Karasu’ya gelerek Karasu sahilinde kıyı erozyonuna dair incelemelerde bulunan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Vekili Prof.Dr. Doğan Aydal, ilçe teşkilatında düzenlediği basın toplantısında erozyona dair tespitlerini anlattı. Toplantıya geçmiş dönem belediye başkan adayı olan Av. Recep Özdemir, belediye meclis üyeleri ve parti yönetimi katıldı. İlçe Başkanı Osman Önal’ın selamlama konuşmasının ardından Aydal, tespitlerini şöyle anlattı:
KARASU’YU ETKİLEYEN İKİ UNSUR
“Kanal İstanbul gündemdeyken Karadeniz’in akıntı yönlerini ve hızlarını araştırdım. Burada gördük ki Karadeniz’de dalga yönü yüzyıllardır aynı. Karasu’da da bu doğrultuda dalga her zaman batıdan doğuya doğru. Ancak dalga hızı değişkenlik gösteriyor. Karasu’yu etkileyen birinci unsur, dalganın yönü. Sakarya Nehri’nden gelen su da doğuya doğru yöneliyor. Kıyıya paralel giden dalga 5 santim/saniye hızla giderken nehrin getirdiği suyla 6 santim/saniyeye yükseliyor. İkinci unsur da bu.
LİMANIN YERİ YANLIŞ
Geçmişte iyi incelenmeden verilmiş bir karar var. O da İÇTAŞ firmasına ait limanın yeri. Limana ait mendirek nedeniyle batıdan gelen dalga, doğuya gidemiyor. Doğu tarafındaki su ise durağan kalıyor. Bu da koku ve pislik oluşmasına neden oluyor. İleriki zamanlarda da limanın batısında oturan vatandaşlar da koku, pislik ve sinekten şikayet edecek. Vatandaş evlerini dahi satmak zorunda kalabilirler. Mendireği aşan dalga, mendireğin hemen doğusundaki kıyıya vurunca erozyon bu noktadan itibaren başlıyor. 50-60 yıl sonra daha da içeriye girecektir.
ENGELLEMEK MÜMKÜN MÜ?
Geçmiş yıllarda dalgakıranlar, karadan denize dik vaziyette bırakılsaydı sahil kurtarılabilirdi. Fakat şimdi karaya paralel dalgakıranlarla kum deniz tabanına yayıldı ve karada tutunamadı. Bu saatten sonra limanı kaldırsanız da sorun ortadan kalkmaz. Taşıma kumla, bütün sahili doldurmanız lazım. Giden kumu geri kazanamazsınız. Karasu’dan doğuya doğru mevcut sahilin çok fazla erozyona uğrayacağını sanmıyorum. Ama en büyük darbeyi ilk darbeyi yiyen Karasu olacak.
KARASU’YU BEKLEYEN DİĞER TEHLİKE
Karasu’nun deprem kuşağı üzerinde olmaması, depremden etkilenmeyeceği anlamına gelmez. Çevre illerin depremlerinden de etkilenmiştir. Karasu’da iki katın üzerinde bina yapılmamalıdır. İlçenin en büyük deprem sorunu zemin sıvılaşmasıdır. Kum olan zemin suyu üste çıkartır ve binalar yıkılmaz ama yan yatar”