Hepimizin bildiği gibi Karasu’da kayıtlı 204 bin dekar fındık bahçesi var. Ortalama yıllık verimimiz 30 bin ton civarındadır. Dolayısıyla bölgenin geçim kaynağı fındıktır diyebiliriz. Her şey fındık tarımına endeksli bir şekilde yol almaktadır. Fındık fiyatlarının yükselişi-düşüşü bütün ekonomik ilişkileri yakından ilgilendirmektedir. Geçtiğimiz haftalarda ise fındıkta bir zirai don uyarısı yapıldı. 29-30 Mart geceleri meteoroloji verilerine göre Karasu’da en düşük sıcaklık -2 olarak gösteriyordu. Zirai don tehlikesinin en yüksek olması beklenen 30 Mart gecesi Karasu ilçemiz başta olmak üzere Kocaali, Hendek, Akçakoca gibi ilçelerimizde de zirai don tespit çalışması için yollara düştük. O geceki yaptığımız gözlemler arasında rakım yüksekliklerine bağlı olarak sıcaklıkların 0 ile -3 arasında olduğunu gözlemledik. Yapılan çalışma da bölgeler 0-250 m, 250-500 m ve 500-750 m ve bütün bölgeyi örnekleyici çalışma olmasına özen gösterdik. Peki bu zirai don etkisinden Karasu ilçemiz ne kadar etkilendi? Etkilendiyse zirai donun olumsuz etkisi nasıl anlaşılır? Kısaca ondan da bahsedelim.
Yüksek soğukların yaşandığı geceden sonraki 7-10 gün içerisinde eğer fındık zirai dondan etkilenmiş ise fiziki belirtiler gösterir. Bu fiziki belirtiler yapraklar ve karanfillerde (dişi çiçek) görülür. Yaprakların etrafları kararmış, karanfiller ise özlerinden itibaren kahverengi tonlarına bürünür. Daha da emin olmak adına karanfillerden ince bir kesit alınarak özündeki renk tonu değişimi kontrol edilebilir. Diğer bir yöntem de havalar da sıcak giderse dalları salladığınızda karanfillerin döküldüğünü gözlemleyebilirsiniz. Umarım ki bahçenizde bu tespitleri yapmak zorunda kalacağınız bir durum oluşmamıştır.
Şimdi gelelim Karasu’da ki duruma. 29-30 Mart gecelerinde yaptığımız saha çalışması sonrası 7-8 Nisan tarihlerinde Darıçayırı, Paralı, Kurudere, Kızılcık gibi riskli olarak gözlemlediğimiz yerlerde karanfiller de tespit yaptık. Hürriyet, Resuller, Kuzuluk, Küçük Karasu, Küçükboğaz, İhsaniye, Manavpınarı, Demirli gibi yerlerde ise zirai donun olmadığı tespitlerimiz arasındadır. Yaptığımız çalışmanın neticesinde çukurda kalan ve genellikle kuzeye bakan lokal alanlarda hasar olduğunu tespit ettik. Bu zarar genel durumla karşılaştırıldığında yüzde 5 dolaylarında hasar olacağını düşünüyoruz. Bu oran çok düşük bir oran olup rekolte de çok büyük bir kayba sebep olmayacaktır.