KARASU

Ekonomi tabanlı STK’lardan ortak açıklama: Karasu demiryolu artık tamamlanmalı

Sakarya Ekonomi Tabanlı Sivil Toplum Kuruluşları Olağan İstişare Toplantısı, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ’un ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantının ana gündem maddesini 14 yıldır tamamlanması beklenen ve bu yılki Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı yatırım programında proje için sadece bin lira ödenek ayrılan Karasu Demiryolu projesi oluşturdu.

SATSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen Sakarya Ekonomi Tabanlı Sivil Toplum Kuruluşları Olağan İstişare Toplantısı’nda ana gündem maddesi Karasu demiryolu projesi oldu. 14 yıldır tamamlanması beklenen ve 2024 yılı yatırım programında sadece bin TL ödenek ayrılan Karasu Demiryolu projesi için SATSO Başkanı A.Akgün Altuğ şöyle konuştu:

ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ

“Karasu Demiryolu Projesi, 14 yıldır tamamlanması beklenen ve Sakarya başta olmak üzere bölgenin kalkınmasına katkı sunacak olan önemli bir çalışmadır. Proje için Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı Yatırım Programı’nda sadece bin TL ödenek ayrılması, projenin resmi olarak durdurulduğu anlamına geliyor.

Sakarya’mız coğrafi konumu, büyük illerin geçiş güzergahında yer alması, sanayi ve tarım potansiyeli, içinden geçen otoyolları ve beşeri sermayesi ile tükettiğinden fazlasını üreten bir şehirdir. Karasu Demiyolu Projesi de bu anlamda Sakarya merkezinden ülke ekonomisine değer katacak önemli bir projedir.

LİMAN GENİŞLİYOR, DEMİRYOLU İHTİYAÇ

Bölgenin konumu, üretim ağları ile bağlantıları, bölgedeki lojistik dengelerin değiştiği bir ortamda demiryolunun gerekli revizyonların ardından tamamlanmasının elzem olduğunu görüyoruz. Ülkemizin Karadeniz’e açılan kapısı olarak görülen Karasu Limanımız 120 milyon dolarlık bir yatırımla liman sahasını 400 dönüm daha genişletiyor. Bu gelişme ile limanın stratejik önemi çok daha artacak. Şehir merkezi ve OSB’lerden limana bağlanacak demiryolu ihtiyacı daha da fazla kendini hissettirdi.

Kuzey ilçelerimizde yeni Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarımız hızlı şekilde devam ediyor. Bu OSB’lerden de limana bağlanacak bir demiryolu projesi, şehrimizin lojistik ve üretim anlamda çok önemli bir konumda olmasına vesile olacaktır. Şehirlerin gelişmesinde en büyük etkenlerden bir de ekonomi odaklı ulaşım ve lojistik imkanların sunulmasıdır.

GETİRİSİ, GİDERİNDEN FAZLA OLUR

Yıllardır çeşitli aksaklıklarla tamamlanmayan demiryolunun faaliyete geçmesi ile kaybettiğimiz zamanı ve kazanımı kısa vadede telafi edeceğiz. Getirisi giderinden çok daha fazla olacak bu proje hayati önem taşımaktadır. Akçakoca, Ereğli ve Bartın gibi kıyı şeridini ve İç Anadolu bağlantısını sağlayacak bu proje geçtiği her bölgeye ciddi anlamda yatırım ve sosyal gelişim kazandıracaktır”

KATILANLAR

Toplantıya, Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, Ekonomi ve Ticaret Derneği (ETD) Sakarya Şube Başkanı Şamil Dedeoğlu, Sakarya Genç Girişimciler ve İşadamları Derneği (SAKARYAGİAD) Başkanı Zafer Bekdemir, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Sakarya Şube Başkanı Halil Erol, Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, Üretim ve Ticaret Kurulu (ÜTİK) Başkanı Özkan Pınar katıldı.