SİYASET

Karasu, Türkiye’ye örnek olacak

Millet İttifakı Karasu Belediye Başkan Adayı Kerem Erksoy, Karasu Belediyesi Başkan Adaylığı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, Karasu’da gerçekleştireceği projeleri de beraberinde açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olan ve İYİ Parti’nin de desteğiyle Millet İttifakı Karasu Belediye Başkanı olarak çalışmalarına başlayan Op.Dr. Kerem Erksoy, projelerini ve Karasu’ye yönelik planladıkları çalışmaları Karasu Haberleri İnternet Medyası sahibi Nevtan Angün ile paylaştı. İşte Erksoy’un başkanlık sürecine girişi ve Karasu’ya dair projeleri:

 

Kerem Erksoy kimdir?

 

1962 Karasu doğumlu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.  Karasu Devlet Hastanesi’nde 17 yıl Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yaptı. Evli ve 2 kız çocuğu sahibi.

 

Siyasetle tanışmanız nasıl oldu?

 

Düşünmeye başladığım andan itibaren insanlar, toplum, çelişkiler (zenginlik-fakirlik-açlık-yokluk-adalet-eşitsizlik) kavramları üzerinde düşünmeye başladım. Siyaset bu anlamda ayrı bir uğraş değil, yaşamın kendisidir. Aktif olarak sürdürdüğüm mesleğimin son yıllarında belirleyen olmaya karar verdim. Bu yol da fiili siyasete çıktı. CHP’den gelen teklifi kabul edip 31 Mart seçimlerinde partinin İYİ Parti ile aldığı işbirliği karıyla Millet İttifakı’nın adayı oldum.

 

Belediye Başkan Adayı olmaya ne zaman ve ne şekilde karar verdiniz?

 

2014 yerel seçimlerinde belediye başkan adaylığı teklifi gelmişti. Ancak geç kalınmıştı ve hazırlıksızdım. Bu nedenle teklifi o dönemde kabul etmedim. 5 yıllık bir hazırlıktan sonra partim ısrarını sürdürünce belediye başkan adaylığını kabul ettim.

 

Belediye Başkanlığı seçiminde şansınızı nasıl görüyorsunuz?

 

Her yarışa kazanmak kararlılığı ile girilir. Karasu halkının halkçı belediyeciliği, sosyal belediyeciliği uygulayacak anlayışa destek olacağını biliyorum. Karasu halkı, mevcut belediyecilik anlayışının sona ermesi gerektiğine karar verdi. Bunu hissediyor ve görüyorum. 2 ay boyunca hastalarım ve Karasu’dan tanıdığım insanlarla birebir yaptığım görüşmeler, beni daha da umutlandırdı. Yıllardır istikrarlı bir hizmet alamayan vatandaş artık yeni bir yüz ve yeni bir kadro görmek istediğini açıkça söylüyor. Sessiz çoğunluğun da bu kanaatte olduğunu hissediyorum. Dolayısıyla bütün bu göstergeler 31 Mart’tan zaferle çıkacağımızın göstergesi.

 

 

Seçildiğiniz takdirde Karasu’da bir acil eylem planınız var mı? Sorunların çözülmesi için öncelik sıranız nedir?

 

Kampanya sürecinin başladığı andan itibaren yaptığım görüşmelerde vatandaşlar yol sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini ısrarla vurguladılar. Herkes ‘hiç değilse yollarda rahat yürüyelim, aracımızla rahat seyredebilelim’ diyor. Bu nedenle en acil sorun yollar. Bunun yanı sıra acilen çözülecek bir otopark sorunu var. Bu sadece merkeze has değil, her mahallede durum böyle. Caddeler ve sokaklar araba yığını. Araç satışına sınır getiremeyeceğimize göre bunun tek çözümü otolara park edecek yer bulmak. Projelerimiz arasında merkezde acilen katlı bir otopark yapılması var. Pazaryeri otoparkı bu iş için çok uygun. Kentpark’ın altına kapalı bir otopark yapma fırsatı zamanında kullanılmadı. Artık orayı da düşünmek gerekir. Kaynak bulunduğunda neden olmasın? Ayrıca yine merkezde ve mahallelerde şu an boş bulunan geniş arsalar var. Sahipleriyle anlaşarak belirli bir bedel karşılığı vatandaşa ücretsiz otoparklar yapmayı düşünüyoruz. Tatil günlerinde ve yaz aylarında okul bahçeleri pekala otopark olarak kullanılabilir.

