Çocukların fiziksel gelişimleri hep titizlikle takip edilir.
Boyu, kilosu gibi özellikleri doktorlar ve anne babaların dikkat ettiği fiziksel gelişimin parçalarıdır. Tıpkı fiziksel gelişimleri gibi çocukların psikolojik, duygusal ve sosyal gelişimleri de önemlidir. Aylar geçtikçe attıkları adımlar, kendi başlarına yemek yiyebilmeleri, annelerinin olmadığı bir ortamda ne kadar süre sakin kalabildikleri gibi bir sürü beceri onların gelişimleri hakkında önemli bilgiler verir. Evrenin insanlığa yüklediği bir düzen var mesela çocuk doğar, hareket eder, döner, oturur, emekler ve yürür. Eğer bir çocuk emeklemeden yürüyorsa, 3 aylıkken hareket ediyor ama dönemiyorsa mutlaka bir uzmana gitmeliyiz. Doğdukları andan itibaren yapılabilecek gelişimsel takip 6 yaşa kadar çocukların belli aralıklarla bir uzman tarafından değerlendirilmesini kapsar.
Gelişimsel takip sayesinde okul öncesi dönemde çocukların yaşlarından beklenen becerileri geliştirmedikleri alanlar varsa, bunlar tanımlanır. Böylece okul hayatı etkilenmeden zorluk yaşanan alanın desteklenmesi sağlanır.
Bu beceriler emekleme, yürüme, zıplama gibi kaba motor; kalem tutma, makas kullanma gibi ince motor becerileri kapsar.
Gelişimsel takiple ayrıca çocuğun oyunları ve uygulanan bazı testlerden elde edinilen bilgiler doğrultusunda psikolojik gelişimi de takip edilebilir.
Psikolojik ve sosyal gelişim çocuğun hem okul hayatında hem de çevresiyle etkileşimde önemli rol oynar.
Bu sürecin takibi ve ihtiyaç duyulan becerilerin geliştirilmesi çocuğun sağlıklı ilişkiler kurabilen bir yetişkin olabilmesinin yolunu açar.
Bir çocuğun gelişimsel takibi yapılırken uzmanlarımız önce aileyle görüşerek onlardan çocuklarının doğum öncesi ve sonrasındaki hikâyesini dinler ve güncel süreçler hakkında bilgi edinir. Sonrasında çocuğun yaşına bağlı olarak onunla bireysel ya da annesiyle birlikte 3 görüşme düzenler.
Bu görüşmelerde oyun ve çeşitli testler yardımıyla çocuk hakkında bilgi edinir. Sonrasında yapacağı aile geribildirim görüşmesinde aileye çocukları hakkında bilgi verir. Ayrıca bu görüşmede evde yapabileceklerine yönelik öneriler verilerek çocuğun gelişimi desteklenir. Eğer desteklenmeye ihtiyacı olan alanları varsa terapi süreci başlatmayı ya da 6 ay-1 sene arayla gelişiminin takip edilmesini önerir.