KARASU

İşte Karasu’yu geliştirecek 13 proje

Karasu Kaymakamı Aziz Mercan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, ‘Karasu’yu kalkındırma ve geliştirme’ çalışmaları kapsamında hazırlanan 13 proje basına tanıtıldı. Karasu ilçe basın temsilcileri ve personellerinin katıldığı toplantıda 2018’in geniş bir değerlendirmesi ve basının yaşadığı zorluklar da tartışıldı.

Perşembe günü Karasu Kaymakamı Aziz Mercan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya İlçe Jandarma Komutanı A.Tevfik Altunel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Fatih Ersoy, İlçe Sağlık Müdürü Yavuz Selim Özdin ve Karasu’nun yerel basın temsilcileri ile personelleri tam kadro katıldı. Kaymakam Mercan tarafından ahzırlanan ‘Karasu’nun kalkınması ve gelişmesi için tespit edilen proje ve çalışmalar’ yapılan kahvaltı sonrası basına tanıtıldı. Basının sorularını titizlikle yanıtlayan Mercan, 2018 yılının genel bir değerlendirmesini de yaparak basının sorun ve taleplerine de kulak verdi. “Karasu için önümüzde hazır olan veya belli bir yere kadar getirilmiş, kamu hizmetlerinin daha etkin görülebilmesi ve ilçenin potansiyelini gösterebilme adına hazırlanan projeleri sıraladık” diyen Mercan, “Hazırlanan 13 projenin sayısı arttırılabilir. Fakat ilçemizin acil ihtiyacı olarak tespit edilmiş çalışmalara öncelik verdik. Bizler bu tespitlere altyapı oluşturmak ve yatırımlara teşvik etmekle görevliyiz” dedi. Mercan, projeleri şöyle sıraladı:

 

1) Balıkçı barınağı:

Sakarya Nehri’nin Karadeniz’le buluştuğu noktada yer alan ve kış döneminde Sakarya ağzının kapanmasıyla balıkçı ekonomisini sekteye uğratan sorunun çözümü olarak hazırlanan 90 milyon lira bedelli balıkçı barınağı projesi, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları genel Müdürlüğü’ne sunulmuş ve proje yatırım programına teklif edildi.

 

2) Denizcilik fakültesi

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne bağlı olarak açılması düşünülen Batı Karadeniz Denizcilik Bilimleri Fakültesi’nin Karasu’ya kazandırılması, ilçenin tanınması, kalkınması ve gelişmesi için son derece önemlidir. Bu konu, üniversite tarafından kesinlik kazandırılmamış fakat 31 Mart yerel seçimlerinden sonra konuyu gündeme getirmek için takipçisi olunacak.

 

3) Fen lisesi

Karasu’da Anadolu Öğretmen Lisesi kaldırıldıktan sonra bir fen lisesi kazandırılamadı. Birçok bölgede kaldırılan bu liseler yerine birer fen lisesi kurulurken Karasu’da yapılamadı. Nitelikli okul anlamında bir fen lisesinin ilçemize kazandırılması önemlidir. Karasu Belediyesi, son meclis toplantısında yer teminini gerçekleştirdi. 2019 yatırım programı bünyesinde de fen lisesini Karasu’ya kazandırılması için çalışmalar devam edecek.

 

4) İlçe merkezinde okul

İlçe merkezinde 24 derslikli bir ilk veya ortaokul yapımı için arsa temini edilerek Arsa Karşılığı Okul Yapımı (AKOY) Projesi kapsamında ihalesi yapılan projesinin takip edilmesi. Ayrıca yine ilçe merkezinde dört derslikli bir anaokulunun da yapılması için teklifte bulunuldu.

 

5) Acarlar Longozu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Acarlar Longozu’nun Ekoturizmini Geliştirme Projesi, yaklaşık 14 milyon lira bedelle hayata geçirilmeyi bekliyor. Türkiye’nin 2.büyük longozu olan Acarlar Longozu, ilçemizin ve ilimizin tanıtımı için son derece büyük bir öneme sahip. Arazideki bazı problemler nedeniyle başlayamayan proje, devlet yatırım programı kapsamında hazır beklemekte. 600 metrelik yürüyüş yolunun 2.5 kilometreye çıkartılarak, dinlenme ve rekreasyon alanları eklenerek longoz, mevcut halinden daha gelişmiş bir hale getirilecek.

 

 

6) Sahil düzenlemesi

Karasu Kaymakamlığı olarak ‘Acil tedbir’ olarak nitelendirdiğimiz çalışma, Sahil Park’tan liman ve Küçükboğaz arasındaki sağlı-sollu kısımların, Karasu Belediyesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak çalışma ile yürüyüş ve bisiklet yollarına kavuşturulması, vatandaşın mağduriyetini ortadan kaldırılması. 5 kilometrelik bir yolun yapımının, altına sığınılacak bir sorun olmadığını düşünüyoruz.

 

7) Emniyet binası

İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binası için arsa temin edildi ve projesi hazırlanarak İçişleri Bakanlığı’na sunuldu. Emniyet hizmetlerinin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için bu projenin hayata geçirilmesi gerekmekte. Projenin takipçisi olunmakta.

 

8) Jandarma karakolu

İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, olaylara daha hızlı müdahale edebilmesi için Limandere Mahallesi’nde bir jandarma karakolu kurulması için arsa temin çalışmaları devam ediyor. Mevcut jandarma karakol binamız, çevre mahallelere oldukça uzak bir mesafede yer almakta. Limandere’ye yapılacak bir jandarma binası, hem zamandan fayda sağlayacak hem de mevcut karakol binamızın yükünü alacak.

