SAĞLIK

Hayati önem taşıyan toplantı

Kızılay Karasu Şubesi, kök hücre ve kan bağışıyla ilgili geniş çaplı bir toplantı düzenledi. Toplantıya Karasu’da görev yapan tüm okul müdürleri katıldı. Başkan Adem Ekşi, “Kök hücre ve kan bağışıyla ilgili olarak vatandaşlarımız yeterli bilgiye sahip değil. Bilgi eksikliğini gidermek adına Milli Eğitim Müdürlüğü camiasıyla bir toplantı düzenleyerek halkımıza eğitim yoluyla ulaşmayı amaçladık” dedi.

Türk Kızılayı Karasu Şubesi tarafından düzenlenen kök hücre ve kan bağışı bilgilendirme toplantısı, geniş bir katılımla Karasu Greenpark’ta gerçekleştirildi. Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan’ın da katıldığı toplantıya şube müdürleri ve Karasu’da görev yapan tüm okul müdürleri adeta eksiksiz katılım sağladı. Toplantıda Türk Kızılayı Karasu Şubesi Başkan Yardımcısı Murat Çelik, Sakarya Kan Bağış Merkezi Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı İlke Dölek ve Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Adem Budayoğlu da hazır bulundu. Çarşamba günü saat 10:00’da düzenlenen toplantı öncesi kahvaltı edildi. Kahvaltı sonrası ise müdürlere kök hücre ve kan bağışı hakkında detaylı bilgi verildi, müdürlerin soruları yanıtlandı. Türk Kızılayı Karasu Şubesi Başkanı Adem Ekşi, “Kök hücre ve kan bağışıyla ilgili olarak vatandaşlarımız yeterli bilgiye sahip değil. Bilgi eksikliğini gidermek adına Milli Eğitim Müdürlüğü camiasıyla bir toplantı düzenleyerek halkımıza eğitim yoluyla ulaşmayı amaçladık” dedi. Ekşi, “Halka en güzel bilgiyi, eğitim camiamızla verilebileceğini düşünerek, öğrencilere, velilere ve halka daha hızlı ulaşmayı amaçlıyoruz. Kızılay olarak çalışmalarımızı eğitim camiasıyla sık sık bir araya gelerek sağlıklı bir şekilde yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

 

.

 

Destek çığ gibi artıyor

 

Kan Bağışçısızı Kazanım Uzmanı İlke Dölek ve Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Adem Budayoğlu, Karasu’da gerçekleştirile kan ve kök hücre bağışı sayıları hakkında detaylı bilgi verdi. İki uzman, kan bağışı ile kök hücre bağışı hakkında da detaylı bilgi sundu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan ise “Türk Kızılayı, kan ve kök hücre bağışı kabul eden ve hayati önem taşıyan bu bağışları gerçekleştiren tek kurum. Eğitim camiası olarak Kızılay’a her zaman destek verdik ve vermeye de devam edeceğiz” dedi. Turhan, Kızılay ekipleri ile Karasu’da koordineli çalışmaları sürdüreceklerini de bildirdi. Son olarak söz alan Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, “Yapılan çalışmalarla kan ve kök hücre bağışında ülke genelinde ciddi bir farkındalık oluşturuldu. Karasu’da da bu çalışmaların meyvalarını alıyoruz. 2018 yılında 1.200 olan destek sayısı, 2019 yılı itibariyle 1.500’ü geçti. Desteğin artarak sürdüğünü görüyoruz” diyerek başladı.

 

Kaygılar giderilmeli

 

Mercan, bağış konusunda vatandaşın duyduğu kaygıların giderilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerine devam etti. “Bizim, belli bir mesafe kat edebilmemiz için halkı bilinçlendirme ve kaygıları ortadan kaldırma zorunluluğumuz var. Bağışın sakıncasının olmadığını anlatacağız” diyerek sözlerine devam eden Mercan, “Kök hücre nakli başta kanser olmak üzere çok sayıda hastalığın önüne geçmesini sağlıyor. Milli eğitim camiamızın desteğiyle bu bilgi, halkımıza kolayca yayılacaktır. Öğrencilerimiz de aydınlatılmalı ve gelecekte birer kök hücre bağışçısı olmaları sağlanmalı. Organ bağışı konusunda da tedirginlikler vardı. Bugün o engel aşıldı ve organ bağışında da önemli seviyelere gelindi. Sakarya’da 55 hastamız, kök hücre uyuşması ile sağlık buldu. Bu bir hayat sunma ve yardımlaşma ifadesidir” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

HABER: Nevtan Angün  /  FOTOĞRAFLAR: Esra Angün