Beton, günümüzde en çok kullanılan yapı malzemesidir. Binlerce yıldır ayakta duran birçok yapı beton ile yapılmıştır. Beton dayanıklılığını ispat etmiş bir üründür. Betonun en önemli kullanım alanlarından biri de yol veya zemin kaplama malzemesi olarak kullanımıdır.
Bu tip kullanım içerisinde başta beton üst yapılı karayolları (beton yollar) olmak üzere havalimanlarında pist betonları ve endüstriyel zemin betonları yer almaktadır. Ülkemizde neredeyse bütün havalimanı pistleri betondan yapılmış ayrıca sanayicilerimiz, uzun ömür ve düşük bakım özelliği nedeniyle betonu fabrika zeminlerinde kullanmayı çok önceden keşfetmiştir.
Beton yollar, ülkemizde yüzde 100 yerli ürünler kullanılarak inşa edilebilmektedir. Böylece asfalt ve bitümden kaynaklanan dövize bağımlılığın ve cari açığın önüne geçilmesi sağlanacaktır. Ağır taşıt trafiğinin ve mevsimsel değişikliklerin çok olduğu ülkemizde, dayanıklılık ve uzun ömür özellikleri ile beton yollar çok önemli bir seçenek olarak ön plana çıkmaktadır.
Örneğin, Amerika'da 125 yaşının üzerindeki bir caddenin kaplaması betondur, İkinci Dünya Savaşı’ndan öncesi ve devamında Almanlar tarafından yapılan beton yolların bir kısmı hâlen kullanılmaktadır.
Sadece otoyol ve devlet yolları gibi karayolu ağında değil şehir içi ve kırsal yollarda da beton yol kullanılmaktadır. Günümüzde, Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) yol yapımı bu tip yollarda güzel bir seçenektir ve son yıllarda ülkemizde de özellikle belediyeler tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. SSB yolların en önemli avantajı, geleneksel asfalt yol yapım ekipmanları (asfalt finişeri ve silindirleri) ile yapılabiliyor olmasıdır.
Beton yolun beklenen ömrü 30-40 yıldır. Bakım ve tamiri oldukça kolaydır. Beton yolların, sık bakım ve tamir ihtiyacı olmadığından yolların tamir için kapanması çok nadirdir. Beton Yollar, Asfalt Yollara Göre Mevsimsel Hasara Uğramaz Betonun dayanıklılığının en çok önem kazandığı mevsim kış aylarıdır. Asfalt yolların yüzde 61’i ağır kış koşullarında bozulmaktadır. Aynı koşullarda betonun bozulma oranı en fazla yüzde 5,5’tir.
İlk yapım maliyetleri karşılaştırıldığında kaliteli bir asfalt yolun araç yoğunluğuna göre kilometre maliyeti 1 milyon TL, yolun beton yol olarak inşa edilmesi halinde ise kilometre maliyetleri 750 bin TL civarına mâl olmaktadır. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın kriterlerine göre yapılan bu maliyet hesapları beton yolun asfalt yola göre yüzde 20 – 30 arasında daha ucuz olacağını göstermektedir.
Karasu ilçesi İnşaat sektörünün en hızlı olduğu yerlerden biri, bir bina ya da yapının yıkılması gerektiği zaman, elde edilen eski beton, kırılarak beton agregası ya da yollarda zemin altı malzemesi olarak yeniden kullanılabilir.
Betonun ağır matriksi yapısı, aynen veya çok az güç ve performans kaybına uğrayarak kullanılabilen ideal bir geri dönüşümlü malzeme yapar. Kullanılmadan iade edilen betonun hemen yada daha sonra beton karışımlarında kullanılmasını veya beton ürünü, yol malzemesi yada inşaat dolgu malzemesi olarak yeniden kullanılmasını sağlayan sistemler de vardır.
Uygulamalar, her bir metreküp betondan yaklaşık olarak 0,60 metreküp beton geri dönüştürülmektedir. Bozulan beton yollar, yıkımı gerçekleştirilen eski binalar bir beton agrega geri dönüşüm şantiyesinde kırılıp ayrıştırıldıktan sonra yeniden kullanıma hazır granüle malzeme haline dönüştürülmektedir. Karasu Belediyesi'nin yaklaşık iki-üç yıl önce yapılan gelişmiş bir beton santrali var. Bu maliyetleri daha da aşağıya çekip Karasu'nun yol sorununa çözüm üretebilir.
İyi haftalar…