 

9) Sahil güvenlik

Karasu’da Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı olarak bir karakol kurulması için çalışmalar devam ediyor. Liman içerisinde bir karakol kurarak, hem karadan hem denizden hem de kırsaldan etkin bir hizmet sürdürülebilmesi için jandarma ve sahil güvenlik karakol binalarına ihtiyaç duyulmakta.

 

10) Spor salonu

Karasu’da çok sayıda spor kulübü ve lisanslı sporcumuz mevcutken bu potansiyele cevap verebilecek bir spor salonumuz yok. Karasu’da 2.000 kişilik yeni bir spor salonu yapımı bakanlığa teklif edildi. Sadece spor salonu değil, ilçemize bir spor kompleksinin de kurulması gerekmektedir. İçerisinde 10.000 kişilik bir stadyum, yüzme havuzu ve tenis kortu gibi alanlarla genişletilmiş bir spor kompleksinin artık Karasu’da ihtiyaç duyulduğu ortadadır.

 

 

11) Kalıcı konut

İlçede yaşayan 80 Roman ailesine kalıcı konut sağlanması projeler arasında yer alıyor. Karasu’da ikamet eden Roman vatandaşlara yer temin edebilmek konusunda sıkıntı çekiliyor. Mevcut arsa bulunulamadı. Camitepe Mahallesi’nde, Karasu Belediyesi tarafından gösterilen arsa, Roman vatandaşlarca kabul edildi. İmar çalışması yürütüldü ve Roman vatandaşların bu arsaya yerleştirilmesi için girişimler devam ediyor.

 

12) Kıyı erozyonu

Karadeniz’de meydana gelen kıyı erozyonunun önlenmesi için Karasu’nun doğu ve batı bölgelerine tahkimat yapılması gerekliliği bakanlığa iletildi ve konu takip ediliyor.

 

13) Yaz nüfusu

Karasu’da nüfus, yaz sezonun gelmesiyle birlikte 500.000’i geçmekte. Bu da kamu hizmetlerinin aksamasına neden oluyor. Başta sağlık ve güvenlik hizmetlerinin sürdürülebilmesi için Sakarya Valiliği’ne personel artırımı için başvurduk ve bu yaz sezonunda sorunun ortadan kaldırılması bekleniyor.

 

2018 yılında neler yapıldı?

Projeleri basına tanıtan Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da genel bir bilgi verdi. Yeni meslek lisesi inşaatının ivedilikle başlandığını belirten Mercan, Karasu’da okul yapımı için 10 arsanın da hazır halde bekletildiğini dile getirdi. Mercan, 2018 yılında yapılan çalışmaları şöyle sıraladı:

 

 

“FETÖ nedeniyle ilçe emniyetimizde personel sayımız düştü. Göreve geldiğimiz gün, bir komiser yardımcısı ve az sayıda polisi bulunan Karasu İlçe Emniyet Müdürlüğü şu an en donanımlı bir ilçe emniyet müdürü ve 70 personelimizle birlikte hizmet veriyoruz. Hedefimiz, yılbaşından sonra bu sayıyı 100’ün üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. İstatistiklere baktığımızda, Karasu’da 2018 yılı içerisinde mala karşı işlenen suçlarda artış olduğunu gördük. Şahsa karşı işlenen suçlarda bir oynama olmadı. Uyuşturucuyla mücadelemiz had safhada. Bunun sonucu olarak uyuşturucuya yönelik suçlarda düşüş oldu. Yine bu kapsamda okul önlerindeki resmi ve sivil görevli sayısını artırdık. Devlete, millete ve topluma karşı işlenen suçlarda ise düşüş görüldü.

 

Devlet olarak ceza kesmeye odaklı bir huzur ortamı oluşturmak istemiyoruz. Karasu’daki trafik sorununun farkındayız. En ufak kural ihlalini trafik cezası keserek önlemek yerine, kural ihlalinin oluşmasına sebep etkenleri ortadan kaldırmaya yönelik bir uygulama yürütüyoruz. İlçe Emniyet Müdürlüğü’müz de bu hassasiyetle sürücülerimizi uyarıyor ve kural ihlali yapılmasını engellemeye çalışıyor. Halkımızın da bizlere bu konuda yardımcı olması şart. Yoksa bu hassas uygulamayı yürütmemiz zorlaşacaktır.

 

Eğitim alanında bu yıl ciddi bir adım atıldı ve Karasu’ya 172 tane öğretmenimizin ataması yapıldı. Bu atamalarla birlikte öğretmen sayımız 800 civarına çıktı. Yabancı uyruklu öğrencilerimiz için sınıflar da açıldı ve uyumluluk yasası kapsamında eğitim verilmeye başlandı. Bu öğrencilerin ailelerini de kapsayan 153 yabancı vatandaşa sosyal uyum yardımı yapıldı. Bu ailelerin Suriyeli, Iraklı ve Afgan olduğu tespit edildi. Toplamda 230 bin 280 liralık destek verildi. Bu da kişi başına yıllık 1.503 liraya denk geliyor. Bunun dışında, Sosyal Yardımlaşma ve Danışma Vakfı’ndan bir yılda Karasu’dan toplam 7 bin 971 vatandaşımıza 1 milyon 640 bin 697 lira yardım yapıldı. Bu da kişi başı 206 liraya yakın bir rakamdır. İçerisinde kömür yardımı ve nakdi yardım vardır. Göreve geldiğimizde mevcut olan 1.500 tonluk kömür yardımını 1.850 tona çıkarttık” Toplantı, Kaymakam Mercan ve ilçe protokolünün, basının sorun ve taleplerinin de kulak vermesi ile son buldu.