Karadeniz bölgesinde fındığa ve ardından diğer tarım ürünlerine de sirayet eden kahverengi kokarcanın Karasu’da da görülmeye başlandığını belirten Sarıfiliz Tarım Market işletmecisi Ziraat Mühendisi Umut Uysal, üreticiyi mücadele konusunda uyardı. Kokarca ile mücadelenin üç ana yöntemle kolayca yapılabileceğini belirten Uysal şunları söyledi:
2017 yılında İstanbul ve Artvin’den Türkiye’ye giren kahverengi kokarca böceğinin orjini Çin, Japonya, Kore ve Tayvan’dır. 2024 fındık sezonunda hepimiz Karadeniz bölgesini üzülerek takip ettik. Bırakın fındığı satmayı, çoğu çiftçi hasadını bile yapamadı.
MÜCADELE ŞART!
Bu zararlıyı dikkate almak ve mücadele etmek zorundayız. Yoksa toplayacak fındığımız kalmayacak. Sadece fındık da tehlikede değil. Yaklaşık 300 bitkide zarar yapabilen bir böcekle karşı karşıyayız. Yani baharda evin önünde yaptığınız bahçedeki domates, biber, fasulye, mısır bile tehdit altında. Artık Karasu ve Kocaali de bu riskli bölgeler arasına girdi.
BİZE ULAŞIN
Şu aylarda kışlamak için kendine yer arıyor. Bunun için de yere dökülmüş bitki artıklarını, ağaçların kabuk altlarını, ev ve evlerin çatı araları gibi kuru yer arıyor. Bu böceği gören çiftçilerimiz bizlere ulaşarak teknik bilgi mücadele yöntemleri hakkında bilgi alabilir.
NASIL MÜCADELE DİLECEK?
Kokarca ile üç yöntemle mücadele edebiliriz. Birincisi, kışlamak için evlere ve benzeri kapalı alanlara giren kahverengi kokarcayı tarımsal alanlarımıza göç etmeden bakanlığın onay verdiği ruhsatlı halk sağlığı ilacı ile kışlama yerlerinin acilen ilaçlanması gerekli. Mayıs ayı içerisinde fındık bahçelerinde görülmeye başlayacak.
İkincisi, biyolojik mücadele. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından samuray arıcığı üretim ve salımı oldukça önemli bir yöntem. 2024 fındık hasadı öncesi Ordu ili başta olmak üzere samuray arılarının doğaya salınımı yapıldı ve etki çalışmaları devam ediyor.
Üçüncüsü ise çek-cezbet-öldür yöntemi. Kahverengi kokarcalar kendi aralarında koku salarak kendi türünü rahatlıkla bir araya toplayan bir zararlıdır. Böcekleri bir araya toplayan feromon kokuları da bahçelerimize asarak bir araya toplayıp, ilaçlayarak öldürebiliriz.
Evlerimizi ilaçlayacağımız Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ruhsatlı halk sağlığı ilaçlarımız ile hasat sonu bitki besleme ve kokarca için de ruhsatlı ürünlerimiz mevcuttur. Detaylı teknik bilgi ve mücadele yöntemleri için bize danışmayı unutmayın.