KARASU

İlçemizde yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz

Karasu Ziraat Odası ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ‘fındık zurufundan kompost yapımı’ konulu uygulamalı seminer düzenlendi. Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde Sakarya İl Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Selda Kayalak Balık görev aldı.

-

Karasu Kurumeşe Mahallesi’nde Karasu Ziraat Odası ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygulamalı olarak ‘fındık zurufundan kompost yapımı’ konulu seminer gerçekleştirildi.

Ziraat Odası Karasu Yönetim Kurulu Başkanı Selami Arık ve ziraat mühendisleri ile personellerin katılım sağladığı eğitim seminerine Sakarya İl Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Selda Kayalak Balık görev aldı.

Eğitimde kompostun yanı sıra fındıkta filiz alma ve dal budaması uygulamalı olarak örnek bir ocak üzerinde anlatıldı. Budamada yapılan eksiklikler ve yanlışlar yerinde gösterildi. Ayrıca dal sayıları ideal emsal bahçelerden örnekler verilerek verim artışı konusunda çiftçiler bilgilendirildi.

Eğitim seminerinde üreticilerin bahçelerinde gübreleme ve budama uygulamalarında yapılan yanlışlar, hastalık ve zararlı mücadelesi başta olmak üzere fındık genel bakımı üzerine bilgilendirme yapıldı.

GÜBRE OLMASI GEREK, ZURUFLAR YAKILIYOR

Çok sayıda üreticinin yoğun ilgili gösterdiği seminere ilişkin açıklama yapan Başkan Selami Arık, “Beş ton fındıktan bir ton zuruf (çotanak) çıktı ve her yıl organik gübre olarak kullanılacak artığın yakıldığı biliniyor. Sakarya ilinde toplamda 18 bin ton zurufun yakıldığı çalışmalarda tespit edildi” şeklinde konuştu.

Bitki beslenme girdilerinin yüksek olduğu bu şartlarda organik gübre yerine geçecek fındık zurufunun yakılmasının büyük kayıp olarak görüldüğünü ifade eden Başkan Arık, “İlçemizde kompost yapımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kompost yapımına değinen Ziraat Mühendisi Selda Kayalak Balık ise şu sözlere yer verdi: “Kompost yapımı için; bir ton komposta, 10 kilo üre, 10 kilo kireç olacak şekilde 15 cm de bir kompost yapılacak maddeler karıştırılarak bol su ile beraber yığın yapılmalı ve üzeri kapatılmalı.

Komposta hayvan gübresi ve bitki artık materyalleri de karıştırılabilir. Bekleyen kompost yığını bir ay sonrasında tekrar ıslanarak üzeri kapatılmalı ve 6-8 ay bekletilmeli. Fermante olmuş ve bitki için kullanılacak hale gelen kompost koyu renk almış ve torf toprağı şekline gelmiş olmalı”