Gelişim geriliği olabilir! Gelişim geriliği nedir?

Doğum öncesi, doğum esnasında veya sonrasında etkilenilen biyolojik faktörler nedeniyle ya da sonradan maruz kaldığı çevre şartları nedeniyle çocuğun yaşıtlarına göre daha geriden ilerlemesine gelişim geriliği denir.

Gelişim geriliği rutin muayeneler ile tespit edilebilir veya ebeveynler tarafından gözlemlenebilir. Bu durumda ise çocuğu zaman kaybı kaybetmeden uzmanlara gösterip gerekli tedaviye başlanabilir.

Belirtileri nelerdir?

Eğer çocuğun, akranlarına göre geri kaldığı fark edilirse, bu duruma erkenden müdahale edilmeli ve bir an önce erken müdahale programları uygulanmalıdır. Yapılacak olan müdahale programı çocuğun gelişimi açısından çok önemlidir.

Gelişim geriliğinde en önemli hususlardan biri ise konuşma gecikmesidir. Bunu fark eden aile öncelikle çocuğun gelişimini izlemeli ardından da uzman yardımına danışmalıdır.

Gelişim geriliği çocuklarda duygusal, sosyal, fiziksel, dil, zihinsel gelişim olmak üzere çeşitli alanlarda etkisini gösterebilir. Sürecin içerisinde ise fiziksel gelişim alanında yürüme, tutma eylemleri ve koşma gibi kaba motor ve ince motor becerilerde eksiklik gösterebilir.