Gebelikte düşük sebepleri

Tüm gebeliklerin yüzde 30'unda ilk üç ayda kanama görülür ve maalesef bunun bir kısmı gebelik kaybı ile sonuçlanır. İlk aylarda görülen tanımanın en sık nedeni düşüklerdir. Bu durum hafif lekelenmeden normal kanama ve ağır kanamaya kadar değişebilir. Düşükte ki diğer belirtiler kramp ve karın ağrısıdır. Bazı hastalar ise daha önceden hissedilen bulantı ve meme hassasiyeti gibi gebelik belirtileri ne kaybedebilirler. 

 

Gebeliğin ilk aylarında kanama ile gelen bir hastayı değerlendirirken dış gebelik ihtimali, rahim ağzı ve vajinal problemlerde akıl da unutulmamalıdır. 20 gebelik haftasından önce gerçekleşen ve 500 gramın altındaki bebek kayıpları düşük olarak adlandırılır. Bir kadının kaç tane düşük yaptığını bilmek zordur. Çünkü bazen anne Hamile olduğunu bilmeden önce de düşük yapabilir. Tahmini rakam düşünüp kabul edilen dört gebelikten birinde meydana geldiğidir. Düşüklerin birçok sebebi olmakla birlikte en sık görüleni genetik problemlerdir. Rahimdeki doğumsal veya kazanılmış anatomik bozukluklar da düşüklere yol açabilir. Yine hormonal bozukluklar, diyabet, tiroid hastalıkları, yumurtlama bozuklukları, yüksek tansiyon, kontrolsüz kronik hastalıklar, sigara içmek, bağışıklık sistemi bozuklukları, enfeksiyonlar ve bazı toksik ajanlar düşük riskini arttırırlar. Düşük riski, artan anne yaşı ile de artmaktadır.

 

Vajinal kanama ile gelen gebenin genel durumu ve yaşamsal bulguları değerlendirilir. Son adet tarihi, karın ağrısı olup olmadı ateş veya titremenin eşek edip etmediği sorularak ultrasonografik değerlendirmesi yapılır.  vajinal kanamaya poliplerin miyomların vajinal enfeksiyonların rahim ağzı kanser veya kanser öncüsü lezyonlarında neden olabileceği akılda tutulmalı. Belirgin kanaması olan ve yaşamsal bulgular stabil olmayan hastalarda damar yolu açılıp kan grubu tayini ve gerekli testler için kan alınır. Hastanın stabilizasyonu sağlandıktan sonra uygun olan tedavi gerçekleştirilir.

 

Sağlıklı günler dileklerimle…