-

Ender Serbes, yaptığı açıklamada Karasu Belediye Meclisi’nin belediyenin borçlarını ödemek için oy çokluğu ile aldığı bu kararın kabul edilemez olduğunu kaydetti. Büyükşehir Yasası ile köyden mahalleye çevrilen köylülerin taşınmazların belediyeye devredildiğini hatırlatan Serbes, “Yasa ile önceden köy tüzel kişiliğine ait olan köy konağı, cami alanı, mezarlık ve diğer taşınmazlar yasayla belediyelere devredildi. Yani bu taşınmazlar köy ve mahallelere ait. Büyük zorluklara rağmen köylülerin kendi alın terleriyle, kendi kazançlarıyla yaptırdıkları bu taşınmazların devrini gündeme getirmek bile gerçekten incitici. Köyün ortak yaptırdığı, köy ve mahalleler için önemli değeri olan bu taşınmazları satmak ya da devretmek çok üzücü. Bu akıl tutulması gibi bir şey” diye konuştu.

MUHTARLAR VE HALK ÖFKELİ

Karasu Belediyesi’nin aldığı bu kararın ilçe halkı ve mahalle muhtarları tarafından büyük tepki ile karşılandığının altını çizen Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Böyle bir karar alınacağından ne halkın ne de muhtarların haberi oldu. Gerçekten ilçe halkı ve mahalle muhtarlarımız büyük bir şok içindeler. Bu kadarını da beklemiyorlardı. Mahallelere ait olan köy konağı, cami alanı, köy yararına ortak ekilen ağaçlıkları, okul, mezarlığın devri nasıl düşünülebilir. Belediyeler halka hizmet için vardır. Halka rağmen bir şey olmaz. Halkın istemediği hiçbir icraatı belediyeler yapamaz. Hele hele mahallelere ait taşınmazları kendilerinde hak görerek bunu satmaya, devretmeye çalışmak gerçekten inanılır gibi değil. Devir belki kanuna uygun olabilir ancak vicdana da ahlaka da uygun olması gerekir”

KEŞKE MUHTARLARA SORULSAYDI

Mahalleleri yakından ilgilendiren bir konu olduğunda, mahalleleri en iyi tanıyan muhtarlardan görüş alınması gerektiğini vurgulayan Serbes, aslında bunun yerel yönetimlerinde menfaatine olduğuna dikkat çekti. Serbes, “Resmi kurulların bir iş yapacağı zaman en azından muhtarlarla bir araya gelip onların fikrini alması iki taraf içinde çok önemli. Böyle yapılırsa hem halk memnun olur hem de belediye güzel ve yararlı bir icraat sebebiyle taktir toplar. O zaman gerçekten milletin belediyesi olur. Ancak hiç kimseye bir şey sormadan, yangından mal kaçırır gibi, üstelik mahallenin cami yerini, okulu, muhtarlık binasını, mezarlığını, köy konağını devretmek, yani satmak sözün bittiği yer olsa gerek” şeklinde konuştu.

DEVİRDEN VAZGEÇİLSİN

Ender Serbes, ilçe halkının ve muhtarların büyük tepkisine sebep olan bu karardan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulunarak açıklamasını şöyle tamamladı: “Belediyelerin borç ödeme yöntemi halka rağmen böyle olmamalı. Bunun gibi önemli konuları oldu bittiye getirmek, ‘Ben yaptım oldu’ demek doğru değil. Bırakın işin vicdani, ahlakı tarafını, böyle bir devir piyasa gerçeklerine de aykırı. Acele devredilen, satılan taşınmaz ve mülkler gerçek değeri üzerinden işlem görmüyor. Her şeyin şeffaf yapılması önemli. Borçların ödenmesi için başka bir çözüm bulunabilir. Özellikle mahallelerin kendi yaptırdığı taşınmazların devrinden derhal vazgeçilmelidir”