İnsanlık Mars'a ilk adımını attı

Elon Musk birçoğumuzun elektrikli otomobil üreticisi olan Tesla’nın kurucu ve CEO'su olarak tanıdığı ancak aynı zamanda SpaceX isimli şirketin de sahibidir. Hatta bu şirketi 2002 yılında yani Tesla’dan önce kurmuş ve ilk finansmanını 1998 yılında kurduğu PayPal’ı 2001 yılında Ebay’e sattıktan sonra elde ettiği kendi servetinden 100 milyon dolar kadarını finanse ederek ilk kıvılcımı ateşlemiştir.

 

SpaceX'in kuruluş amacı Mars gezegenini kolonileştirmek, insan türünün yaşadığı ikinci bir gezegen haline getirmek ve böylece türümüzü bekleyen birçok yok oluş tehlikesinin önüne geçmektir. Tüm bunları gerçekleştirmek ve yörüngeye, uzay istasyonuna ve günün birinde Mars'a faydalı yük ve insan taşıyabilmek için yapılması gereken verimli, güvenilir ve çok daha az maliyetli roketler üretmektir.

 

Kuruluşundan hemen sonra bu konuda çalışmalara başlanmıştır. Musk o dönemde mevcut olan sistemin gerek devlet eliyle yapılmasından kaynaklanan bürokrasi sebebiyle gerekse temelden itibaren roketlerin kullanılış şekilleriyle ilgili tamamen değişmesi gerektiği fikrindeydi. Özel sektör olarak çok daha karmaşık projeleri çok daha hızlı ve verimli şekilde hayata geçirebileceğini düşünüyordu. Maliyeti düşürme kısmındaki modeli ise yeniden kullanılabilir roketler üretmekti yani yakıt dolu olan roket uzaya gönderilmek üzere en üst kısma yerleştirilen kapsülü belli bir hızda belli bir yüksekliğe taşıdıktan sonra tekrar dünyaya yönelecek kalan yakıtıyla ateşlediği roketler ile düşüş hızını yavaşlatacak ve tek parça olarak dünyaya inecekti ki öyle de oldu.

 

Elon Musk 28 Eylül 2008 yılında özel sektör tarafından üretilmiş yörüngeye ulaşan ilk sıvı yakıtlı roket olan Falcon 1' in görevini başarıyla tamamladı. 9 Aralık 2010 tarihinde, bir uzay aracını uzaya fırlatan, yörüngeye oturtan ve Dragon isimli bu uzay aracını başarılı bir şekilde dünyaya geri getiren ilk özel sektör şirketi oldu. 25 Mayıs 2012 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonuna Dragon isimli uzay aracını yollayan ilk özel sektör şirketi oldu yörüngeye ilk uydu teslimatı görevini ise SES-8 uydusunun 3 Aralık 2013' te fırlatılışı ile özel sektör eliyle yine SpaceX tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

Tüm bu gelişme aşamalarından sonra günümüze geldiğimizde ise sıra Uluslararası Uzay İstasyonuna insan göndermeye gelmişti ve 30 Mayıs 2020' de ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezinden Crew Dragon isimli uzay aracını iki astronot ile başarılı şekilde uzaya gönderdi. Musk bununla yeni bir başlangıcın fitilini ateşlerken aynı zamanda birçok noktada değişiklikler de yaparak hem vizyonunu sergiledi hem de tüm dünyanın izlediği yayında Tesla markasının reklamını yapmış oldu.

 

İlk olarak astronotların kıyafetleri değiştirildi tamamen işleve yönelik tasarımdan ziyade görünüşe de önem veren bir tasarım seçildi, astronotları fırlatma rampasına Nasa'nın geleneksel aracıyla değil sıradan bir Tesla Model X ile taşıdı, astronotların içerisinde bulunduğu ve tüm kontrol mekanizmalarının yer aldığı kapsülde çok sade bir tasarımın yanı sıra mekanik hiç bir tuş kullanılmadı tamamen ekranlar üzerinden dokunmatik kontroller ile yönlendirilen bir sistem tercih edildi. Tüm bunlarda tarihte ilk defa yapıldı ve bizlere yakın gelecekle ilgili kareler sunarken aynı zamanda geçmişte filmlerde izlediğimiz kareleri de bugün gerçeğe dönüştürmüş oldu…

 

Hayırlı haftalar...