 

Karasu’nun orta ve uzun vadede çözülmesi gereken sorunları ile ilgili projeleriniz nelerdir? Örneğin borç konusu kurumun belini büküyor. Çözümünüz nedir?

 

Öncelikle Karasu Belediyesi’nde mali disiplini sağlanması gerekir. Kredi borçları konusunda basına yansıdığı kadarıyla az da olsa bilgi sahibiyiz. Kurumun diğer borçları ne kadardır, bilemiyoruz. Sağlam bir mali yapı kurmadan başarı şansınız olmaz. Personeline gününde maaşını ödeyemeyen bir belediyeye kimsenin güveni kalmaz. Size güven duyulmuyorsa ne iş makinelerinize vadeli akaryakıt alabilirsiniz, ne de ilçe esnafından mal alabilirsiniz. Görüldüğü kadarıyla bu anlamda belediyeye olan güven sıfırlanmış. Kredi borçlarına bir daha dönecek olursa şunu söyleyebilirim. Seçim sonrasında İller Bankası ile masaya oturup kredi borcunu uzun vadeye faizsiz olarak yaymak gerekir. Bilindiği gibi kredinin kabulü, alınması ve harcanması aşamalarında usullere pek uyulmamış. Nitekim bu konuda açılmış davalar ve devam eden soruşturmalar var. Ortada bir kusur varsa tek taraflı değil. Krediye onay veren İller Bankası’nın da sorumluluğu olduğu kanaatindeyim. Bu nedenle borcu daha uzun bir süreye yayma teklifinin kabul edileceğini düşünüyorum. Böyle olursa Karasu Belediyesi iki üç yıllık zaman içerisinde kendini toparlar. Bu sırada esas belediyecilik ve temel belediyecilik hizmetleri olan yolların onarımı, kaldırımların düzenlenmesi ve onarımı, çevre temizliği, asayiş ve huzurun sağlanması ve sürdürülmesi hizmetlerine devam edilir.

 

Belediyedeki uygulamaların tamamını usulüne uygun buluyor musunuz? Siz göreve geldiğinizde her şeyin usulüne uygun olarak yapılacağını garanti edebilir misiniz?

 

Seçimi kazanırsak halkçı ve sosyal belediyecilik anlayışını çalışmalarımıza yansıtacağız. Adil ve herkese eşit davranan eşit belediyecilikten yanayız. Belediye gelirlerinin her kuruşunu halkın yararına kullanmaya kararlıyız. Biz belediyenin gelirleri ve harcamalarımızı belirli zamanlarda internet ortamında halka duyurmayı vadediyoruz. Bu uygulamanın birkaç istisnası dışında Türkiye’de pek örneği yok. Belki de çevre belediyelere örnek olacağız.

 

 

Turizm ve buna bağlı olarak sahille ilgili projeleriniz neler?

 

Turizm ilçesiyiz söylemi bu güne kadar hep havada kaldı. Söz var icraat yok! Herkes elini vicdanına koyup söylesin. Son 10 yıldır Büyükşehir Belediyesi’nin projesi olan Sahilpark ve iki mavi bayraklı plaj dışında sahilde turizme katkı sunacak bir çalışma yapıldığını gören var mı? Yıllardır hediyelik eşya stantlarına bile kalıcı bir yer bulamadık. Oradan oraya taşıyıp durduk. Önüne gelen dilediği yerde stant açıp mal satıyor. Bu iş bir türlü disipline sokulamadı. Biz diyoruz ki; sahil Karasu’nun hem vitrini hem de ilçe esnafının ve belediyenin gelir kaynağı olmalıdır. Bunu kalıcı bir projeyle gerçekleştirebilirsiniz. Karadeniz Caddesi’nin kuzey kısmına bir yürüyüş yolu yapacağız. Bunun maliyeti sadece parke taşı ve işçiliktir. Bir de oraya koyacağınız oturma grupları. Sakarya Nehri’nden Küçükboğaz’a kadar uzanan yaklaşık 8 km’lik eşsiz kumsalda hizmet noktaları yok denecek kadar az. Üç yıl hizmet veren kafelerde ve Sahilpark’ta vardı sadece. Şimdi kafeler de kaldırıldı. Dolayısıyla duş, tuvalet ve soyunma kabinleri ile kumsal ve denizden yararlanacak tatilcilerin içecek ve benzeri ihtiyaçlarını karşılayacak yeni noktalar oluşturmak gerekiyor. Bunun çözümü, mavi bayraklı olmasa bile aralıklı olarak yeni plaj alanları düzenlemektir. Her yıl kumsalda dört parsel satın alsanız beş yılda beş plaj düzenlersiniz. Çok bir maliyeti de olmaz. Bu noktaya değinmişken; belediyenin vatandaşa sattığı kumsaldaki parsellerin tapu sahibini zarara uğratmadan mutlaka satın almak gerekir. Bu iş için hatırı sayılır bir paraya ihtiyaç var. Büyükşehir ve Karasu Belediyesi el ele verirse sonuç alınır düşüncesindeyim.

