EĞİTİM

Hayat bağlarına engel koydular

Karasu Anadolu Lisesi, “Engelliler Haftası” dolayısıyla düzenledikleri çalışmayla bir ilke imza attı. Çalışmaya gönüllü olarak katılan öğrenciler, bir günlüğüne engelli oldu. Günün sonunda hislerini aktaran öğrenciler, okula duygu dolu anlar yaşattı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Karasu Anadolu Lisesi Beslenme, Temizlik ve Yeşilay Kulübü tarafından “Engelliler Haftası” dolayısıyla sosyal sosyal sorumluluk projesini zirvede tutacak bir çalışmayı hayata geçirdi. Okuldan 25 öğrenciden bir kısmı tekerlekli sandalye üzerinde gününü geçirirken bir kısmı değnekle, bir kısmı göz bandı kullanarak görme engelli, bir kısmı da işitme ve konuşma engelli olarak günü tamamladı. Gönüllü görme engelli öğrencilerin, bir süre sonra basamakları saydıklarını belirtmeleri dikkat çekti. Gönüllü İşitme engelli öğrenciler, her sınıfa girerek arkadaşlarına işaret diliyle iletişim kurmaya çalıştı. Gönüllü engelli olan öğrenciler, günün sonunda duygularını ve yaşadıkları zorlukları bir kağıda aktardı.

 

 

Duvarlar üstüme geliyor

 

Yaşadığı zorlukları aktaran 10. sınıf öğrencisi Sudenaz Kavuk, “Tekerlekli sandalyede hayatımı sürdürmenin gerçek olduğunu düşündükçe delirecek gibi oluyorum. Gerçekten çok kötü bir şey. Çünkü ayağı kalkamıyor, hareket edemiyorsun. Tamamen bağlısın ve insanların gözleri üzerinde oluyor. Bu çok rahatsız edici bir şey” diye belirtti. “Kimse bu koltukta oturmak zorunda kalmasın” diyen Kavuk, “Onların ne halde onluğunu ve bu sürecin nasıl bir şey olduğunu tam olmasa da artık anladığımı düşünüyorum. Üçüncü katta olduğum için merdivenlerden inerken birilerinin yardımına ihtiyacım oluyor. İstediğim zaman aşağı inemeyince duvarların üstüme üstüme geldiğini düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

 

Geçitler engellilerin

 

Ailesinde görme engelli olan kişilerin neler yaşadığını ve htiğini anlamak için gönüllü olarak bu etkinliğe katıldığına değinen 10. sınıf öğrencisi Azra Dede, “Ailemdeki bu bireylere yardım ederken neler htiklerini çok merak ediyordum. Çevremdekiler bazen dalga geçti ve olmayan bir şeyi varmış gibi gösterdi. İnsanlar yardım etmek yerine sadece bakıyorlar ve bunu hissedebiliyorsun” ifadelerini kullandı. Gün içinde merdivenleri inip çıkmakta güçlük yaşadığını belirten Azra Dede, zamanla basamakları saydığını da söyledi. Dede, insanların engellilere yardım etmesi ve kaldırımlardaki engelli yaya geçidinin yalnızca görme engelliler tarafından kullanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Gözyaşlarını tutamadı

 

Gençlerimizin ilerleyen yaşlarda engelli bireyleri daha iyi anlamalarını ya da engelli olduklarında neler hissedebileceklerini şimdiden anlamalarını sağladık” diyerek sözlerine başlayan Beslenme Yeşilay Kulübü Danışman Biyoloji Öğretmeni Esin Döner, etkinliğin çok verimli geçtiğini belirtti. Günün sonunda öğrencilerden neler htiklerini aktarmalarını istediklerini de ifade eden Döner, “Çok duygusal dakikalar yaşandı. Hatta görme engelli olan bir öğrencimiz, gözlerini açmadan kalemi eline alıp bir şeyler yazmak istediğinde gözyaşlarını tutamadı. O ağlayınca sınıftakiler de ağlamış. Aslında bu da çalışmamızın amacına ulaştığının bir göstergesi. Bir engellinin bakış açısından dünyayı tekrar görmemizi sağladılar” dedi.

 

Amacına ulaştı

 

Öğrenciler arasında farkındalık oluşturabilmek, engelli yerine kendini koyarak hangi sıkıntıları yaşadıklarını ve nasıl üstesinden geldiklerini birebir görebilmek ve empati kurmalarını sağlamak amacıyla bu çalışmayı düzenlediklerini söyleyen Okul Müdürü Ali İhsan Kılınç ise, “Yaklaşık 455 öğrencinin olduğu okulumuzda 25 öğrencimizi görevlendirdik. Her sınıftan en az bir öğrencimizin olmasına önem verdik. Çünkü sadece kendisi değil sınıf arkadaşları arasında da bir farkındalık oluşturacağı düşüncesindeydik. Amacına ulaştığına yönelik kanaatim tam. Bunun diğer okullarda da yaygınlaştırılmasını özellikle istirham ederim” şeklinde konuştu.

 

HABER ve FOTOĞRAFLAR: Esra Aydın