZALTILMASI

“Proje konsorsiyumunda Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan ve Türkiye'den ortaklar yer almakta olup FOODWISE'in genel amacı, Karadeniz bölgesindeki kırsal alanlarda, özellikle de yaz sezonunda turizm baskısının yüksek olduğu yerleşim yerlerinde yerel ve bölgesel yönetimlerin potansiyelini arttırmak ve bölgelerindeki her türlü kirliliğin azaltılması için bir araç olarak gıda atıklarının önlenmesi ve azaltılması konusunda yerel vatandaşları ve turistleri ortaklaşa eğitmek ve bilinçlendirmektir.

ORTAK HEDEF

Proje yaklaşımı, bölgesel doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki insan etkisinin azaltılması alanında yenilikçi ve bilgi transferini teşvik etmek için bir dizi tamamlayıcı eylem, yoğun kapasite geliştirme ve kamuoyu bilinçlendirme kampanyasının yanı sıra, bölgedeki gıda atıklarıyla mücadeleye yönelik ortak hedefe ulaşmak için yüksek ulus ötesi katma değere ve potansiyele sahip etkinlikleri içermektedir.

FARKINDALIK YARATMA

Projede, Kargenç Çevre Spor Kulübü ve proje konsorsiyumu olarak, öncelikle, gıda israfının önlenmesine ilişkin eylem örneklerini gösteren ve bu kanıtlanmış deneyimlerin nasıl kullanılacağı ve benimseneceği konusunda rehberlik eden araç kitini geliştirmeyi ve yerel yönetimlerdeki kamu ve belediye memurlarına araç kiti eğitimi vermeyi amaçlamaktayız. Ardından, proje ekibinin gözetiminde 1 Uluslararası I value food öğrenci yarışması, 4 food waste patrol kampanyası, 4 replate festivali, 1 uluslararası üst düzey konferans ile yerel hane halkını, öğrencileri ve bölgede tatil yapan turistleri hedef alan yenilikçi farkındalık yaratma eylemlerinin organizasyonunda edinilen becerileri doğruluyoruz.

YOL HARİTASI

8 Ekim 2024 tarihinde tüm proje ortakları Selanik'te bir araya gelerek, her bir ortak ülkenin gıda atıklarının etkin bir şekilde kamuya tanıtılması için mevcut ve istenen yetkinlikleri değerlendiren veri analizini tartışarak ve projenin sonraki adımları için bir yol haritası oluşturarak projemiz için resmi bir başlangıcı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Proje toplantımız, yol haritası ve faaliyet yönetim planının nihai hale getirilmesiyle sona erdi. Nisan 2025'te Gürcistan'da yapılacak bir sonraki toplantıya kadar, gıda atıklarıyla ilgili çevre ve dostane eylemlere ilişkin araç seti hazır olacak ve belediyeler ve paydaşlar içinde uygulanmak üzere gönüllülerin ve gerekli paydaşların katılımıyla araç setinin uluslararası eğitimi gerçekleştirilecektir.”