Üniversite tercih dönemi başladı. 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında YKS tercihleri ÖSYM tarafından kabul edilecek. Karasu Anadolu Lisesi Psikolojik Danışman Fehmi Başaran, “Üniversite kariyer hedefinize ulaşmak için en kritik döneme girmiş bulunmaktayız. Vermiş olduğunuz mücadelenin ve elde ettiğiniz başarının olumlu sonuçlanması yapacağınız sağlıklı bir tercih ile devam edeceğini unutmayınız. Üniversite tercihi hayatınızda vereceğin en önemli kararlardan biridir” dedi.
EN ÖNEMLİ KARAR
Başaran, “Üniversiteye gittiğin yer ve tercih ettiğin bölüm, kişisel ve profesyonel yaşamın üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacak. Üniversite tercihinde bulunurken; okulun konumu, şehir, maliyet, akademik kalite, kampüs güvenliği, yan dal olanakları, sosyal olanaklar gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurulmalıdır. Böylece o okulun size uygun olup olmadığını daha iyi anlayabilirsiniz. Hiçbir zaman üniversite kazanayım da neresi olursa olsun, evden uzaklaşayım, şehir hayatına atılayım, yerleşemezsen çevremdekilere ne derim düşüncesiyle tercih yapmayınız. Bu düşünceyle yerleşen birçok öğrenci daha ilk ay okulu bırakıp evine dönmek zorunda kalmaktadır. Lütfen kararsız kaldığınız durumlarda profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin. Tüm liselerde psikolojik danışmanlar ve rehber öğretmenler, YKS tercihleri için sizlere yardımcı olmak üzere görev yerlerinde sizleri beklemektedirler” sözlerini kullandı.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
“Üniversite ve bölüm tercihi için 24 tercih hakkı vardır” diyen Psikolojik Danışman Fehmi Başaran, “Bu 24 tercih hakkını sıralarken dikkat edilmesi gereken bazı ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz: Başarı sıralamanı dikkate al, puan yanıltıcı olabilir. İsteğine göre sıralama yapmalısın. Yalnızca okumak istediğin üniversiteleri ve bölümleri listeye dahil et. Tüm tercih haklarını doldurmak zorunda olmadığını unutma. Kontenjanlı bir bölüme eğer yerleşirsen gelecek yıl yeniden sınava girdiğinde OBP katkının yarıya düşeceğini unutma. Kılavuzu detaylı bir biçimde oku. Özellikle özel şartları ve sıralama talep eden bölümleri iyice araştır. Farklı meslekleri araştır ve mümkünse bunları uzmanlarından dinle. Sevdiğin ve yeteneğinin olduğu bölümleri tercih etmeye çalış” diye belirtti.
KENDİNE SORULAR SOR
Fehmi Başaran, “Üniversite tercihi yapmadan önce kendine bazı sorular sormalısın. Bu soruların cevaplarının kalan hayatını yönlendirebileceğini unutma. Eğer yanlış bir bölüm ve üniversite tercih ettiğini düşünürsen, başka bir üniversiteye ve bölüme geçmek için her zaman şansın olduğunu da bilmelisin. Buna karşın hem zaman tasarrufu hem de maliyetler açısından ilk tercihinde kendine uygun üniversiteyi ve bölümü seçmen avantajlı olacaktır. Bu tercihten önce kendine şu soruları sorabilirsin: Bu üniversite ve bölüm akademik olarak tatmin edici mi? Üniversitenin lokasyonu nasıl? Kampüs yaşamı nasıl? Burası istediğim gibi bir kampüs mü? Bu üniversiteye gidersem nerede yaşarım? Üniversitenin bulunduğu şehirde maliyetleri karşılayabilir miyim? Üniversitenin sosyal olanakları neler? Şehrin ulaşım imkanları, konut giderleri, sosyal yaşantısı nasıl? Bu üniversite ve bölümün kariyer olanakları neler? Her zaman için senin önceliklerin ön plana çıkmalıdır. Geçen yılın sıralamaları ne olursa olsun, senin sıralaman daha önemlidir. Sıralaması yüksek diye bir bölümü üste yazman gerekmiyor. Senin şartlarına uygun olan bölümü her zaman tercih sıralamasında üst sıraya yazmayı unutma. Tercih listene yazdığın her bölümü kazanmış gibi düşünüp, bu okulda ve bölümde okuyup okumayacağına net bir şekilde karar vermelisin. Eğer şüphen varsa bu tercihi tercih listenden çıkarmanı öneririm. Tüm öğrencilerimize emeğinin karşılığını en iyi şekilde almasını temenni ediyorum" dedi.
Güler Çınasoğlu’nun haberi