Fındık fiyatının açıklanmasının ardından fındığın maliyetiyle ilgili tespitlerde bulunan Yeniden Refah Partisi Karasu İlçe Başkanı Osman Önal, fındıkla ilgili etkin mücadelenin en güzel örneklerini Necmettin Erbakan’ın verdiğini ve yeniden örnek alınması gerektiğini vurguladı.

Önal, “Adını Türk Cumhuriyeti siyasetinde savunan adam diye yazdıran Prof.Dr. Necmettin Erbakan, ‘Ben senin Mercedes'in fiyatına karışıyor muyum, fındığı da ben üretiyorum, fiyatını ben koyarım’ sözlerini söyleyerek, dış ticarete dayalı olarak fındığa ve üreticisine hak ettiği fiyatı döviz olarak vermişti. Fındık ülkemizde hiç üretilmeseydi bu ürünü neden eczanelerden gramla almak zorunda kalırdık bunu bir açıklamaya kavuşturmak gerekir” dedi.

“Ülkemin milli hakları ve kaynakları fütursuz bir siyaset anlayışına heba edilemez” diyen Osman Önal, “Fındık Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Fiskobirlik) 1935 yılında kabul edilen 2834 sayılı kanun ilkeleri uyarınca 1938’de kuruldu.1961 yılında dünya rekoltesinin yüzde 46’sını üreten Türkiye fındıkçısı 1991’de yüzde 60’ını dünyada üretir duruma geldi. 2018’de ise yüzde 64’ünü üretir duruma geldi” şeklinde konuştu.

DEĞER KAYBETTİ

Önal, “2021 yılında 1 kilogram fındık 26 liraydı. Bir kilo fındık karşılığında 3.154 kilogram gübre ve 3.5 litre mazot alınıyordu. 2022 yılında fındık 50 lira oldu, karşılığında 3.638 kilogram gübre ile 2.4 litre mazot alınıyordu. 2023 yılında ise 82 lira olan fındığın 1 kilogramıyla 5.387 kilogram gübre ve 2.2 litre mazot alınıyor. Bir kilo fındık bir kilo gübre karşısında değer kazanırken, bir litre mazot karşılığında değer kaybetti” vurgusu yaptı.

İŞÇİLİK GİDERİ ARTTI

“2022’de fındık yevmiyeleri Kaymakamlık’ın açıkladığı asgarisi 216 TL idi. 240 ila 250 TL arasında uygulama oldu bahçelerde, oysaki bu fiyatlar 2023’de Kaymakamlık 448 TL açıklanırken yani bir önceki seneye oranla yüzde yüz arttığını görürken bahçedeki vatandaş arasındaki uygulama yüzde üç yüze dayanmaktadır” diyen Önal, “İşçilik ana giderlere oranla çok artış göstermiş. Bu işçilik değerinin bu şekilde artışını tetikleyen ana etken, vatandaşın market pazar giderlerinin yüzdelik dilimindeki yüksek fiyatlardır” diye konuştu.

İlçe Başkanı Önal, sözlerini “Ülkemizin fındık üreticisinin dünya pazarında hak ettiği kazancı elde edemediğini görmekteyiz. Çözüm odaklı düşünecek olursak Ferrero değil Torku gibi firmaların devlet tarafından desteklenip markalaştırması, dünyaya tanıtılması gerekmekte. Bugüne kadar fındık ile ilgili tüm yapılan fiyat çalışmaları ticari kar bazlı değil, siyasi kar bazlı yapıldığı için istenilen sonuca ulaşılamamıştır” diyerek bitirdi.

Editör: Nevtan Angün