Karasu'dan turizm ilçesi olur mu?

Yekten gireyim konu başlığına… Olur, çok da güzel olur. Ama nasıl olacak? En çok sorulan soruları cevaplamaya çalışayım:

 

1-) Karasu Belediyesi'nin çok borcu var, bütçesi bunlar için yeterli mi?

 

Hemen hemen her belediyenin çok borcu var. Alaçatı gibi 7-8 senede çok büyük değişim geçiren yerler var.

 

 

2-) Karasu'nun denizi bozuk. Ege ve Akdeniz gibi turist çeker mi?

 

Turizm sadece denizle olmuyor. Yabancı turist işi çok zor da yerli turist patlaması olur eğer isterlerse. Karasu'nun longozu var, şelalesi var, nehri var, ormanı var, tepesi var, verimli tarım arazileri var gibi.

 

 

3-) Karasu'da yaz mevsimi iki ay sürüyor. Bu süre turizm sektörü için yeterli mi?

 

Karasu için yaz mevsimi son yıllarda Temmuz ile Ağustos ayına hapsoldu. Eskiden Haziran’da başlar Eylül 15'e kadar, yani okulların açıldığı güne kadar devam ederdi. Bu yeniden sağlanabilir. Yaza merhaba konserleri düzenlersin 2-3 gün, yaz istediğin tarihte başlar.

 

 

4-) Karasu'nun ünlü bir ürünü, yiyeceği, içeceği var mı?

 

Aslına bakarsanız yok. Herkes en başta fındık diye düşünebilir ama biz bundan kapitalist biçimde yararlanamıyoruz. İşlenmiş fındık ve fındık ürünleri, hediyelik şekilde satılabilecek tek yer sanırım Fiskobirlik… Onu da yerli turistler, yazlıkçılar bilmez. Burayla özdeşleşmiş hemen hemen her kafe ve restoranda olan bir yemek veya içeceğe de sahip değiliz. Ama sonradan yapılabilir. Önemli olan bunun Ar-Ge çalışması ve reklamı... Basit bir örnek vereyim; köftenin üzerine fındık rendelersin adına da Karasu köftesi dersin, koyarsın köfte satılan her işletmenin menüsüne, sosyal medyada reklamını yaparsın olur sana meşhur Karasu köftesi.

 

 

5-) Karasu'ya turizm turları düzenlenmiyor mu?

 

Olması gerekir fakat yok. Bir ara inşaatçılar İstanbul'dan otobüsle tur düzenleyip sonunda ev satmaya çalışıyorlardı. Bunun haricinde planlı, programlı, günübirlik veya bir gün konaklamalı özellikle çevre illerden düzenlenecek turların ekonomik getirisi çok olur, iyi olur.

 

 

6-) Karasu Fındık Festivali artık yapılmıyor mu?

 

İlk başlarda güzel organizasyonlar oldu. Son yıllarda geri plana atıldı, geçtiğimiz yıl hiç yapılmadı. Bayram zamanları hariç bir hafta sonuna (Cuma-Cumartesi-Pazar) olacak şekilde gündüz eğlencelerinin de yer aldığı, üniversitelerin bahar şenliği organizasyonlarına benzer bir şekilde yapılabilir. Fındık ve fındık ürünlerinin de satışı ve reklamının yapılması gerekir adına fındık festivali diyor isek.

 

 

7-) Karasu artık “Emekliler ilçesi oldu” deniyor, bu doğru mu?

 

Bu söylem ucuz yazlık satışları sonrası türedi. “İstanbul'un fakirleri Karasu'ya doldu” söylemi de bunun devamı olarak insanların ağızında. Gençlere yönelik bir proje olmadığı sürece ilçemizin yazlık yaşlı nüfusu doğal olarak artacaktır. İlçenin tek eğlencesi gündüz deniz kıyısı, akşam sahilde çekirdek yemek olursa bu kaçınılmaz sondur.

 

 

8-) Yaz dönemi genç nüfusu Karasu'ya nasıl çekeriz?

 

“Gençlik tatilinde ne yapmak ister” sorusunun cevabı basit: Eğlenmek. Karasu maalesef eğlenceli bir ilçe değil. Eğlence mekanları disko, bar, pub, canlı müzik, AVM, spor etkinlik yerleri, konser, tiyatro ve kültür sanat etkinlikleri yerleri yok denecek kadar az. Özel işletmeciler sayesinde kafeler açıldı da en azından tutunacak bir dalımız oldu.

 

 

9-) Üç aylık bir sezondan ziyade sadece hafta sonları gelenler için neler yapılabilir?

 

Hafta sonu ilçemize genelde İstanbul'dan gelenler oluyor. Gündüz deniz akşam da Yenimahalle'de rakı-balık için geliyorlar. Bunun haricinde hafta sonları için düzenli konser ve tiyatro etkinlikleri düzenlenebilir. Bunun içinde güzel bir konser alanına ihtiyacımız var. Doğa sporları organize edilebilir. Çok orijinal yerlerimiz var doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, atv ve motor sporları yapılabilir.

 

 

Sonuç olarak Karasu; Marmara'nın en popüler tatil beldesine dönüşebilir. İki büyük hamle gerekiyor bu yukardaki soruların haricinde.

 

Birincisi çarşı merkezde yapılacak bir kentsel dönüşüm hamlesi. Eski yıkık dökük sıvası tuğlası gözüken tüm binalar ya yıkılıp yeniden yapılacak ya kapsamlı bir tamir, güçlendirme, resterasyon işlemine tabi tutulacak.

 

İkincisi Yenimahalle’den başlayıp Küçükboğaz’a kadar olan yaklaşık 8 kilometrelik sahil projelendirilerek kesintisiz karayolu, yaya kaldırımı, bisiklet yolu, banklar, aydınlatmalar, araç park yerleri, sportif etkinlik alanlarının yer alacağı bir düzenleme yapılacak.

 

Karasu'nun çehresi değişir hakikaten bambaşka bir ilçe olur burası. İyi haftalar dilerim.