Hodri meydan

Remzi Akbaş'ın "Hodri meydan" başlıklı köşe yazısı

31 Mart 2024'de yapılacak yerel seçimlerde belediye aday adaylıkları için AK Parti Genel Merkezi tarafından başvuru takviminin 9-22 Kasım tarihleri arasında belirlenmesiyle birlikte isimler ortaya çıkmaya başladı. Ancak başvuru süresinin dar aralıkta olması bazı isimlerin niyetlerinden vaz geçmesine yol açacak.

Karasu'da ilk adaylık başvurusunu 10 Kasım Cuma günü eski Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu'nun makam şoförü Kamil Özen yaptı. Özen başvuru formunu İlçe Başkanı Recep Aksu'ya teslim etti.

Özen'in, beraberinde bulunan 30 civarında destekçiyle birlikte Atatürk Bulvarı güzergahından giriş yaparak (şov yapar derecesinde) AK Parti İlçe Teşkilat Başkanlığı'na doğru giderken diğer adaylara gözdağı verdi.

Özen'in başvurusundan sonra 11 Kasım Cumartesi günü de Belediye Meclis Üyesi Yakup Ayar Karasu basınına verdiği kahvaltılı toplantıyla aday adaylığını resmen açıkladı. Ayar'ın başvuru formunu beraberindeki taraftarıyla birlikte bugün AK Parti İlçe Teşkilat Başkanlığı'na vermesi bekleniyor.

Karasu ve Kocaali sorumlu SASKİ Müdürü Ömer Babalıoğlu'nun kurumundan bugün itibariyle ayrılacağı ve cuma günü de resmi başvuruyu yapacağı öğrenildi. Babalıoğlu'nun başvurusunda muhtarların desteğinin olup olmayacağı merak ediliyor.

Eczacı Samet Altuntaş'ın da bu hafta sonuna kadar kararını vermesi bekleniyor. Üçüncü kez aday adaylığı başvurusunu yapacak olan Altuntaş'ın aday adaylığı noktasında sürpriz gelişmeler yaşanabilir.

Diğer isimlerden Metin Yıldırım ile Dursun Ali Akbaş'ın da adaylık formunu İlçe Teşkilat Başkanlığı'na vermesi bekleniyor. Bunların dışında aday adaylığı başvurusu yapanlar da olabilir. İlle de İlçe Teşkilat Başkanlığı'na bizzat gitmesi gerekmiyor. İnternet ortamından da başvuru yapılabiliyor.

AK Parti'nin temayül yoklaması 26 Kasım Pazar günü elektronik ortamda yapılacak. Daha sonra yoklamanın, MYK ve MKYK üyeleri ile milletvekillerinden oluşan başkan ve komisyon üyeleri marifetiyle gerçekleştirilecek.

Bu aşamada; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Kasım 2023 tarihli oluruyla Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen Milletvekili Ali İnci ile Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz aday belirlemede söz sahibi olmakla birlikte Lütfi Bayraktar'ın da görüşü alınacak ve buna göre aday belirlenecektir.

Aslında aday belirlemede kriter kabul edilen temayül yoklaması ve anket çalışmaları işin sübjektif tarafını karşılıyor. Esas olan Cumhurbaşkanı ve Komisyonun kararıdır.

Bu arada, muhalefet tarafı da sessizliğini koruyor. Pusuda bekliyor. Muhtemelen AK Parti'nin adayının belirlenmesini bekliyorlar. Genel merkezden alacakları talimatlar doğrultusunda yapacağı hamleler çok merak ediliyor.

Son görüntüye bakılırsa CHP İlçe Başkanı Uğur Büyük ve İYİ Parti İlçe Başkanı Hasan Sarıoğlu arasında anlaşma olma ihtimali zor görünüyor. Her iki ilçe başkanı adaylık noktasında Genel Merkez tarafından belirlenen stratejiye göre karar verecektir. Ancak AK Parti'yi yenilgiye uğratmak için ittifak zorunluluğunu da göz önünde bulundurmak zorundalar.

Eğer bu ittifak sağlanmazsa AK Parti'nin adayı kim olursa olsun kazanma şansı artacaktır. Hatta kesin de diyebiliriz. Yeniden Refah, DEVA ve Saadet Partisi'nin ayrı ayrı veya birliktelikle belirleyeceği aday olursa bu durumda AK Parti'nin oylarında eksilme olacaktır. 

Bunun yanı sıra İshak Sarı'nın adaylığına karşı cephe oluşturan MHP yönetiminin ve tabanının tavrını da es geçmeyelim. MHP yönetiminin Sarı'nın adaylığına sıcak bakmadığı ve bunu İl yönetimiyle de paylaştıkları biliniyor.

Yine önemli oy oranı bulunan eski hdp yeni "hedep" seçmeni de yabana atılmasın. Eğer aday çıkartmazlarsa bunların gönlünü alacak bir aday olması halinde önemli avantaj sağlayacaktır.

AK Parti veya diğer partilerden aday olamayan bazı isimlerin başka partilerden adaylıklarıyla ilgili "b" planı da yapılmıyor değil.

Peki AK Parti'den aday olamayan kişilerin başka partiden aday olmaları mümkün mü?

Siyasi Partiler Kanunu'nda şöyle bir açıklama yer alıyor.

Üye olma ve üyelikten çekilme hakkı:

Madde 6 – Her Türk vatandaşı, kanunda ve parti tüzüğünde gösterilen şartlara ve usullere göre siyasi partilere üye olma ve dilediği anda üyelikten çekilme hakkına sahiptir.

Ayrıca;

2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun; 10.maddesinde; “Anayasa ve kanunlarda yazılı şartlara uygun olarak, seçilme yeterliğine sahip olan her vatandaş, bir siyasi parti listesinden veya bağımsız olarak, il genel meclisi üyeliğine, belediye başkanlığına veya belediye meclisi üyeliğine adaylığını koyabilir" denilmektedir. Buna göre herhangi bir parti üyesi olmayan birini başka bir parti aday gösterebilir. Yani üyelik şartı aranmıyor.

Dolayısıyla önümüzdeki günlerde çok manevralar olabilir. Herkesin kendine göre bir planı olacak. Esas olan Karasu halkının vereceği karardır. Hadi bakalım hodri meydan!