Kabristanda yemek

Ali Keskinsoy'un "Kabristanda yemek" başlıklı köşe yazısı

Mezarlıklardaki meyvelerden yemek caiz midir?

Değerli kardeşlerim, mezarlıklardaki meyveler, mezarlığın ihtiyacının giderilmesi için vakf edilmişse, veya mezarlıktan sorumlu belediye tarafından birilerine ihale edilmişse, bu durumda o meyvelerden yemek caiz olmaz.

Ancak böyle bir şart yok, yani belediye tarafından birilerine ihale edilmemiş, aynı zamanda vakıfta olmayan ağaçlar, ister kendisi bitsin isterse birileri tarafından dikilmiş olsun, bu durumda bu ağaçları meyvelerinden yemekte herhangi bir sakınca yoktur.

Tabii ki bunları toplamak, eve götürmek veya satmak asla doğru değildir, sadece orada bulunduğumuz süre içerisinde onlardan istifade edebiliriz, neticede bu amme için vakıf edilmiş bir şeydir, herkesin istifade etmesi gerekir.

Bazen şöyle sorular geliyor,

Hocam bu ağaçlar ölülerin kanlarından veya etlerinden yetişmiş oluyorlar, bu durumda necir olurlar mı olmazlar mı?

Hayır… Bu durumda necaset söz konusu değildir, bütün fıkıh kitaplarımızda bu mesela özellikle izah edilmiştir.

Başka bir meseleye temas edecek olursak.

Mezarlıkta yemek yeme meselesi, buda önemlidir yeri gelmişken buna da temas etmiş olalım.

Maalesef bazı cenazelerde pide dağıtılıyor ve farklı şeyler dağıtılıyor, insanların iştahla yemek yediğine maalesef üzülerek şahit oluyoruz.

Hasan Basri Hazretleri mezarlıkta yemek yiyen bir adam görmüş, bu adam münafıktır demiş, eğer bu adam münafık olmasaydı buradaki durumdan ibret alırdı, ölüleri düşünürdü, ölümü düşünürdü, rahatlıkla yemek yiyemezdi, bu kadar rahat yemek yiyorsa, bu kadar ölülerin arasında hala iştahı kaçmıyorsa bu adam münafıktır demiştir.

Mezarlıkta yemek yiyenlere biz münafık demiyoruz ama Hasan Basri Hazretlerinin böyle bir tespiti vardır. Mümkün mertebe buna tevessül etmeyelim, sorsalar çoğumuz bunu tasvip etmiyoruz ama başımıza geldiği zaman da vazgeçemiyoruz.

Sebebi, birileri nedir acaba...

Allah bizi sevsin, Allah bizi beğensin, kim ne derse desin değerli kardeşlerim.

Ben şahsen, karnım aç bile olsa asla o tür yerlerde yemek yemiyorum, hatta ben meseleyi biraz daha ileri götürüyorum, cenaze okumalarında dahi yemek yememeye gayret ediyorum.

Hocam yemeyelim mi haram mıdır?

Bir şey diyemem ama ben bu konuda biraz farklı düşünüyorum, cenaze evleri maalesef düğün evlerine dönüşüyor, insanlar mutlu, yemek yiyorlar, halbuki orada ölüm konuşulması lazım, ölümden ibret ve ders çıkarılması lazım.

Allahu Teala ölümden ve ölülerden gerekli ibretleri almayı hepimize nasip eylesin.