EĞİTİM

Karasu’da “En iyi narkotik polisi anne” programı düzenlendi

Cuma günü Karasu Sosyal Gelişim Merkezi Konferans Salonu’nda “En iyi narkotik polisi anne” programı düzenlendi. Programda Kıdemli Başpolis Ayhan Şahinoğlu, narkorehber konulunu sunum yaptı. Şahinoğlu sunumda, annelerin çocuklarına her alanda temas etmesi gerektiğinin altını çizerek annelere çok iş düştüğünü belirtti.

Karasu Sosyal Gelişim Merkezi Konferans Salonu’nda Karasu İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bağımlılıkla mücadele kapsamında “En iyi narkotik polisi anne” programı düzenlendi. Cuma günü düzenlenen programa Karasu Kaymakamı Mehmet Uğur Arslan, İlçe Emniyet Müdürü Ali Üzmez, Jandarma Üsteğmen Onur Yaldırak, Sahil Güvenlik Asb.Kd.Çvş. Sedat Gülnar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, İlçe Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Gökhan Oturak, İlçe Müftüsü Mehmet Çelebi ve vatandaşlar katıldı.

ANNELERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Programın açılış konuşmasını İlçe Emniyet Müdürü Ali Üzmez yaptı. Üzmez, “Veli olarak herkesin ortak sorunu olan bağımlılık deyince akla ilk uyuşturucu geliyor ama günümüzde bağımlılığın artık birçok dalları var. Bunun en önemlilerinden biri de uyuşturucu. Uyuşturucu konusunda neslimizi, geleceğimizi, çocuklarımızı ne kadar duyarlı hale getirirsek geleceğimizin daha iyi olacağı yönünde bir kanaatimiz var. Bunun da en önemli paydaş ve unsurları anne olarak sizlersiniz. Annelere bu konuda çok daha fazla iş düşüyor” vurgusunu yaptı.

ŞAHİNOĞLU BİLGİLENDİRME YAPTI

Üzmez’in konuşmasının ardından Sakarya Merkez Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Kıdemli Başpolis Ayhan Şahinoğlu, narkorehber konulunu sunumunu yaptı. Şahinoğlu, “Bu programları düzenlememizin temel amacı ‘En iyi narkotik polisi anne’ kapsamında bir narkotik polisinin ilk gün almış olduğu temel eğitimi almanızı sağlamaktır. Çünkü çocuklar en fazla annelerine saygı duyar annelerinden korkar” dedi. Şahinoğlu, “Narkotik maddeler bağımlılık yaratan maddelerle hemen hemen aynı şeylerdir. Fakat bağımlılık yaratan maddeler narkotik maddelerin bir üst çatı katı gibidir. Sigara ve alkolden başlamak üzere internet, kumar gibi çok geniş bir havuzdur. Ucu bucağı yoktur” ifadelerini kullandı.  

ÜÇ FARKLI BELİRTİ

“Narkotrik maddelerin üç farklı belirtisi vardır” diyerek anneleri uyaran Şahinoğlu, “Bunların en başında fiziksel belirtilerdir. İkincisi psikolojik belirti, üçüncüsü ise sosyal belirtilerdir. Ebeveyn olarak çocuğumuz bir değişiklik hissettiğimizde önlem almalıyız” dedi. Narkotik madde ile tanışma sanıldığı gibi torbacı vasıtasıyla olmaz. Yüze 90 ortalama arkadaş, kuzen, akraba, dayı, amca gibi yakın sosyal çevreden oluşur. Eğer çocuğunuzun yakın sosyal çevresinde değişim meydana geliyorsa bu değişim ile birlikte farklı belirtiler sergiliyorsa anne olarak sizlerin dikkat etmeniz gerekiyor” dedi.  

HAYAL GRUBU

Kıdemli Başpolis Şahinoğlu, “Hayal gösteren, uyuşturucu ve uyarı olmak üzere üç farklı narkotik madde vardır. En önemli tanışma grubu ise hayal gösteren gruptur. Bunun en önemli maddesi ise esrardır. Kişiler madde etkisi altında birçok suça karışır. Bonzai ise görüntü olarak bitki çayı görünümünde olsa da kokusu sinek ve böcek ilacı ve aseton kokusu ile kendisini ele verir. Esrar ve bonzai ise hala ülkemizde yaygındır. Uyuşturucu grubunda ise eroin ve kokain maddeleri yer alır. Ülkemizde kullanımı azdır” diye konuştu.

HİSSİYAT YOKSUNLUĞU

Ülkemizde oldukça yayın olan ve uyarıcı grubunda yer alan metamfetamin maddesi hakkında da bilgi veren Şahinoğlu, “Bu kullananlar yorulmaz, acıkmaz ve acımaz. Hissiyattan yoksundurlar. En minimal laboratuvar olan mutfaklarımızda bile yapımı denenmektedir. Risk altında olduğumuz nokta da budur. Görüntüsü limon tuzuna benzer, kokusu ise aseton gibi kokar ve alüminyum folyada saklanır. Bunu gördüğünüzde asla ağzınıza sürerek ve koklayarak test etmeyin, hemen yetkililere haber verin. Gençler arasında ateş, buz, kristal, met ya da Metin amca gibi whatsApp ve telegram grupları vardır.

ÇOCUKLARINIZA TEMAS EDİN

“Bir anda modern bir ülke olduk” diyen Şahinoğlu, “Çocuklarınızın telefonlarını, eşyalarını karıştırmaktan çekinmeyin. Bu gruplar tehlikelidir. O yüzden çocuklarına sosyal medyada dahi temas edin. Çocukların dolaplarında farklı bir eşya gördüğünüzde mutlaka inceleyin. Çünkü bu maddeyi kullanmak için pipo denilen aparatı bulmak güç olduğu için gençler kalem parfüm şişesinden aparatı kendisi yaparak bu narkotiği tüketmekte” dedi. Şahinoğlu, katılımcıları ihbarcı olmaları konusunda da uyararak “Uyuma” uygulamasının ücretsiz olarak indirilebileceğini ve ihbarcının bilgilerinin kim olduğunun asla görülmediğini de sözlerine ekledi. Şahinoğlu, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Güler Çınasoğlu’nun haberi