 

Seçimler yaklaştıkça belediye personeli arasında görevden alınmaların yaşanacağı şeklinde bir tedirginlik söz konusu. Bu konudaki görüşünüz nedir?

 

Sosyal demokrat anlayış herkese iş aş ekmek sağlamayı vadeder. Bu nedenle kimseyi işinden etmek gibi bir düşüncemiz yok. Bu söylentilerin bizimle uzaktan yakından alakası yok. Ancak her personel mümkün olduğunca verimli çalışıp yararlı olmalı. Biz bunu takip ederiz, o kadar.

 

Pazaryeri konusunda çeşitli tartışmalar var. Aynı şekilde otoparkının kullanımı konusunda da aynı şekilde… Bir başka yere taşınması söz konusu olur mu? Bir de pazarcı esnafının ve esnaf odalarının tepkisini çeken Sosyete Pazarı konusu hakkında neler söyleyeceksiniz?

 

Sondan başlayayım. Sosyete pazarının yasallık durumunu bilmiyorum. Göreve gelirsek tarafları dinleyip gereğini yaparız. Pazaryerinin taşınması konusu gündemimizde yok. Dernek Başkanı ile sürekli görüşüyorum. Temizliği ve tertip düzeni dışında herhangi bir şikâyet yok. Kadınlar Pazarı hariç stantların her biri esnafın tapulu mülkü. Onların rızası alınmadan taşıma gibi bir tasarruf söz konusu olmaz. Gelecek yıllar neyi gösterir, ne gibi yeni ihtiyaçlar doğan onu bilemeyiz. Şimdilik yapılması gereken pazaryerine bir çeki düzen vermek ve otoparkını işler hale getirmektir.

 

Kadınlar pazarı için bir projeden söz ediyorsunuz. Projeden bahseder misiniz?

 

Yöresel Ürünler Pazarı adı altında, ev ekonomisine katkıdan bulunan kadınlarımız için bir yer yapmak istiyoruz. Pazaryeri içinde kadınlara ayrılmış yerde de olur, pazaryeri bitişiğinde de. Projesine kısa sürede hazırlayıp uygulamaya koyacağız.

 

Spor kulüpleri için bir projeniz var mı?

 

Amatör spor kulüplerimiz altyapılarını kurmadıkları için her sezon transfere astronomik paralar ödüyorlar. Bunun böyle gitmeyeceğini gören kulüpler, örneğin Aziziyespor altyapıya yöneldi. Futbol Akademisi diye de bir yapılanma var. Biz de kulüplere diyeceğiz ki, “Altyapınızı kurun, her türlü desteği alın.” Bir başka düşüncemiz de tüm spor kulüplerini sürekli olacak bir gelire kavuşturmak. Bu iş belediyenin sahilde kuracağı işletmelerin gelirini kulüplere tahsis etmek şeklinde de olabilir.

 

Son olarak okurlarımıza ve Karasu halkına söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Karasu’yu burada yaşayanların mutlu olacakları ve ilçeye dinlenmeye gelenleri ayrılırken ‘Ben bu kente bir daha uğramalıyım’ diyebilecekleri, yaşanabilir bir turizm şehri yapmaya kararlıyım. Başarılı olamazsam beş yıl sonra Karasu halkının karşısına yeniden başkan adayı olarak çıkmayacağım.