Köyüme Dokunma Platformu ve Karasu Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Adatepe Köyü Derneği kırsal mahalleye dönmek için imzaladıkları dilekçeleri Karasu Belediyesi’ne teslim etti. Cuma günü Karasu Belediyesi önünde toplanan heyet, ilk olarak basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı Adatepe Köyü Dernek Başkanı Mehmet Sağlam yaptı. “30 Mart 2014’de Büyükşehir statüsüne sahip, 30 ilde bulunan 16 bin 220 köy ve 1053 belde bir gecede mahalleye dönüştürüldü” diyen Mehmet Sağlam, sözlerini şöyle devam ettirdi:
VATANDAŞIN GÖRÜŞÜ ALINMADI
“Bir anda köy olma avantajlarından mahrum kalan köylülerimiz, birçok sıkıntıyla karşı karşıya bırakıldı. Yasa çıkartılırken hiç kimse, köyde veya belde de yaşayan vatandaşlarımızın görüşünü almadı. Lakin köye ve köylülere ait ne varsa ellerinden alındı. Mahalleye dönüştürülen köy ve beldelerin ortak mallarının tamamına el konuldu. Meraları, işletmeleri, gayrimenkulleri yani köy ve beldenin ortak varlıkları, tümüyle bağlı oldukları ilçe belediyesine devredildi. Köylerin mahalleye dönüştürülmesi tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsal yapıya çok büyük zararlar verdi. Bazı binalar ve meralar satıldı, bazıları ise imara açıldı.
BİR GECEDE DÖNÜŞTÜ
Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, köylerin mahalleye dönüştürülmesinin tarıma çok büyük zararlar verdiğini, birçok kez dile getirdi. 21 Kasım 2019’da 3.Tarım şurası sonuç bildirgesi açıklanırken, bizzat Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, mahalle yapılan köylerimizin yeni den köy statüsüne kavuşturulacağını ilan etmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, bir gecede köy iken mahalleye dönüştürülen yerlere, birçok avantajlar sağlayan 16 Ekim 2020 tarihli 7254 sayılı kırsal mahalle yasası yürürlüğe girdi ve uygulanmaya başlandı.
KABULLENMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana 30 büyükşehrin hemen hemen hepsinde binlerce köy kırsal mahalleye geçti. Sakarya’da ise Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin konuya duyarsız kalması ve hatta engellemesi nedeniyle Sakarya’da kırsal mahalle yasası uygulanmadı ve sayıları 500’e yakın mahalleye dönüştürülen köylerden henüz bir tanesi bile kırsal mahalleye geçemedi. Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylamış olduğu 7254 sayılı kanuna ve açık talimatına rağmen ve ayrıca komşu ilimiz Kocaeli’nde yaklaşık 200 köy bu kanundan yararlanırken, Sakarya Büyükşehir ve İlçe belediyelerimizin, köylerimizin ve köylülerimizin yararına olan bu kanunu adeta engellercesine sümen altı etmesini kabullenmemiz asla mümkün değildir.
AVANTAJLARI NELER
Peki; köylerimiz kırsal mahalle olduğunda, ne gibi avantajlar elde edecek? Bina arazi ve meskenlerden emlak vergisi alınmayacaktır, ticari bina ve arazilerden emlak vergisi yüzde 50 indirimli alınacak. Bina inşaat harcı ve buna benzer diğer hiçbir harç alınmayacak. Diğer vergi ve harçlara yüzde 50 indirim uygulanacak. İçme ve kullanma suları iş yerleri için yüzde 50 konutlar için yüzde 25 indirimli olacak. 6831 sayılı kanuna göre ormanlardaki hak ve imtiyazlardan yararlanmaya devam edilecek. Kırsal mahalleler, ilçe ve büyükşehir belediyelerine oy vermeye devam edecek ve tüm Belediye hizmetlerinden de yararlanma hakkına sahip olacak.
HAKKIMIZI ARARIZ
Özetle ifade etmeye çalıştığım, 7254 sayılı kırsal mahalle kanunundan, köyümüz ve köylülerimizin yararlana bilmesi adına, Adatepe Köyü Dernek Başkanı olarak, kırsal mahalle talep dilekçemizi, Karasu Belediye Başkanlığına vermiş bulunmaktayız. Vermiş olduğumuz dilekçenin Belediyemiz tarafından, yasalara uygun şekilde değerlendirileceğini umut etmekteyim. Aksi takdirde, haklarımız olanı alabilme adına her türlü yasal yollara başvuracağımızı kamuoyuna beyan ederim.”