Son günlerde fındık üreticileri üzerinden yapılan manipülasyonlar giderek artmaya başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla 50 randıman baz alınarak Giresun kalite için kg başına 84 lira, levant kalite için 82,50 TL olarak açıklanan fındık alım fiyatları ile ilgili olumlu olumsuz yorumlar sürerken, üreticilerin bir kısmı fındığını çoktan tüccara teslim etmişti zaten.
Çünkü; kimileri gayrimenkul, kimileri otomobil alacak, kimileri borç ödeyecek, kimileri düğün yapacak, kimileri de aldığı paranın değerini yitirmemesi için döviz ve altın gibi yatırımlar yapacaktı.
Dolayısıyla üreticiler enflasyonist ortamda elindeki parayı bir an önce değerlendirme hesabı içine girdi.
Bunun bir nedeni de Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde, ilgili komitenin belirlediği 2023 fındık rekolte tahminlerinin 700 bin ton üzerinde olduğu bilgilerinin kimi çevrelerce duyurulmuş olmasıydı.
Daha öncesinde de Mayıs ayında İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen "Dünya kuru ve kabuklu yemişler" fuarında ülkelerin ürünleriyle ilgili yapılan tahminlerde Türkiye'nin fındık rekoltesinin 850 bin ton olduğuna yer verilmişti.
Ayrıca, üreticilerin bağlı olduğu kurum olarak görülen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan'ın da 2023 yılı fındık rekoltesinin 718 bin ton olarak belirlendiğini açıklamış olması da üretici tarafında tedirginliğe ve spekülatif haberlerin artmasına tuz biber ekti.
Daha sonra Ordu merkezli bir gazetede fındık rekoltesinin 500 bin ton civarında olduğuna yer verildi. Bu aşamada daha önce TMO'dan randevu alan üreticiler, randevularını iptal etmeye başladı.
Bir taraftan fındık toplama devam ederken bir taraftan da 50 randıman fındık fiyatının başta Ordu ili olmak üzere tüccarlar tarafından önce 80 TL sonra 90-95 ve 100 TL'ye alım ilanları görüldü.
Bir ara, TMO elinde bulunan fındığı satışa çıkaracağına dair çeşitli söylentiler ortaya atıldı. Bu söylentilerin hızla yayılması, fındık fiyatlarında önemli bir düşüşe neden oldu.
Buradan hareketle dikkatinizi şuraya çekmek istiyorum:
Bakınız; çeşitli şirket, holding, banka ve diğer kurumların hisse paylarının alınıp satıldığı Borsa İstanbul (BIST)' da "keriz silkeleme" diye tabir edilen bir görüş vardır. Bazı spekülatörler yasak olmasına rağmen hisselerle ilgili olumsuz haber yayarak o hisse paylarının satışını yaptırır. Sonra alt kademeden bu hisseleri toplayarak daha üst kademelerden satışını yapar. Olan, yalan haberlere kanıp elindeki hisse paylarını ucuza satan vatandaşa olur.
İşte bu nedenle her yıl olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanı tarafından TMO'nun fındık alım fiyatları açıklandıktan bir süre sonra bu tür spekülatif yayınlar, haberler artmaya başlar.
Aklınızda bulunsun!
Bu noktada dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Türkiye'de tekel alıcı konumda bulunan Ferrero'nun ihracat miktarını karşılayamadığına yönelik söylentilerin de fiyatların daha da artacağı beklentisini oluşturuyor.
Üreticinin çıkarına olacak en doğru karar; mümkün olduğunca elinde bulunan alın teri, el emeği fındığının ekonomik ihtiyacı kadarını tüccara vermek, diğer kısmını varsa (emanete bırakmadan) deposu, ambarı ve hatta eğer sığdırabilirse konutundaki odasına koyarak fiyatların artmasını beklemektir. Çeşitli manipülasyon haberlere inanarak elinizdeki ürünü ucuza kaptırmayın. Fındığınıza sahip çıkın!